Čo vybaviť po svadbe

Svadobné zvony odzneli, povedali ste si sladké „áno“, svoje rozhodnutie poriadne oslávili a prišlo nové ráno. To okrem balenia vecí, ktoré ostali prináša aj ďalšie povinnosti na ďalšie dni. Aby sme vám vybavovanie uľahčili, tu je zoznam toho, čo treba po svadbe vybaviť.

Sobášny list

Práve tento dokument je veľmi dôležitý pre ďalšie vybavovanie i váš život. Potrebovať ho budete pri zmenách v dokladoch ako pas či občiansky preukaz. Vyzdvihnete ho na matrike do 3 dní od sobáša. Sobášny list si v tomto termíne na matrike vyzdvihnite bez ohľadu na to, či ste mali svadbu v kostole alebo išlo o svadbu na úrade. V oboch prípadoch vás tam bude čakať.

Doklady

Toto vybavovanie platí hlavne pre ženy, pre mužov v prípade, že si vzali priezvisko nežnejšej polovičky. Svoje nové priezvisko, prípadne aj zmenu trvalého bydliska musíte nahlásiť na  oddelení Policajného zboru v mieste trvalého bydliska poprípade v meste, pod ktoré spadá vaša obec, najneskôr do 30 dní od svadby.

Vybavenie nových dokladov (občiansky a vodičský preukaz) je bezplatné v prípade uzatvorenia manželstva. Na nové doklady si počkáte 30 dní. Ak by ste ich ale chceli ihneď, v zrýchlenom konaní, musíte rátať s poplatkom cca 60 eur.

V prípade zmeny pasu si nezabudnite so sebou doniesť aj starý cestovný pas! Aj pri tomto doklade platí bezplatná 30 dňová lehota, alebo spoplatnená zrýchlená.

TIP: Ak ste si doteraz nepridali svoj titul z vysokej školy na svoje doklady a chcete ho tam mať, toto je skvelá šanca ako trafiť „2 muchy 1 ranou“ a dokonca bezplatne.

Kartička poistenca

Aj tento doklad podlieha zmene a musí korešpondovať s ostatnými dokladmi. O zmenu môžete zažiadať v pobočke poisťovne buď osobne, alebo využiť online formuláre. Poisťovne majú už v dnešnej dobe špeciálne vytvorené formuláre, ktoré uľahčujú túto zmenu a novú kartičku poistenca vám pošlú priamo domov.

Kde ďalej je potrebné nahlásiť zmenu priezviska?

Zmenu priezviska a s ňou prípadnú zmenu bydliska je potrebné oznámiť aj na ďalších inštitúciách:

  • zamestnávateľ, úrad práce alebo živnostenský úrad
  • zdravotná poisťovňa
  • sociálna poisťovňa (alebo tak urobí zamestnávateľ)
  • banka – v prípade manželstva si môžete v banke pod jedným vybaviť aj prístup k účtu toho druhého. Dôležitá je aj zmena podpisového vzoru.
  • poisťovňa (poistenie bytu/domu, auta, životné poistenie)
  • telefónny operátor
  • lekár, zubár
  • katastrálny úrad
  • preukaz na MHD, vlak, BUS
  • zmluvy v prípade elektriny a plynu

Ako vycestovať po svadbe?

Ak ste vášnivými cestovateľmi, či romantikmi, ktorí chcú okamžite po svadbe vycestovať, samozrejme môžete. Je však dobré vyzdvihnúť si najskôr svoj sobášny list, prípadne sa informovať na matrike, či si ho môžete „odložiť“ na neskôr. Nemal by to byť problém.

Ak cestujete v rámci Schengenského priestoru a chcete cestovať iba s občianskym preukazom a nemáte ešte nový, použite radšej pas. V prípade, že vycestujete hneď po svadbe a vybavovanie si nových dokladov odložíte o pár dní, nič sa nestane. Majte však pre istotu so sebou kópiu sobášneho listu i cestovný pas. Ten starý vám platí ešte 3 mesiace po svadbe, ak hneď nezažiadate o nový.

Hoci to sprv môže vyzerať ako množstvo byrokracie a vybavovačiek, nenechajte sa odradiť. Ak natrafíte na správny čas na úradoch, pôjde to naozaj rýchlo. Želáme veľa šťastia.

Text: Michaela Macková

Foto: fotobanka

 

0 komentárov

Pridaj komentár