Ako zoznámiť rodičov pred svadbou

Ak sa vaše rodiny ešte nepoznajú a vy ste sa práve zasnúbili, je načase predstaviť  navzájom aj svojich rodičov. Ich vzájomné stretnutie môže byť pre niekoho rovnako stresujúce ako predstavenie nastávajúceho/nastávajúcej. Ak patríte do tejto skupiny aj vy, čítajte s nami ďalej. Máme pre vás niekoľko odporúčaní, ako si to celé užiť s čo najmenším stresom a v čo najväčšej pohode.

Hlavnou podmienkou je uskutočniť stretnutie na neutrálnej pôde. Aby nikto nemal tzv. „výhodu domáceho prostredia“, pozvite rodičov do vašej obľúbenej reštaurácie alebo zorganizujte stretnutie u vás doma. Doma sa môžete aj vy cítiť uvoľnenejšie, ale na vašich pleciach bude príprava občerstvenia a prípadný ďalší program. Ak sa rozhodnete pre reštauráciu, zvoľte na prvé stretnutie radšej niečo menej nóbl. Nech sa aj rodičia cítia príjemne a nemusia myslieť na to, ktorá z troch vidličiek je na ktorý chod. Prílišná oficiálnosť zväzuje ruky aj ústa. Reštaurácia, ktorú dobre poznáte, nie je tam zbytočný hluk a viete, že tam výborne varia, je výbornou voľbou. V tomto prípade by ste večeru mali platiť vy s partnerom a dať to jasne najavo hneď na začiatku. Vyhnete sa neskôr handrkovaniu o to, kto koho pozýval. Vhodnou možnosťou je aj pozvanie na kávu či drink a obľúbený zákusok. Nemusíte spolu stráviť hneď celý deň.

Stretnutie zbytočne neodkladajte. Aj keď sa vám do toho veľmi nechce alebo vás trápia nejaké obavy ako to dopadne, nenechávajte si to na poslednú chvíľu. Určite sa vyhnite prvému stretnutiu až na svadbe. Bude z toho zbytočne ďalší stres nielen pre vás, ale aj pre vašich rodičov. Aj pre nich je to niečo nové a možno tiež majú obavy, aby zanechali dobrý prvý dojem.

Ak po prvom stretnutí zistíte, že rodičia si navzájom „sadli“, do svadby pre nich pokojne pripravte aj ďalšie príležitosti na stretnutie – oslavu vašich narodenín, záhradnú grilovačku, spoločný predĺžený víkend či koncert … alebo ich priamo zapojte do príprav, kde budú vami vybrané povinnosti riešiť spoločne. Ak naopak zistíte, že najlepší priatelia z nich pravdepodobne nebudú, nezúfajte. Nenúťte ich do toho. Dôležité je, aby sa vzájomne rešpektovali a rešpektovali vás dvoch ako pár. A nikdy neviete, na akej ďalšej spoločnej akcii sa môžu prelomiť ľady a vznikne aj medzi nimi pekné priateľstvo.

Ďalším pravidlom by malo byť: žiadne prekvapenia. Rodičov určite o plánovanom zoznamovaní s druhou stranou informujte. Na stretnutie ich trošku pripravte – ukážte im fotky vašich budúcich svokrovcov, porozprávajte im o nich niečo. To isté nech urobí aj váš partner. Porozmýšľajte, čo by mohli mať spoločné, kde ktorý z nich pracoval, akých majú súrodencov, aké majú hobby. Snažte sa rozprávať iba v pozitívnom svetle. A keď vy možno zo svokrovcov nadšená/-ý nie ste, nechajte rodičov, nech si urobia o nich vlastný obraz. Nespomínajte krivdy, zlozvyky… Snažte sa vyzdvihnúť to, čo sa vám páči. Ak vás napríklad nudia dlhé monológy budúceho svokra o mikroorganizmoch, rodičom radšej povedzte, že váš budúci svokor je expert v biológii. Alebo ak máte pocit, že vám svokra do všetkého rozpráva, radšej to podajte ako jej snahu mať vo všetkom jasno a byť informovaná, čo sa v jej rodine deje.

Vopred si pripravte vhodné témy na tzv. prelomenie ľadov alebo aby ste zabránili trápnej chvíľke ticha. Naopak, vyhnite sa témam, ktoré sú kontroverzné alebo citlivé pre niektorú zo strán. Prejdite si to spolu s partnerom a nenápadne o nich informujte aj rodičov. Vyhnete sa tak zbytočným rozporom na prvom stretnutí. Nezabúdajte, že vy budete zo začiatku viesť konverzáciu a jej smerovanie. Nie príliš vhodnými témami sú jednoznačne politika, náboženstvo či iné rodinné tajomstvá. Klasikou nič nepokazíte, a teda téma varenia pre mamky a autá pre otcov, by tiež mohli na začiatku pomôcť. Vhodnou témou môže byť hneď organizácia vašej svadby. Prípadne nech sa rodičia rozrozprávajú o tej svojej. Vy dvaja povedzte svoju predstavu a nechajte reagovať rodičov. Nezachádzajte až do detailov, a rovnako nie je nutné, aby ste sa hneď definitívne na niečom dohodli. Na to bude čas neskôr. Aj keď ste im už niečo povedali, stále sa môžu navzájom baviť o svojich súrodencoch, práci, koníčkoch… A ak vám nič lepšie v danej chvíli nenapadne, stále sa môžete vrátiť k téme o počasí. Môžete porozmýšľať aj o stretnutí spojenom s nejakou aktivitou – kurz varenia, bowling či opekačka. Témy na rozhovor tak prídu rýchlejšie v súvislosti s aktivitami, ktoré budete robiť. Pozor si dajte na to, čo vyberiete. Zvoľte niečo, čo obľubujú obidve strany, nie iba jedna. Alebo niečo neutrálne, čo ešte nikto neskúšal.

Ak sa po spoločnej večeri niečo nepodarí alebo predsa len nastanú nejaké nedorozumenia, prejdite si to s partnerom vo dvojici a v pokoji. Poproste ho, aby si pohovoril aj s rodičmi a vyhli ste sa tak opätovným konfliktom.

Buďte v pohode! Asi sa to ľahšie píše ako to reálne je, ale človek vysiela neviditeľné vibrácie, ktoré, chceme či nechceme, cítia aj ostatní. Ak budú rodičia vidieť, že ste uvoľnení, rovnako sa budú cítiť aj oni. Skúste si stretnutie dopredu s partnerom prejsť a povedať si, čo vás asi čaká. Veď rodičov a ich reakcie poznáte najlepšie. Len spomenieme, že prvé stretnutie vašich rodičov nemá byť zároveň aj ich prvým stretnutím s vašou polovičkou. To absolvujte určite skôr!

Ak to náhodou okolnosti nedovoľujú a rodičia sa nemôžu osobne stretnúť pred svadbou, skúste to vymyslieť inak. V dnešnom svete technológií nie je problém uskutočniť konferenčný hovor aj s videokamerou, využiť napríklad Skype… Hoci aj krátky hovor s pozdravením a predstavením je lepší, ako žiaden. Počas svadby totiž budete mať vy aj oni stres z iných vecí a je lepšie, aby tam stres zo zoznamovania už nebol. Všetko pôjde potom jednoduchšie.

Rešpektujte navzájom svoje tradície a zvyky. Hlavne, ak si beriete niekoho z odlišného rodinného zázemia, krajiny či kultúry. Podávať mäso niekomu, o kom viete, že ho z presvedčenia nejedáva, nie je dobrým štartom. Ani zorganizovanie stretnutia v nevhodný dátum pre niektorú zo strán.

Ak po požiadaní o ruku plánujete zorganizovať aj väčšiu oslavu vašich zásnub s obidvoma rodinami, pokúste sa rodičov zoznámiť ešte predtým. Hoci len na káve so zákuskom. Na oslave tak už budú pôsobiť ako ľudia, čo sa poznajú a nie ako cudzí.

Ak máte rozvedených rodičov, stretnutie môže byť o trochu komplikovanejšie. Zachovajte však chladnú hlavu a určite zoznámte budúcich svokrovcov s obidvoma, aj keď možno lepšie vychádzate iba s jedným z nich. Ak vaši rodičia spolu normálne komunikujú, môže to byť naraz. Ak nie, a plánujete ich oboch pozvať na svadbu, zorganizujte stretnutia dve.

Keď už teda viete ako na to, šup-šup vyhľadať v plánovacom kalendári vhodný dátum aj na toto stretnutie a hor sa obvolať rodičov! Prajeme vám príjemné chvíle s vašimi najbližšími!

Text: Katka Bačíková / Foto: unsplash, forestrestoration.net

0 komentárov

Pridaj komentár