Zdravé manželstvo

Každoročne okolo sviatku sv. Valentína prebieha národný týždeň manželstva. Týždeň, ktorý sa má venovať všetkým krásam manželstva, keď majú manželia stráviť intenzívnejší spoločný čas.

Môže sa zdať, že na všetkom inom teraz záleží viac. Udržať si prácu, ochrániť si zdravie, učiť vlastné deti, nezblázniť sa.. Áno. Na tom mnohom záleží. Ale rovnako, ak nie viac, v tomto ťažkom čase záleží aj na manželstve. Je vystavené tlaku, neistote, bežnej každodennosti a novým neočakávaným výzvam.

Mnohé rodiny sa zrazu ocitli doma. Všetci spolu. Z domu musia pracovať, z domu sa musia vzdelávať, robiť svoje obľúbené aktivity a to narážajúc jeden na druhého. Ak doposiaľ niečo nefungovalo (manželstvo či rodičovstvo), mohlo sa to ľahko stratiť vo víre povinností a v tom, že každý bol niekde inde, vo svojom svete. Zrazu sa nám svety násilne spojili a niet cesty späť. A ak niečo nefungovalo, zrazu je to hmatateľné a je to blízko, zrazu sa nás to bytostne týka.

Témou tohtoročného týždňa manželstva bolo Bezpečne v manželstve, čo v tejto situácii môže vyznieť ako provokácia ale najmä v ňom môžeme čítať výzvu nanovo objaviť stabilitu, ktorú nám manželstvo má práve v takýchto kritických chvíľach prinášať.

Predstavujem si to, ako keby sme boli hodení do mora udalostí a okolností, ktoré nie sme schopní zmeniť. Zmieta to s nami zo strany na stranu, sme vyčerpaní a pevnina, istota je nedohľadne. Do tejto situácie je nám hodené záchranné koleso. Nie som tu sám, je v tom rovnako aj môj manžel/moja manželka, sme v tom spolu. Tento jedinečný vzťah, ktorý medzi sebou prežívame, nám pomáha pozerať sa na naše osobné frustrácie očami toho druhého. Zároveň vidieť tiež, ako sú veci, v ktorých som ja slabý, dopĺňané silou toho druhého a naopak. A ak aj obaja padáme, nie sme v tom sami.

Pandémia je pre manželstvo príležitosťou nanovo objaviť bezpečie, ktoré sme si zvolili svojím vzájomným áno. Myslíte, že týždeň nám bude stačiť?

Text: Mimka Mackovjaková

0 komentárov

Pridaj komentár