Ako vybrať svadobnú kyticu?

Okruhlá, lúčna či v štýle vintage…svadobná kytica je doplnkom nevesty a aj pri jej výbere môžete dôjsť do bodu, kedy nebudete vedieť kam ďalej. Aké zvoliť kvety, aké viazanie, k čomu doladiť svadobnú kyticu…Práve preto máme jednoduchý návod ako si vybrať sú pravú.

Šikovne zvolená svadobná kytica pôsobí v rukách nevesty ako čerešnička na torte. Pri jej výbere na začiatku teda dbajte na:

  • Termín svadby
  • Štýl šiat i svadby
  • Preferencia či symbolika kvetu a farieb

TIP: V dnešnej dobe nájdete v dobrom kvetinárstve všetky druhy kvetov aj mimo sezóny. Myslite však na to, že ak túžite po letných kvetoch v decembri, cena kytice stúpne.

Svadba na jar

Pri výbere svadobnej kytice počas jari si vyberte zo škály jarných kvetov, ktoré hrajú vo výraznejších i pastelových farbách. Veľmi netradične a krásne v kyticiach ukážu tulipány, narcisy, hyacinty, krókusy, kosatce alebo frézie. Romanticky vyzerá aj kytica voňavého orgovánu čiň sedmokrásky.

Svadba v lete

Leto hraje farbami a tak by mala vyzerať aj svadobná kytica. Počas tohto obdobia nevesty vyhľadávajú lúčne kvety ako harmanček, margarétky či nevädze. Z nevesty sa tak rázom stane hravá lesná víla.

Svadba na jeseň

Jeseň je obdobím, kedy môžete popustiť uzdu aj pokiaľ ide o svadobnú kyticu. Veľa neviest kombinuje kvety s plodmi ako makovice či šípky. Veľmi obľúbená je v kyticiach aj mäta či eukalyptus, ktorý krásne dotvorí celkový dojem kytice i nevesty.

Svadba v zime

Svadba v zime dokáže byť vďaka správ nej kytici idylkou. Práve v tomto období neuveriteľne krásne vyniknú veľké kvety ako orchidey či ľalie, poprípade tradičné ruže. Zvoľte si pastelové farby alebo úplne kontrastné, ktoré z vás urobia Snehulienku.

Umelé či živé?

To je otázka, na ktorú by si mala odpovedať každá nevesta. Živé kvety sú krásne voňavé a na oko krajšie, no nevydržia vám veľmi dlho. Preto si rozmyslite či si chcete svoju svadobnú kyticu nechať na pamiatku alebo nie.

TIP: Pri výbere tiež myslite na váhu kvetov! Je veľmi nepríjemné trápiť sa počas celého dňa kvôli ťažkej kytici, z ktorej bolí ruka. V tomto smere vám určite pomôže skúsení florista.

Tradície pri svadobných kyticiach

Vedeli ste, že kedysi vyberal svadobnú kyticu ženích? Práve svadobné kytice prešli dlhým vývojom a spájajú sa s nimi rôzne tradície či povery. Napríklad v antickom Grécku nevesty počas svadby niesli v ruke kyticu z aromatických byliniek a korenín, aby odohnali diabla. 

A čo tradícia hádzania kytice? Tá vznikla v Anglicku, nevesta sa hádzaním kytice chránila pred slobodnými svadobčanmi, ktorí sa na ňu vrhali a snažili sa odtrhnúť niečo z jej šiat, dúfajúc, že im ten kus oblečenia prinesie šťastie a oni budú ďalšie, ktoré sa vydajú. Preto nevesty začali hádzať svoju kyticu, aby sa uchránili od nemilosrdných hostí.

Text: Michaela Mecková

Foto: Pixabay

0 komentárov

Pridaj komentár