Kam na romantický výlet s partnerom?

Za romantikou neraz cestujeme aj tisícky kilometrov a pritom miesta, ktoré máme doma, nemajú vo svete páru. Slovensko je síce malá krajina, no množstvo jej krás, rôznych pamiatok a romantických miest sa môže rovnať aj ďaleko navštevovanejším destináciám. Ešte predtým, ako sa rozhodnete kupovať letenku, preto dobre zvážte výber slovenských miest, ktorých romantická atmosféra vás doslova pohltí.

  1. Banská Štiavnica

Ak sa povie romantika na Slovensku, mnohí z nás si v mysli automaticky vybavia Banskú Štiavnicu. Malebné mestečko učupené v údolí Štiavnických vrchov ukrýva toľko krás, že vám bez problémov poskytne aj niekoľkodňový program. Okrem historického centra mesta, ktoré okrem množstva historických pamiatok a dvoch zámkov ukrýva aj romantickú botanickú záhradu, môžete navštíviť aj niekoľko zaujímavých kaviarní, dobových hotelov či samotnú Banku lásky, ktorá vznikla na počesť romantického vzťahu Andreja Sládkoviča a jeho Maríny. Výlet v malebnom meste zapísanom do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO si však môžete spestriť aj krásnymi prechádzkami po okolí. Verte, že taký výstup na Sitno či Kalváriu, odkiaľ sa vám naskytne nádherný výhľad, rozhodne neoľutujete.

  1. Súľovské skaly

Ak spolu s partnerom patríte k milovníkom prírody, potom si na zoznam miest, ktoré chcete vidieť, rozhodne pridajte aj Súľovské skaly na severozápade Slovenska. Pôsobivé skalné mesto týčiace sa nad desiatkami malých údolí vás nadchne svojimi jedinečnými západmi slnka, akustikou a množstvom krásnych trás. Súľov je pritom najčarovnejší práve počas jesene, ktorej rána ho zahalia do pôsobivej hmly a farebné listy stromov ho oblečú do doslova rozprávkového šatu.

  1. Špania Dolina

Kedysi banícka obec Špania Dolina, ktorá sa ukrýva neďaleko Banskej Bystrice, patrí medzi najkrajšie miesta na Slovensku. Svoju hodnotu má nielen vďaka baníckej tradícii, ale aj vďaka pokoju a krásam, ktoré ukrýva. Azda najznámejším obrazom je špaňodolinský kostolík, so siluetou ktorého sa môžete odfotiť vďaka vyhliadke, odkiaľ sa vám naskytne jedinečný výhľad na celú, v doline učupenú dedinku.

  1. Tokaj

V rámci slovenských krás vás môžu osloviť nielen mestá a pamiatky. Pokojne to môžu byť aj celé oblasti, ktorých rázovitý charakter ukrýva jedinečné poklady slovenskej zeme. Jednou z takýchto oblastí je aj Tokaj, známa vinohradnícka oblasť, ktorej sláva siaha ďaleko za hranice Slovenska. Okrem jedinečnej chuti tunajších vín sú zaujímavosťou aj samotné pivnice, v ktorých víno dozrieva. Vytesané tú totiž do do sopečnej horniny a niektoré z nich sú hlboké aj 8 metrov. Romantika s dávkou adrenalínu – to vôbec nie je zlý nápad, čo poviete?

  1. Poľana a jej poklady

Jedným zo vzácnych slovenských pokladov je aj Poľana a dedinky, ktoré sa čupia v jej úbočí a dolinách. Práve toto je totiž jedna z najvýznamnejších kolísok slovenského folklóru! Ak máte blízko k ľudovému tancu, krojom a slovenským tradíciám, rozhodne tento kraj navštívte. Bohatý na služby síce nie je, no na oplátku vám poskytne dokonalý oddych od uponáhľaného sveta, jedinečné terasy hriňovských lazov, nesmrteľný zvuk fujary a nádherný obraz prírody, aký nikde inde na svete nenájdete.

  1. Tatranská Javorina

Tatry sú samé o sebe láskou na celý život. Ak však z klasických turistických chodníkov, ktoré sú často nadmerne preplnené, na kúsok vybočíte, objavíte miesta, o akých sa vám skutočne ani len nesnívalo! Jedným takýmto rozprávkovým je aj Tatranská Javorina, malebná dedinka učupená medzi tatranskými štítmi, ktorá je doslova balzamom na dušu. Okrem prírodných krás tu nájdete aj starý drevený kostolík, v ktorom sa dodnes slúžia pravidelné sväté omše.

  1. Bojnický zámok

Bojnický zámok sme si ako slovenskú romantickú klasiku nechali až celkom na záver. Patrí medzi naše najkrajšie pamiatky a väčšina z nás ho počas svojho života už aspoň jedenkrát navštívila. Ak do tejto skupiny patríte, rozhodne súhlasíte s tým, že návšteva Bojnického zámku je vždy dobrý nápad. Ak ste však zámok doteraz nenavštívili, rozhodne by ste to mali čo najskôr napraviť. Nie nadarmo si predsa Bojnický zámok všimol aj slávny National Geographic, ktorý ho vo svojom rebríčku z roku 2017 zaradil medzi najkrajšie hrady a zámky v Európe.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: fotobanka

 

 

0 komentárov

Pridaj komentár