Ženích a nevesta bez majetku: Ktorý z nich to mal v minulosti ťažšie?

Svadby v minulosti boli sprevádzané najmä strategickým výberom, vidinou lepšieho postavenia či väčšieho majetku. Rodičia vám partnera či partnerku na celý život vyberali prevažne bez vášho názoru, takže láska bola v zohľadňovaní pre a proti až kdesi úplne na konci. Bojovať o lásku však napriek tomu nebolo nemožné. Ak vám však chýbal majetok, ľahké rozhodnutie to veru nebolo.

V boji o lásku zohrával v minulosti podstatnú rolu práve majetok. S ním bolo, tak ako aj dnes, všetko jednodnoduchšie. Problém nastával v momente, ak ste majetok nemali. Vtedy ste v boji o lásku riskovali úplne všetko, a to najmä ak ste boli žena.

Nemajetný ženích

Ženích bez majetku nebol pre majetnú rodinu s dcérou žiadna skvelá výhra. Ak však rodičom na šťastí dcéry aspoň trochu záležalo, často sa stávalo, že sa tento zväzok nakoniec uskutočnil. Ma statku majetnej rodiny bolo totiž práce až až, preto ak rodičia videli, že sa ženích práce nebojí, nemali proti sobášu s ich dcérou žiadne veľké výhrady. Na nemajetných ženíchov sa spoločnosť pozerala menej prísne, a ak sa zaľúbili do dievčaťa z bohatej rodiny, stále existovala nádej, že celá táto situácia bude mať šťastný koniec. Žiaľ, vždy to tak nebolo.

Nemajetná nevesta

Oveľa komplikovanejšie to v minulosti mali nemajetné nevesty. Ak dievča pochádzalo z chudobnej rodiny, existovala len veľmi malá pravdepodobnosť, že sa vydá za ženícha, ktorý by bol bohatší než je ona sama. Faktom je, že chudobnú nevestu do bohatej rodiny nikdy úplne neprijali. Aj napriek tomu, že bol ženích dostatočne tvrdohlavý a nenechal si svojimi rodičmi všetko diktovať, nič to nemenilo na tom, že chudobná nevesta mala v bohatej rodine neraz veľmi ťažký život. Vnímaná bola zväčša len ako rodička detí, ktorej názor pre nikoho v dome vôbec nič neznamenal. Všetko, čo urobila dobre, zostalo bez povšimnutia, ale akákoľvek maličkosť, ktorú pokazila, jej bola donekonečna vyhadzovaná na oči. V nejednom prípade sa preto takéto manželstvo, hoci bolo z lásky končilo nenávisťou a rodinnými tragédiami. Aj preto boli svadby naprieč majetkovými triedami v minulosti skôr výnimkou než pravidlom.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Viktória Suchánová

0 komentárov

Pridaj komentár