Vzťah na diaľku 7 tipov na to, ako ho prežiť

Znie to desivo…a desivé to aj naozaj je. Kedykoľvek som sa s kýmkoľvek o mojom vzťahu rozprávala, dostalo sa mi mnoho reakcií typu: „wow, tak to vás obdivujem!“ alebo „ja by som toto nikdy nezvládol“. Moja odpoveď bývala zväčša rovnaká: aj ja nás obdivujem a ja som si tiež vždy myslela, že niečo také by som nikdy nezvládla.

No ale takto, zvládnuť sa dá všetko, čo zvládnuť chceme. A aj napriek tomu, že randiť s niekým, kto býva na druhej strane sveta nie je len sranda a určite to chce veľa sebazaprenia, disciplíny, a aj tak to má potenciál byť krásne a romantické. Ten vzťah má tiež takú istú možnosť byť hlbokým a dôverným vzťahom, ako vzťahy medzi ľuďmi, ktorí bývajú v tom istom meste. My sme to zvládli 2,5 roka. Nebudem tu mudrovať a tváriť sa, že to bolo skvelé a že by som si to kľudne rada zopakovala. Ach jaj. Vôbec nie. Prosím, už nikdy. Mala som momenty, kedy som zvažovala či by nebolo lepšie „dať si pauzu“ alebo či to má vlastne zmysel prejsť si toľkým trápením. Dni a týždne sa zdali nekonečné a mala som pocit, že
som celý svoj život trávila nekončiacim sa čakaním na to, keď znovu uvidím svojho milého…(alebo na to, kým si konečne znovu našetrím na letenku do USA). Ale čas plynul a bolo dôležité žiť život tam, kde som bola. Nie hlavou v oblakoch a určite nie len čakaním. Takto by som bola bývala veľmi jednoducho vymeškala mnoho vecí, ktoré sa diali okolo mňa. A to bola tá posledná vec, ktorú by som nechala dopustiť.

Pravdou je, že aj keď ste vo vzťahu na diaľku a možno aj sami už viete, čo vám funguje a čo nie, je príjemné prečítať si ako to prežíval niekto iný. Pre mňa boli všetky tie články o LDR (z angličtiny: long distance relationship – vzťah na diaľku) v niektorých momentoch ozajstnou záchranou.

Možno s tým vôbec nemáte skúsenosť a len vás zaujíma aké to je. V každom prípade, môj Ryan a ja sme zhrnuli 7 rád, ktoré považujeme za veľmi dôležité pre ľudí, ktorí budujú svoj vzťah z iných miest.

1. Vyhraďte si presný čas, ktorý bude len pre vás dvoch
Pracovný/ školský týždeň môže byť často plný všelijakých zodpovedností, popri ktorých vám nezostane čas nazvyš s vašou milou osobou. Pre nás v tom hral úlohu aj 8-hodinový časový posun medzi Slovenskom a Colorádom. Bolo preto kľúčové stanoviť si deň a čas, ktorý bol pre oboch prioritou. Pre nás to boli soboty. U nás okolo ôsmej večer, u Ryana okolo obeda. Vždy sme si zavolali cez FaceTime alebo cez Messenger. V ostatné dni sme väčšinou len stihli krátky hovor predtým, ako som sa pobrala do postele. Určite si radšej zavolajte ako píšte správy!

2. Zdieľajte spolu svoje kalendáre
Toto sa nám veľmi osvedčilo. Je to jednoduchý spôsob, akým môžete byť nad vecou. Jednoducho si otvoríte kalendár na mobile a vidíte, čo má ten druhý v pláne. Takto viete, kedy mu môžete zavolať, či náhodou nemá nejaké stretnutie alebo podobne. Je príjemné mať pocit, že ste súčasťou jeho plánov…že viete kde je a čo robí. To mi pripomína, že aplikácia na iPhone
„find my friends“ vie byť v tomto tiež veľmi nápomocná.

3. Ak môžete, vždy si dopredu naplánujte, kedy sa znovu uvidíte
Už som sa trošku dotkla toho nekonečného čakania, ale jedna vec, ktorá ho trochu uľahčuje je, keď viete kedy toto čakanie skončí. My sme sa videli vždy dva-krát do roka. Čiže každých cca 6 mesiacov. Jedno obdobie sa nám stalo, že sme nevedeli kedy presne sa budeme môcť vidieť kvôli škole a práci. Myslím si, že to bolo to to najťažšie obdobie. Naozaj sa nám zdalo, že ten čas, kedy budeme znovu môcť byť spolu nikdy nepríde.

4. Keď ste spolu, robte si veľa spoločných fotiek a točte spoločné videá
Mala som mnoho večerov po ťažkých a dlhých dňoch, kedy jediné po čom som túžila bolo schúliť sa na gauči pri mojom milom a pozrieť si spolu nejaký seriál. Často práve tieto večery boli tie, kedy Ryan nemal ani čas zavolať mi medzi jeho ďalšími zodpovednosťami na dlhšie ako 3 minúty. Nebola to jeho vina. On bol uprostred svojho dňa, keď ja som bola už na konci. V tie momenty boli naše spoločné fotky a videá mojou záchranou. Všetky naše albumy som prešla toľko-krát, že sa to ani nedá spočítať.

5. Píšte a posielajte si listy
Možno to nie je úplne moderné, ale mať niečo fyzické v rukách, čo prišlo od vášho milého znamená veľa. Aspoň pre nás to tak bolo. Listy sú klasika. Je to romantické a milé. A bonus je, že sa k nim môžete vždy vrátiť! Ja som dokonca zvykla nastriekať trochu svojho parfému na moje listy pre Ryana, aby keď ich otvoril, mohol zacítiť kúsok mojej vône. Možno je to zvláštne, ale, keď prejdú 3 či 4 mesiace od kedy ste sa naposledy videli, pamätať si vôňu je celkom náročné.

6. Vygooglite si otázky, na ktoré si môžete spolu odpovedať
Mám na mysli také otázky, ktoré vám pomôžu sa bližšie spoznať. Na internete je ich mnoho. Celé zoznamy zaujímavých otázok, ktoré by vám ani nenapadli. Niekedy je ťažké vedieť o čom sa ďalej rozprávať, keď sa zdá, že ste sa už porozprávali o všetkom. Vtedy je celkom fajn mať externý zdroj inšpirácií a tém. Takto sa nie len lepšie spoznáte, ale môžete sa spolu aj dobre zabaviť.

7. Povedzte svojmu milému všetko, čo sa deje vo vašom živote
Sú veci, ktoré zabudnete povedať. Sú veci, o ktorých sa vám rozprávať jednoducho nechce. A sú veci, ktoré sa vám zdajú nepodstatné. Avšak už je to raz tak, že keď ste vo vzťahu na diaľku, ten druhý nemá taký dobrý vhľad do vášho života, aký by mal, keby žil v tom istom meste. Pre budovanie vzájomnej dôvery je veľmi dôležité rozprávať sa o všetkom. Myslím také tie veci, že kde ste boli a s kým všetkým ste tam boli. Tiež myslím na to, že nestačí len vymenovať zoznam vecí, ktoré ste v ten deň stihli, ale aj ako ste sa cítili a čo prežívate. Predsa len ste partneri, najlepší kamaráti. Je dôležité mať dôveru jeden v druhého, ak chcete, aby váš vzťah fungoval.

A na koniec už by som len povedala jednu vec. Vzťahy na diaľku sú náročné. Sú naozaj naozaj veľmi strašne ťažké. Prinášajú veľa bolesti a sĺz, ale aj veľa radosti, hĺbky a lásky. Takže ak ste práve v takom vzťahu, tak vedzte, že to stojí za to a že sa oplatí ísť do toho a vydržať v tom. A ak nie ste, tak to sa teším s vami! A verím, že aj vaše vzťahy majú svoje vlastné výzvy. A ak poznáte niekoho, kto je v takom vzťahu, tak s nimi majte trochu trpezlivosti.
A aj napriek tomu, že by som si to nechcela zopakovať viem, že by som to urobila celé odznovu, lebo viem čo z toho vyšlo. Ryan a ja sme sa naučili ako sa rozprávať hádam o čomkoľvek. Teraz sme už spolu a sme spolu šťastní. Ten čas od seba nás naučil byť veľmi vďačnými za čas, ktorý strávime spolu.

Text a ilustrácie: Kaja Macinská

0 komentárov

Pridaj komentár