Aké témy by ste mali prediskutovať ešte pred svadbou

Ľúbite sa, zasnúbili ste sa a rozhodli ste sa spolu prežiť celý život. Čaká vás obdobie plánovania svadobného dňa. Váš voľný čas sa bude točiť okolo výberu svadobných šiat, obleku pre ženícha, výzdoby, menu a najlepších koláčov a … Aj popritom všetkom príjemnom či nutnom by ste si mali nájsť spoločný čas na prediskutovanie niektorých tém. Tém, z ktorých niektoré sú možno trošku nepríjemné alebo mimo vášho terajšieho romantického obdobia. Sú však dôležité z dlhodobého hľadiska pre váš spoločný spokojný život, aby vás po vyblednutí ružových okuliarov neprekvapila realita všedného dňa. Nejdeme vás, samozrejme, strašiť, ale keďže každý vzťah prechádza rôznymi fázami, je dobré mať v niektorých veciach jasno.

PLÁNOVANIE RODINY A VÝCHOVA DETÍ

Ak ste sa o tom ešte poriadne nerozprávali, teraz je ten správny čas. Chcete či nechcete mať deti? Ak nie, pripravte si argumenty pre ostatných členov rodiny.  Ak áno, koľko? Ako dlho po svadbe by ste si chceli založiť rodinu? Na mieste je aj otázka, čo v prípade, ak sa založenie rodiny nepodarí… Ste obidvaja otvorení prípadnej adopcii alebo podobnému riešeniu? Dôležité sú aj princípy výchovy. Chcete pokračovať v štýle vašich rodičov alebo zaviesť niečo nové? Veľa o partnerovom detstve sa dozviete priamo od jeho/jej rodičov a pozorovaním ich správania. Niektoré zaužívané vzory správania si totiž (pod)vedome prinesieme so sebou z vlastného detstva. Nemusíte sa hneď zhodnúť na všetkom. Dôležitá je diskusia a hľadanie kompromisov. Odpoveď na otázku, koľko detí plánujete mať, sa môže po narodení toho prvého aj radikálne zmeniť.

PENIAZE

Azda  najčastejší zdroj hádok, stresu a napätia. Dopredu by ste sa mali dohodnúť, či plánujete mať jeden spoločný účet alebo každý svoj. Kto bude čo platiť a pod. Ďalším variantom je mať oboje a na ten spoločný účet si budete obidvaja posielať peniaze na bežné výdavky ako nájom, benzín na auto, nákupy, príp. splátky spoločne kúpených vecí či aj šetriť na dovolenku. Posielať tam môžete každý rovnakú dohodnutú sumu alebo si to rozdeliť pomerovo podľa výšky vašich príjmov. Možností je veľa. Spoločne môžete platiť napoly napríklad iba veľké výdavky ako hypotéka, režijné náklady, každodenné nákupy, kúpa auta či dovolenky… zvyšok si každý platí sám. Ak si založíte iba jeden spoločný účet, kam budú chodiť výplaty vás oboch a platiť z neho všetky výdavky, je to najjednoduchšie. Môžete sa však pochytiť na tom, kto koľko míňa na svoje záľuby či oblečenie, večer s kamarátmi a pod. Jednou z možností je aj dohodnúť sa na výške mesačnej sumy, do ktorej svoje míňanie polovičke obhajovať nemusíte a všetko nad musí prejsť vzájomným odsúhlasením. Dôležité je tiež poznať navzájom svoje prípadné dlhy a neukončené nákupy na splátky, ale aj finančné rezervy, ak nejaké máte. Akokoľvek sa rozhodnete, všetko je správne ak nájdete kompromis, ktorý vyhovuje vám obom.

RODINA A PRIATELIA

Veľmi dôležitá téma, keď si vezmeme do úvahy, že spolu s partnerom si vlastne „beriete“ aj jeho rodinu. Ako často sa navštevovať? Budete sviatky alebo prázdniny tráviť vo dvojici alebo aj so svojimi rodinami? Máte v rodine nejaké zaužívané tradície, ktorých by ste sa ani v manželstve nechceli vzdať? Kde sa plánujete stretávať? Vo  vašom novom domove alebo u rodičov? To je len zopár otázok, ktoré sa môžu neskôr objaviť. Možno si spolu zavediete nejaké vlastné tradície, ktoré budú zahŕňať rodičov z obidvoch strán. Návštevu rodičov môžete absolvovať občas aj každý sám. Dôležité je, aby ten druhý mal vždy pocit, že je u vás na prvom mieste. Vy dvaja ste jedno a mali by ste tak pôsobiť aj navonok pred svojimi rodinami aj pri prípadných nezhodách.

Priatelia sú ďalšou skupinou, ktorú netreba opomenúť. Ak máte veľa spoločných, je to dobré. Ak máte aj každý tých svojich, čas pre nich si určite chcete ponechať. Predbežne sa môžete dohodnúť, ako často sa s nimi plánujete stretávať. A či to bude u vás alebo niekde mimo. Spomenúť môžeme aj kamarátov opačného pohlavia a stretávanie sa s nimi. Lebo čo vám predtým neprekážalo, sa môže po svadbe trochu zmeniť.

INTIMITA A VERNOSŤ

Podstatnú časť vzťahu tvorí, samozrejme, vaša vzájomná blízkosť. Aj tu je dobré si stanoviť hranice a povedať si vzájomné očakávania. Vraví sa, že iný „jazyk lásky“ preferujú muži a iný ženy. Povedzte mu/jej ten svoj. Aj v týchto veciach by ste mali byť k sebe otvorení. Veď komu inému sa zdôveriť s najintímnejšími túžbami ako celoživotnému partnerovi. Ak nie ste vy alebo váš partner práve ten typ, ktorý sa vie a chce rozprávať naozaj o všetkom, treba to rešpektovať. Na druhej strane je však potrebné nájsť iný spôsob komunikácie, aby ste si vzájomne rozumeli. Celkom zaujímavá môže byť aj debata o tom, čo ešte jeden z vás nepovažuje za neveru a čo už áno. Máme na mysli napríklad pusu na líce pri zvítaní sa s kolegom, či flirtovanie s kamarátovou sestrou, tanec na vianočnom večierku a pod.

NÁBOŽENSTVO A HODNOTY

Ak vyznávate spoločnú vieru a je pre vás rovnako dôležitá, tým lepšie. Ak ste rôzneho vierovyznania a túžite v tom svojom napríklad vychovávať deti, je lepšie si to odsúhlasiť teraz.

DOMÁCNOSŤ

Dnes už veľa párov žije spolu pred svadbou, a teda ich po svadbe už tak veľa vecí neprekvapí. Zdieľajú spoločné bývanie, a teda aj starostlivosť o domácnosť. Ak to tak vo vašom prípade nie je, skúste si predstaviť, ako si podelíte domáce práce. Budú rozdelené na mužské a ženské? Alebo sa dohodnete podľa toho, kto z vás má ktorú činnosť radšej? Netreba nič podceniť, ani to, kto bude vynášať smeti alebo vyberie riad z umývačky.

ZDRAVIE A CHOROBY

Sú súčasťou nášho života, či sa nám to páči alebo nie. A nie je to len fráza pri sobáši, keď sa vás oddávajúci pýta či poznáte navzájom svoj zdravotný stav a či budete spolu v dobrom aj zlom (zdravotnom stave). Takže porozprávať sa aj o tom, aké prípadné zranenia či operácie máte za sebou je rovnako dôležité. A možno ste už mali možnosť navzájom poznať svoje reakcie aj počas nádchy, horúčky či najväčšieho nepriateľa mužov – soplíka.

KARIÉRA A BUDÚCNOSŤ

Porozprávajte sa o tom, kde sa pracovne vidíte o pár rokov. Či plánujete ostať na rovnakej pozícii alebo by ste chceli postup v kariére či iné zamestnanie. Možno vám v práci ponúknu vyššiu funkciu, ale budete sa musieť presťahovať do iného mesta. Súhlasili by ste? A váš/vaša nastávajúci/-ca? Možno váš partner plánuje o pár rokov začať vlastný biznis. Chceli by ste byť jeho súčasťou?

HÁDKY A ODLIŠNÉ NÁZORY

Už ste sa pohádali? Máte za sebou nejaký prvý vážnejší konflikt či výmenu názorov? Aj toto patrí do vzťahu a manželstva obzvlášť. Niekedy to nie je na škodu a, ako sa hovorí, prečistí sa vzduch, a idete ďalej. Nemusíte sa teraz dobrovoľne pohádať, aby ste si tým prešli pred svadbou. Ale je dobré vedieť, ako ten druhý zvláda stresové situácie a ako v hádke reaguje. Urputne si obraňuje svoj názor? Vie prijať kompromis? Radšej si chce všetko vydiskutovať ešte pred spaním alebo sa radšej stiahne a je ticho, lebo potrebuje čas to spracovať?

HOBBY A VOĽNÝ ČAS

Máte veľa spoločných koníčkov? Super! Pokračujte v nich aj po svadbe. Utužuje to vzťah. Máte obidvaja aj svoje vlastné koníčky? Ešte lepšie! Aj to je pre zdravé fungovanie potrebné, mať čas iba pre seba a robiť to, čo vás baví. Dohodnite sa vopred, koľko času im budete spoločne a každý sám venovať.

Komunikácia a otvorenosť je v každom vzťahu veľmi dôležitá. Prediskutovať tieto témy je azda ešte dôležitejšie, ak je váš partner z inej krajiny či dokonca iného kontinentu. Kultúrne rozdiely a iná mentalita môžu po čase zaskočiť aj tu pravú lásku. Ale aby sme to trošku odľahčili, na záver sa vrátime k tým ružovým okuliarom. Veď predsa: „Keď ju/ho miluješ, nie je čo riešiť.“

Text: Katka Bačíková / Foto: unsplash.com

0 komentárov

Pridaj komentár