Originálne svadobné oznámenia, ktoré uchvátia

Jednoduchosť a tradícia sú aj v tomto prípade vítané, ale pre snúbencov, ktorí chcú zaujať a nebránia sa netradičným nápadom, existuje niekoľko tipov oznámení, ktoré si vyžiadali skutočnú dávku trpezlivosti a kreativity.

Vlastná značka

Celá svadobná atmosféra sa nesie v duchu budúcich novomanželov, a inak to nie je ani pri svadobných oznámeniach. Aspoň malý kúsok z vlastného štýlu snúbencov by mal tvoriť súčasť oznámenia. Návrh je možné zrealizovať aj samostatne, teda bez pomoci agentúry. Túto možnosť často volia tí, ktorí stavili na nižší svadobný rozpočet. Svadobné oznámenia vyrobené ručne nie sú síce dokonalé, ale práve touto asymetriou vytvárajú ten správny svadobný pocit. Blízki, priatelia či dávnejší známi, ktorým sú oznámenia adresované uvítajú DIY oznámenia najmä preto, koľko práce bolo venovanej ich výrobe.

Ak snúbenci nepatria medzi tých najkreatívnejších alebo nenachádzajú záľubu v ručnej výrobe, rozpočet im nijako výrazne nenaruší základná tlač oznámení. Samotnou tlačou sa to všetko len začína. Prosté oznámenia je možné následne vyšperkovať a vydekorovať podľa vlastného uváženia. Výborným nápadom je zakomponovať vlastné ručné kresby alebo ornamenty. V prípade menšieho množstva oznámení prichádza do úvahy dokonca aj možnosť napísania textu rukou. Táto možnosť je veľmi originálna, avšak vyžaduje aj určité znalosti okrasného písma a, samozrejme, poriadnu dávku trpezlivosti. Nápady snúbencov sa často spájajú aj so stuhami a mašľami, ale niektorí nechávajú priestor aj dávnym rozprávkovým tradíciám. Zapečatené obálky a použitie atramentu navodia rozprávkovú atmosféru. Pre účasť prírody v doma upravenom oznámení je dokonalé zakomponovať rozkvitnuté bylinky alebo jednoducho samostatné lístky.

Povie viac ako len dátum svadby

O tom, čo by malo obsahovať svadobné oznámenie, je náročné hovoriť jednotne. Okrem mien budúcich manželov a dátumu svadby, sa na oznámení môže objaviť skutočne čokoľvek. Niekedy nie je vôbec potrebné vyhľadávať akési inšpirácie iných ľudí. Tým správnym krokom je často len prosté zamyslenie sa nad typickými vlastnosťami a záujmami. Či už snúbenci majú nejaké spoločné záujmy alebo sa každý venuje inej oblasti, na svadobnom oznámení zaujímavo vyznie hocijaký vzor, ornament či výrok, ktorý sa spája s povolaním, najväčšou záľubou či talentom snúbencov. Zároveň teda pôjde aj o určité predstavenie sa. Súčasťou oznámenia je vo väčšine prípadov aj svadobná fotografia, ale nie je striktne dané, že musí ísť o fotografiu zo svadby alebo že vôbec musí ísť o fotografiu. Najkrajšia fotografia často nepochádza zo svadobného obradu, ale z obyčajných výletov, dovoleniek či všedných dní. Nie je tiež vylúčené použitie viacerých fotiek. Vizuálny zážitok vytvorí aj kresba či maľba, po ktorej novomanželia často siahnu.

Ako z filmu

Väčšinou sa výrok „ako z filmu“ vyslovuje v prenesenom význame, avšak fantázia a originalita dokážu tento výrok pretvoriť do skutočnej podoby. Svadobné oznámenia inšpirované slávnymi filmami novomanželov sa dostali do obľuby veľmi rýchlo. Na prekvapenie často nejde o filmy s romantickou alebo svadobnou tematikou, ale aj o kriminálne, akčné filmy či dokonca námety z animovaných filmov. Novomanželia zvyčajne siahajú po napodobnení pôvodného plagátu alebo typických filmových scén. Najobľúbenejšími a najčastejšími inšpiráciami sú jednoznačne Titanic, Pán a pani Smithovci, kúzelný HarryPotter, Raňajky u Tiffanyho pre dúšok elegancie a z animovaných diel sa drží na vrchole 101 dalmatíncov  a  film Lady a Tramp, samozrejme, s celosvetovo známou scénkou so špagetami.

Papier nehrá vždy hlavnú úlohu

Už tradične všetky páry preferujú papierové svadobné oznámenia, ktoré sú niekedy ozdobené inými ako papierovými dekoráciami. Vybrať sa však cestou iných materiálov nemusí byť vždy na škodu. Namiesto papiera možno zvoliť textilné servítky či drevo v akejkoľvek podobe. V tolerancii stále ostáva aj papier, ale vyžaduje si určité úpravy. Praktickým nápadom môže byť vytvorenie tematických skladačiek alebo obyčajný papier pretvoriť na tajnú poštu vo fľaši či v plechovke. Aj samotná plechovka môže poslúžiť ako materiál pre svadobné oznámenie. Aj keď obdobie detstva je už len spomienkou pre novomanželov, hravé oznámenia ich dokážu do tohto obdobia opäť preniesť. Zvoliť možno zábavné puzzle, pexeso či hudbou inšpirované platne. Pre milovníkov sladkostí a čokolády sú tu chutné bonboniéry, ktoré môžu v sebe skrývať dôležité odkazy.

Text: Zuzana Bánska

Foto: fotobanka

0 komentárov

Pridaj komentár