Ako sa pripraviť na svadobnú cestu

V aktuálnej korona situácii sa nepíše ľahko na tému cestovanie. Možno aj vy ste museli zmeniť svoje plány a svadbu či svadobnú cestu odložiť alebo zrušiť. Hranice sa však pomaly otvárajú a verme, že už to nepotrvá dlho a opäť sa budeme môcť tešiť zo spoznávania nových miest, krajín, kultúr a krás na našej planéte. Aj odložená svadobná cesta môže byť jedným zo svetielok na konci tohto tunela, vďaka ktorým sa máme na čo tešiť, keď toto všetko skončí. Takže kým trávite viac času doma, môžete si prečítať pár tipov, ako sa na svadobnú cestu pripraviť.

Predpokladajme, že svadobnú cestu ste si už vybrali, resp. viete, kam by ste chceli spolu ísť. Ak náhodou nie, je načase sa rozhodnúť, či ste skôr romantické duše na leňošenie, alebo chcete zažiť aj trošku dobrodružstva či dať si do tela aj mimo spálne. 🙂 Podľa toho si potom vyberajte miesto a aktivity, ktoré by ste tam chceli robiť. Romantici dajú prednosť klasickému all inclusive s romantikou na izbe či pláži s bielym pieskom. Dobrodruhovia si zbalia ruksaky s karimatkami a jednoducho pôjdu, kam ich oči a nos zavedú. A tí, čo radi spoznávajú nové miesta a krásy prírody a architektúry si vyberú nejaký poznávací zájazd. Aký typ cestovateľa ste vy dvaja? A ste obidvaja rovnaký typ alebo, naopak, rozdielny?

Možno teda máte svoju svadobnú cestu rovnako naplánovanú a vysnívanú ako ste mali vlastnú svadbu. Ak teda máte nejaké konkrétne predstavy ako ju stráviť a detaily, ktoré nechcete opomenúť, určite sa o týchto svojich myšlienkach podeľte s partnerom. Aj on nech vám povie svoje predstavy a vzájomne si ich porovnajte. Čo tam chcete/nechcete robiť, kam sa chcete/nechcete ísť pozrieť, čo navštíviť, či sa chcete/nechcete stretávať a spoznávať s inými ľuďmi, prípadne koľko plánujte počas svadobnej cesty minúť peňazí. Dôležité je pred cestou si zosúladiť svoje predstavy, aby ste sa na mieste vyhli nejakým nedorozumeniam a mohli si iba užívať spoločný čas. Veď práve svadobná cesta je akoby vyvrcholením celej svadby. Prípravám ste venovali veľa času a energie a práve teraz ju potrebujete načerpať. Spoločná svadobná cesta má byť pre vás odmenou a úspešným štartom do manželstva.

Aj keď ste ešte stále ako zaľúbené hrdličky, možno počas svadobnej cesty príde aj prvý konflikt či nedorozumenie. Snažte sa nespanikáriť a brať to pozitívne. Aj toto vás pripravuje na ďalší spoločný život. A ten nebude vždy iba o vyznaniach lásky. Najlepšie sa spoznáte, ak vaša cesta bude čo najmenej all inclusive a budete si musieť viac vecí vybaviť spoločne, resp. sami. Robeniu kompromisov sa tiež treba naučiť. Aj na to je dobré spoločné cestovanie. Ste už vo všetkom spolu a manželstvo je aj o kompromisoch. Dokonca by som povedala, že je to jeden zo základných kameňov úspešného a dlhého manželstva.

Rozhodnúť sa môžete aj pre cestu bez cestovnej kancelárie. Ak takto pôjdete do zahraničia,  informujte rodinu o mieste vášho pobytu, nechajte im približný plán cesty a zaregistrujte sa na stránke Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí. Aby o vás vedeli v prípade potreby či inej nečakanej situácii. Hlavne teraz je pred vycestovaním potrebné sledovať aktuálne odporúčania o vycestovaní do konkrétnych krajín, ktoré nájdete aj na stránke ministerstva.

A možno je najvyšší čas začať spoznávať krásy našej krajiny. Kedy, keď nie teraz? Sme okolnosťami trošku prinútení, no inokedy by sme skôr zvažovali pláž a more niekde ďalej. Práve teraz máme možnosť ostať doma a svadobná cesta nemusí byť iba o horúcom piesku, palmách a tropickom počasí. Je jedno, kde sme, ak máme po boku toho správneho človeka. A s ním môžeme objavovať naše hrady a zámky, jaskyne, Tatry alebo iné krásne pohoria a nechať sa rozmaznávať v niektorom z našich wellness rezortov. Pár tipov sme vám už dali v jednom z predchádzajúcich článkov.

Neodmysliteľnou témou cestovania sú aj peniaze. Kde na to vziať? Koľko to bude stáť? Závisí to samozrejme od vašich možností, no také mini triky máme aj na to. Už len to, že niekde spomeniete, že ste novomanželia, vám môže urobiť zľavu z ubytovania či poskytovaných služieb. Určite by potešila aj fľaša vína či šampanského na izbe alebo iné milé malé prekvapenie na účet podniku. Niektoré agentúry či cestovné kancelárie ponúkajú aj pobyty presne pre novomanželov. Svoj pobyt môžete získať za zvýhodnenú cenu aj prostredníctvom niektorého zo zľavových portálov. Možno práve tam nájdete kupón na pobyt vo vašom vybranom hoteli. Svadobnú cestu môžete aspoň čiastočne prefinancovať z peňazí, ktoré ste dostali do daru ako svadobný dar. Dnes už nie je neslušné pýtať si ako dar peniaze napríklad aj na svadobnú cestu alebo nové bývanie. Vždy lepšie ako dostať tri polievkové súpravy, dva vysávače a päť rýchlovarných kanvíc.

Spoločné cestovanie vo dvojici vás veľa naučí o sebe navzájom. Utužuje vzájomný vzťah.  Môžem to len odporučiť. Cestujte a spoznávajte (seba) tak často, ako sa len dá.  Hoci nateraz viac doma ako za hranicami. Ak cestujete aj do zahraničia, spoznávate iné kultúry, ľudí, prostredie, zvyklosti a následne si uvedomíte a vážite to, čo máte doma. Hlavne teraz. Tohtoročné leto a jeseň bude možno aj u vás  asi o spoznávaní Slovenska a jeho krás viac ako inokedy. Naučí nás to, že aj doma je čo spoznávať a máme krásy, o ktorých sme možno netušili. Budeme si viac vážiť našu krajinu a prírodu v nej.

Text: Katarína (Katka) Bačíková

Foto: fotobanka freepik.

0 komentárov

Pridaj komentár