Mišena Juhász: Šaty tvorím s láskou k ľudovému umeniu

Mišena Juhász (29) je mladá slovenská návrhárka, ktorá našla zvláštnu záľubu v modrej farbe. Študovala na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor odevný dizajn. Po narodení druhej dcérky a ukončení magisterského štúdia sa presťahovali späť do rodnej dedinky Lastomír na východe Slovenska. Aktuálne sa čerstvo spolu s manželom tešia z tretej dcérky, ktorá im robí veľkú radosť.
Ak túžite po originálnych svadobných šatách, jedinečných doplnkoch pre vášho nastávajúceho alebo sa len chcete dozvedieť viac o práci, inšpiráciách a vízii tejto úspešnej módnej návrhárky, prečítajte si rozhovor s Mišenou Juhász.

Ako dlho sa venujete móde?
O módu sa zaujímam asi ako každé dievča už od malička, pričom ja osobne som vo svojom šatníku mala vždy rada tie divokejšie kúsky. Sčasti som to zrejme zdedila po otcovej mame, ktorá bola vždy veľká parádnica. A keďže moja druhá babka bola šikovná krajčírka, aj s jej pomocou som sa bližšie zoznámila so šitím. Intenzívnejšie som sa však móde začala venovať štúdiom na vysokej škole a profesionálne, zákazkovo, sa to rozbehlo tak nejako samovoľne s účasťou na prvých módnych prehliadkach počas Bratislavských módnych dní. Dostala som sa do povedomia ľudí a s tým prišli prvé zákazky.
Primárne sa venujem navrhovaniu šiat na mieru, podľa želania zákazníka. Popritom vytváram aj doplnky. Kravaty, motýliky, dámske kabelky a drobné doplnky ako náušnice alebo manžetové gombíky. Na objednávku som už však robila aj zástery pre profesionálneho baristu. Čo je najdôležitejšie, takmer všetko je z modrotlače.

Svadobné šaty z Vašej dielne vnesú do obradného rúcha tradično, farby a folklórne vzory. Pre koho ich vôbec tvoríte?
Sú to hlavne ženy, ktoré už majú vytvorený pozitívny vzťah k folklóru, ľudové umenie je v určitom zmysle súčasťou ich života, vyhľadávajú práve to „tradično“ nielen v móde, ale všeobecne. Mám však veľa spokojných a stálych zákazníčok, pre ktoré bol môj ľudový odev prvý kúsok v ich šatníku a po spokojnosti na ich strane a kladnej odozve okolia sa vrátili zas.
Svadobné šaty sú špeciálnou kapitolou, tam sú dámy veľakrát priamo z fachu, sú to súboristky, kde kroj je často ich pracovný odev.

Kedy ste vytvorili prvé svadobné šaty?
Bolo to asi tri roky dozadu, bola to práve mladá tanečníčka zo súboru, ktorá sa doslova našla v mojej tvorbe. Tvoriť šaty pre ňu bol zážitok pre obe strany. O to viac tešil fakt, že som svojou troškou dokázala skrášliť jeden z jej najkrajších dní v živote.

Čo vás inšpiruje pri folk tvorbe?
Ľudové umenie, ktoré mám aktuálne všade okolo seba. Nechcem tým povedať, že v Bratislave, kde som žila 8 rokov toho bolo málo, ale na východe je toho predsa len o čosi viac. Dedinka Pozdišovce – odkiaľ pochádzajú obaja moji rodičia a doteraz tam žijú moje dve babky, je známa keramikárska obec, ktorú aj za hranicami preslávil majster Parikrupa. Maľované vázy, taniere a keramika bola každodennou súčasťou života na dedine.

Priblížte nám vašu tvorbu – návrh, šitie, tvorba látky z modrotlače. Ako to celé vzniká?
Asi najzložitejší proces je výroba modrotlačovej látky. Tam to začína pri ceruzke a papieri, kreslím si vlastné vzory, vymýšľam si budúci dezén látok. Po vektorovom spracovaní týchto návrhov v počítači si dávam nasvietiť sitá a pomocou techniky sieťotlače nanášam pap, rezervu na látku. Táto rezerva zabráni indigu sfarbiť látku do modra pri procese, keď ju modrotlačový farbiar opakovane máča do veľkých kadí s indigom. Keď je látka hotová, opäť je to ceruzka – kreslenie návrhov pre konkrétnu zákazníčku. Šitie je už len posledná, často najjednoduchšia fáza výroby šiat.

Ako ste sa dostali k technike modrotlače?
Počas štúdií na vysokej škole sme dostali zadanie na výrobu modrotlačového kimona, kde sme si navrhli vlastný vzor a strih. Následne sa poslalo na farbenie do Čiech a výsledok stál za to. Oslovilo ma to. A keď spolužiak Matej Rabada skúšal modrotlač vyrábať doma, začali sme spolupracovať a Matej mi farbil látky s mojimi dezénmi.

Aký materiál používate a koľko času potrebujete na výrobu svadobných šiat?
Pre modrotlač je ideálna látka bavlna. A tá sa dá kombinovať ľubovoľne, či už je to satén, hodváb, čipka, tyl. Proces výroby, ktorý som popísala, s vytvorením vlastného modrotlačového vzoru, môže trvať aj pár mesiacov. Pre nevesty, ktoré sú v zhone, mám však zásoby. Najpopulárnejšie dezény látok mám v dostatočnom množstve natlačené v rezerve.

Obliekli si značku Mišeny Juhász aj nejaké známe osobnosti?
Aktuálne aktívne spolupracujem so šikovnou slovenskou speváčkou Veronikou Rabadovou, ktorej tvorba sa točí okolo moderných ľudových piesní, čo presne vystihuje aj moje odevy, moderne poňaté ľudové motívy farbené starodávnou technikou modrotlače.
Herečke Daniele Šencovej a jej manželovi som vytvárala modrotlačové doplnky k ich svadobným odevom. Filmovej režisérke Diane Fabianovej som vytvorila už viacero šiat.
No na prehliadkových mólach sa predviedli v mojich odevoch viaceré herečky a tanečníci- spomeniem aspoň Luciu Siposovú, Luciu Senašiovú, Laca Cmoreja s tanečníkmi či dievčatá z Twins. Veľkú radosť mi robilo obliecť do modrotlače aj novozvolenú slovenskú veľvyslankyňu vo Švédsku pri jej inaugurácii.


Prečo by si nevesty a družičky mali vybrať šaty práve od Vás?
Lebo im môžem garantovať, že každé šaty z mojej dielne sú originál, navrhnutý a ušitý na mieru, na ich typ postavy. Šikovný strih vie zvýrazniť prednosti a nenápadne zakryť prípadné nedokonalosti. Má to isté čaro, keď si nevesta na svadbu vezme moderne poňaté šaty s ručne kresleným vzorom, ktorý skrýva určitú symboliku. Vtedy to naberá svoju hĺbku, posolstvo, odkaz na našu históriu, folklór, spomienky. Nie sú to už iba obyčajné šaty z požičovne, ktoré už preskákali pár svadieb a po svadbe ich aj tak musíte vrátiť. A cenovo je to porovnateľné.

A čo ženích? Patria do Vášho portfólia aj motýliky, gombíky a ďalšie doplnky?
Primárne sa zameriavam na dámy, ale už som navrhovala aj pánske saká. Motýlik alebo kravatu ako doplnok k dámskym šatám si už zákazníčky objednávajú automaticky, aby spolu elegantne s partnerom ladili. Môj manžel nosí pár mojich modrotlačových košieľ, brat dostal modrotlačové kraťasy, setra nohavice – vymyslieť, nakresliť a ušiť sa dá čokoľvek.

Čo považujete za svoj najväčší úspech?
Veľmi si cením, že som každoročne pozvaná na módnu prehliadku týždňov módy, či už to boli Bratislavské módne dni alebo teraz na východe Košice fashion week. Je to výborná forma prezentácie, ako ľudom prezentovať populárnou formou svoju tvorbu. V menšom meradle, ale o to viac ma teší každá jedna fotka spokojnej zákazníčky, ktorú vidím v šatách odo mňa a s úsmevom na tvári!

Myslíte si, že folk je vo svadobnej móde in?
Inšpirácie z ľudovej tematiky sú v móde čím ďalej, tým viac badateľnejšie. Z čoho iného máme čerpať, ak nie z našej bohatej histórie, ktorá je nevyčerpateľnou studnicou nápadov, námetov, vzorov. V mnohých obciach je kroj stále súčasťou šatníka ľudí, ktorí udržiavajú, opravujú, zveľaďujú. V móde je bežné, že sa trendy stále vracajú a po období presýtenia spred desiatky rokov môže kedykoľvek prísť ľudová renesancia. A svadobné šaty sú najlepšou formou prezentácie – hrajú hlavnú úlohu na svadbe, sú honosné, pod paľbou kritiky, na ich návrhu si dajú obe strany patrične záležať. Tento „folk“ trend badateľne rastie a verím, že ešte len príde jeho vrchol.

Mladá talentovaná návrhárka Mišena Juhász túži aj v budúcnosti rozširovať svoje portfólio o nové vzory. Nápadov a skíc ma plnú hlavu. Podľa jej vlastných slov ju veľmi láka aj dvojfarebná modrotlač a ďalšie farebné experimenty s touto zaujímavou technikou.
A nám neostáva nič iné, len Mišene popriať veľa podnetných inšpirácií a neutíchajúcu tvorivú náladu.

Text: Veronika Ondo-Cholewová / Foto: archív Michaely Juhász, Radovan Škohel

0 komentárov

Pridaj komentár