Zo zákulisia tradične netradičného fotoeditoriálu

Folklórny súbor Ľubovňan, fotograf Lukáš Pastorek, skanzen v Starej Ľubovni a časopis Svadba. Spojením výnimočných ľudí, čarovného prostredia a dobrých nápadov vznikol jedinečný fotoeditoriál. Načerpať z neho môžeme nielen úžasnú atmosféru, ale aj patričnú hrdosť na to, že žijeme v krajine s takou bohatou ľudovou kultúrou.

Posledný aprílový deň, kedy sme mali naplánované ľudové fotenie nám aj napriek občasným hrozbám  výskytu búrok celý deň nádherne svietilo slniečko. Na dobrej nálade nám pridalo aj stretnutie so správcom skanzenu, ktorý nám hneď, keď sme prišli ochotne poukazoval a povysvetľoval čo sa v ktorom domčeku nachádza a my sme sa oboznamovali s tým, aké sú naše možnosti na fotenie. Boli sme nadšení ako autenticky a nedotknuto pôsobilo prostredie, v ktorom sme sa nachádzali. Už hneď na začiatku sme sa tešili na výsledný efekt. Po otestovaní terénu sa k nám pridali už aj chlapci a dievčatá z FS Ľubovňan. S partiou mladých folklórnych nadšencov, ktorých sprevádzal ustavičný smiech, radosť z fotenia a spoločne stráveného dňa len a len stúpala. Folklóristi zvolili krásne pestrofarebné kroje a doplnky, ktoré na lúke pod hradom, ale aj v interiéri samotného skanzenu úžasne vynikli. Priniesli si so sebou dokonca aj hudobné nástroje, a tak po celý čas neutíchajúcu vravu a smiech striedala „hra“ na husliach, base či akordeóne. Atmosféra takmer ako na skutočnej svadbe. Obrovské uznanie patrí aj Lukášovi, ktorý sa svojej úlohy fotografa zhostil naozaj bravúrne. Tam, kde bolo potrebné zachytil radosť a smiech, inde jedinečnosť detailov. Mňa osobne však obzvlášť chytili za srdce práve snímky, na ktorých sa odohrávajú tie najemotívnejšie momenty – obliekanie nevesty, obrad v kostole, čepčenie.

Cieľom tohto špeciálneho ľudového fotoeditoriálu bolo priblíženie zvykov a tradícií, s ktorými sa v súčasnosti na svadbách často stretávame, no veľakrát ani netušíme, čo ten ktorý úkon znamená a aký je jeho hlbší význam. Verím, že sa nám podarilo aspoň sčasti vás vtiahnuť do minulosti a prebudiť okrem iného aj umelecký zážitok.

Text: Anežka / Foto: Lukáš Pastorek Photography / Priestory: Skanzen Stará Ľubovňa / Súbor: FS Ľubovňan

0 komentárov

Pridaj komentár