Svadobné jedinečnosti 

Nikol Znášik našla svoju záľubu vo vyrábaní jedinečných magnetiek s podobizňou novomanželov. Na jej webe Svadobných jedinečností nájdete okrem magnetiek zaujímavé blogy a kreatívne svadobné doplnky.

Ako dlho originálne svadobné magnetky fungujú 

K Svadobným jedinečnostiam ma doviedla vlastná svadba, ktorú sme s manželom mali v roku 2014. Svadobné jedinečnosti sú na trhu ako prvý a jediný originál od roku 2015. Pri plánovaní sa mi páčil dávnejšie odložený nápad z internetu namaľovať postavičky ženícha a nevesty na drevené štipce. Považujem sa za praktického človeka, ktorý nemá rád zbytočnosti a hľadala som preto spôsob, ako ich na svadbe využiť zmysluplnejšie. Až mi jedného dňa napadlo, že naša chladnička je predsa plná magnetiek pripomínajúcich rôzne cestovateľské zážitky! Svadba bude určite ďalším životným zážitkom, z ktorého magnetka nemôže chýbať. Moje úplne prvé štipčeky, ktoré som kedy vytvorila tak boli (a naďalej sú) ideálnou formou pamiatky na náš veľký deň.

 

Dnes sa na svoje prvotiny dívam skôr cez prsty, pretože mi prídu veľmi škaredé. Som vďačná, že dnes, po tom, ako som ich vďaka mojim nevestám vyrobila už niekoľko tisíc, vyzerajú neporovnateľne lepšie.

Web svadobné jedinečnosti

Okrem ručne vyrábaných magnetiek sa občas venujem vytváraniu originálnych (nielen) svadobných doplnkoch. Napríklad svadobné vešiaky či nedávno súbor kartičiek tzv. láskyplné kartičky pre všetkých zaľúbencov, prostredníctvom ktorých si môžu zaznamenávať svoje spomienky, zážitky alebo jednoducho netradičnejším spôsobom vyznať lásku pomocou odkazu na kartičke.

Ťažké začiatky 

Ak by som sa vrátila k svojej úplne prvej sezóne, keď som vyrábala magnetky pre ďalšie nevesty, tak ľahké to určite nebolo. Ono to najskôr vyzerá tak ideálne, že človek bude robiť už len to, čo ho baví. Lenže to by platilo len v prípade, že si môžete dovoliť zaplatiť za to, že to čo vás nebaví, za vás urobí niekto druhý. No na to, hlavne v začiatkoch, pri hand-made tvorcoch nebýva finančný priestor.

To som sa snažila v poslednej dobe vysvetľovať nielen nevestám, ale všetkým, ktorí sa zaujímajú o kúpu či hodnotu handmade produktov. Že pri tvorbe cien produktov nie je možné vychádzať iba z ceny za materiál + nejaké to euro dve za prácu. Je to komplex viacerých čísiel, ktoré zahŕňa aj čas, ktorý tvorca strávi napríklad komunikáciou či skúšaním, čo bude a čo nebude na produkte fungovať a ďalšie výdavky. Okrem toho svadobný biznis je troška iný ako tie ostatné. S každou sezónou prichádza nový začiatok, nové nevesty, nová farba sezóny, trendy… Čiže asi aj preto mám pocit, že som stále svojím spôsobom na začiatku.

Všetko vyrábam sama

Keď mám toho naozaj veľa, mávam výpomoc napríklad s balením balíčkov alebo základným náterom pre magnetky. Nemám však ambíciu vyrábať magnetky v takých veľkých množstvách, aby bolo nutné niekoho zamestnať. Pretože by magnetky stratili môj rukopis, ktorý za tých pár rokov nadobudli. A to nechcem. Takisto by sa vytrátila pointa, že Svadobné jedinečnosti sú niečím, čo sa nevidí na každej svadbe. Ostala som v miernom šoku, keď som nedávno zistila, že v roku 2018 bolo na Slovensku viac ako 30 tisíc svadieb! Svadobné jedinečnosti rozdáva každý rok priemerne 120 dvojíc a to si myslím, hovorí za veľa. Ak chce dvojica ohúriť hostí niečím naozaj neobyčajným, osobným, Svadobné jedinečnosti môžu byť skvelou možnosťou. Ak by som mala zamestnancov, ktorí by mi s výrobou pomáhali, miniatúrky by stratili túto časť svojho čara. 

Reálna podobizeň novomanželov na magnetke

Najcharakteristickejšími detailmi, ktoré nechýbajú na žiadnej magnetke sú farba obleku, šiat a vlasov dvojice podľa reality. Taktiež nechýba motýlik/kravata vo farbe ako v deň ,,D“. Ďalšou súčasťou každej magnetky sú iniciálky alebo celé mená dvojice a dátum ich svadby. Vďaka tomuto sa na seba dvojice podobajú už aj v základnej verzii, v akej si môžu magnetky objednať. Pre náročnejších je k dispozícii mnoho detailov, vďaka ktorým sa budú na seba podobať ešte o kúsok viac! Najobľúbenejšími sú jednoznačne brada pre ženícha, vypnutý účes pre nevestu a rôzne kvetinové či ligotavé detaily.

Cena a čas

Cena za kus so základnou personalizáciou vychádza na 3,9 €. Ak si dvojica želá detaily navyše, cena závisí od vybraných detailov. Výhodou je, že sama nevesta si môže výberom detailov rozhodnúť finálnu cenu za magnetky. Zvyknem odporúčať, aby pri počítaní potrebného množstva kusov rátali s jednou magnetkou do dvojice či rodiny.

Ak by som povedala, že magnetky si treba objednať xy mesiacov pred svadbou, bolo by to zavádzajúce, pretože napríklad septembrové termíny mávam plné už od januára. Preto odporúčam rezervovať si svoj termín hneď, ako sa rozhodnete, že štipčekové miniatúry na svojej svadbe chcete. Bežne sa mi ozývajú nevesty viac ako pol roka či rok pred svadbou a vždy ich pochválim, že robia dobre.

Pre rezerváciu nepotrebujem ani presný počet kusov, ani detaily k výrobe. Stačí si zrátať minimálne množstvo, aké dvojica bude potrebovať a aspoň mesiac svadby a všetko ostatné spoločne doriešime postupne, ako budú plánovať a pribúdať detaily.

Malá rada na záver 

Pamätajte, že darčeky pre hostí nie sú žiadna povinnosť a žiaden hosť by sa nemal cítiť ukrátený, ak odíde domov “s prázdnymi rukami”. Pojmite darčeky skôr ako pamiatku na váš deň, venujte jeden kus do rodiny či dvojice. Myslite aj ďalej ako len po okamih, keď darčeky budú tróniť na svadobnej tabuli a predstavte si, ako by ste zareagovali a čo by ste robili vy s vybraným darčekom. Bola by škoda, keď už si dáte tú námahu a zaplatíte za ne, aby pre vás možno síce milá drobnosť skončila zastrčená v šuflíku. Ja osobne by som si za darčeky na svadbe asi nikdy nezvolila nič sladké, keďže už aj bez toho je na svadbe sladkostí až až.

 

Text: Veronika Grožajová, Nikol Znášik / Foto: archív Svadobné jedinečnosti

0 komentárov

Pridaj komentár