Ako vybrať svadobnú tortu

Výber svadobnej torty. Na prvý pohľad možno maličkosť, no aj tá dotvára celkový dojem zo svadby. Čo si teda pri výbere všímať, na čo myslieť a ako si výber torty uľahčiť? Tu je malý návod

Mini história svadobnej torty

Veru, svadobná torta nie je výstrelkom neviest poslednej dekády. Možno vás to prekvapí, no jej história siaha až do starovekej Rímskej ríše. Na obrady sa piekli pšeničné alebo jačmenné chleby, ktoré symbolizovali plodnosť a prosperitu. Počas svadobnej slávnosti musel ženích prelomiť chlieb nad hlavou nevesty a tento akt  vyjadroval dominanciu muža vo vzťahu. Partnerom mal  priniesť veľa šťastia a detí. Omrvinky z prelomeného chleba sa potom snažili pozbierať svadobčania, ktorí si tak chceli “ukradnúť” aspoň kúsok šťastia od novomanželov. 

Stredoveké Anglicko sa tešilo popularite niekoľkých svadobných koláčov. Tie však namiesto zákusku slúžili na hostine skôr na zábavu počas svadobného programu. Prvým bol pletený koláč, ktorý tvarom pripomínal našu vianočku. V Anglicku ešte chvíľu ostaneme. Tam si svoje miesto našiel aj  nevestin koláč. Zvyčajne slivkový a jeho súčasťou bol sklený prstienok. Hostky si koláč nakrájali a slečna, ktorá prsteň našla, sa podľa povery prvá vydala.

Tipy ako vybrať svadobnú tortu     

1.   Nevyberajte tortu skôr ako štýl svadby

Vaša svadba sa skladá z mnohých rôznych prvkov, ktoré by ste mali vyberať tak, aby rozprávali príbeh. Do toho patrí aj svadobná torta. Tá by mala zapadnúť do celkového štýlu svadby i výzdoby. Pri výbere myslite na to, kde sa svadba koná, na kvety, ktoré preferujete, na farby, v ktorých chcete výzdobu mať.  Profesionálny cukrári odporúčajú s výberom torty počkať 6 – 3 mesiace pred svadbou, aby ste svoje rozhodnutie nemenili či nakoniec neľutovali.

2.   Nevyberajte príchuť podľa preferencií ostatných

Nuž nie nadarmo sa hovorí sto ľudí sto chutí a platí to aj o svadobnej torte. Možno si vaša mamka myslí, že jogurtová je tá najlepšia, možno svokra odporúča iba jedno poschodovú tortu namiesto viac poschodovej…a takto by sme mohli pokračovať ďalej. Pri výbere torty zohľadnite svoje preferencie a svoje chute. Samozrejme si ohľadom príchute či veľkosti torty môžete nechať poradiť od cukrárov, ktorí pripravili už stovky krásnych svadobných sladkostí. Využiť môžete napríklad sezónne ovocie či sezónnu výzdobu a urobiť tak vašu tortu nezabudnuteľnou.

3.   Majte na pamäti rozpočet

Náklady na svadobnú tortu môžu niekedy nemilo prekvapiť, samozrejme, cena sa bude odvíjať od dizajnu a počtu porcií, tiež od skutočnosti u koho si tortu dáte upiecť a akú veľkú ju chcete mať. Určite si rozpočet na tento svadobný zákusok hneď na začiatku a dohodnite sa so svojím pekárom na sume, ktorú nechcete prekročiť. Ušetríte si tak pár vrások.

4.   Torta nemusí byť tortou v pravom zmysle slova

Možno aj vy patríte k ľuďom, ktorí nepreferujú “klasické torty”, teda pochodové korpusy plnené plnkou. Nevadí. V tom prípade máte na výber kopec ďalších možností. Staviť môžete na sladké a populárne cup-cakes. Malé koláčiky, ktoré pristanú pred každým hosťom sa tešia čoraz väčšej obľube.

Ak dokonca nepreferujete sladké zákusky a viete, že sú na tom rovnako aj vaši hostia, stavte na slané alternatívy so syrom či špenátom.

Text: Michaela Mecková

Foto: fotobanka

0 komentárov

Pridaj komentár