Svadobné video TROŠKA INAK

Attila Tóth, pochádzajúci z malého pohraničného mesta Štúrovo sa natáčaniu svadobných videí a filmov venuje vo svojom voľnom čase. Podstatou jeho tvorby je zvečniť najkrajšie momenty z celého svadobného dňa a spracovať ich do umeleckej podoby.

Ako si spomínate na svoje začiatky?

Prvú svadbu som absolvoval ešte v roku 1992, teda pred vyše dvadsiatimi piatimi rokmi. Vtedy však bolo svadobné natáčanie úplne odlišné v porovnaní s dneškom. Svadobné videá sa natáčali na kazety VHS a už v svadobný deň po polnoci stačilo vybrať kazetu z kamery a odovzdať ju mladému páru. S pribúdajúcimi technickými vymoženosťami sa začali svadobné videá postupne strihať a upravovať pridaním hudby či rôznych efektov. V posledných rokoch som sa začal zameriavať na natáčanie v štýle „Wedding Cinematography“. Podstatou tejto tvorby je zvečniť najkrajšie momenty z celého dňa a spracovať ich do umeleckej podoby. Rád pritom používam názov „Svadobný film“, pretože sa snažím o svadobné videá podobné filmom z kín, ktoré sú plné emócií nastrihané v súlade s dynamikou hudby.

Čo vás k profesii svadobného kameramana vôbec priviedlo?

Ešte počas školských rokov som sa venoval fotografovaniu v rodinnom kruhu, kedy som mal ruský fotoaparát Smena 8M s 35 milimetrovým kinofilmom. Doma som si vytvoril úplne tmavú miestnosť a pri jemnom červenom svetle som vyvolával filmy na originálny fotopapier. Postupne sa vo mne formovala myšlienka tvorby videí, ktorú posilnila práve moja vlastná svadba. A dnes je svadobne orientovaná už celá rodina. Manželka Annamária sa venuje svadobnému dekorovaniu a dcéra Henrietta svadobnému foteniu.

Stretávate sa s budúcimi novomanželmi ešte pred svadbou? Čo všetko je potrebné vopred dohodnúť?

Po prvotnom kontakte záujemcov prostredníctvom telefonického rozhovoru, emailu alebo facebookovej správy sa väčšinou dohodneme na osobnom stretnutí. Pre novomanželov je to ich veľký deň, kedy sú obklopení rodinnými príslušníkmi, priateľmi, a preto sa tam nechcem objaviť ako neznámy človek s kamerou. Považujem preto za vhodné stretnúť sa osobne a prebrať si harmonogram svadobného dňa.

Ktorú časť svadobného dňa máte najradšej a prečo?

Ak mám byť úprimný, najradšej mám chvíľu, kedy po náročnom celodennom nahrávaní od ranných príprav až po obrad, prídeme na miesto hostinu a dám si výbornú horúcu slepačiu polievku. Počas toho mi hlavou prebehne množstvo myšlienok, týkajúcich sa celého dňa, aj to, či sa mi podarilo zachytiť všetky dôležité momenty presne podľa mojich predstáv. Potom už začína zábava, kedy sa už aj počas nakrúcania cítim trochu uvoľnenejšie.

Ako prebieha samotné natáčanie svadobného videa?

Svadobný deň začína prípravami nevesty a ženícha a tak začína aj môj pracovný deň. Počas neho sa snažím splynúť s prostredím a byť čo najnenápadnejší. Nahrávam všetky momenty, ktoré sa okolo mňa dejú a snažím sa nezasahovať do diania. V ruke mám vždy ešte malú kameru, a tou nahrávam mladý pár bez toho, aby si ma všimli. Mojím cieľom je mať vo výslednom svadobnom filme prirodzené a úprimné úsmevy a gestá.

Čo v prípade nepriaznivého počasia? Ako prebieha nakrúcanie vtedy?

Bohužiaľ, počasie sa nedá ovplyvniť. Ale aj daždivé počasie má svoje čaro a aj počas neho môžu vzniknúť jedinečné zábery. Najmä v takýchto prípadoch odporúčam navštíviť zaujímavé či historické budovy. Zopár tipov mám aj vo svojom okolí.

Kde sa vám najlepšie točia svadobné videá a s akými ľuďmi najradšej spolupracujete?

Na mieste mi nezáleží. Podstatou mojej tvorby je zvečniť najkrajšie momenty z celého dňa a spracovať ich do umeleckej podoby. A to môže prebehnúť na akomkoľvek mieste. Najlepšie sa mi však spolupracuje s ľuďmi, na ktorých vidím a cítim, že sa o tvorbu ich vlastného svadobného videa skutočne zaujímajú.

Ako dlho budú čakať novomanželia za finálnou verziou svadobného videa?

Spracovanie svadobného videa trvá približne šesť až osem týždňov a spracovanie svadobného filmu približne desať až dvanásť týždňov.

Vaše motto znie „Troška inak“. Čo sa za ním ukrýva?

V prvom rade, svadba pre mňa nie je len monotónny záznam udalostí. Moje videá majú ponúknuť oveľa viac – pripomenúť atmosféru a náladu z toho výnimočného dňa. Som fanúšikom svadobného filmu a musím povedať, že medzi filmom a videom je veľký rozdiel. Kým svadobné video zaznamenáva udalosti, vďaka svadobnému filmu ich môžete znova prežiť. Svadobné klipy sa zas snažím vytvoriť a zostrihať podľa dynamiky a emócie hudobných skladieb. Je to náročná a zdĺhavá práca aj napriek tomu, že ide o krátke video.

http://www.ati-camerafilm.sk/index.html

Čím sa podľa vás odlišujete od ostatných svadobných kameramanov, čo je vašou prednosťou a prečo by si snúbenci mali na zaznamenanie ich svadobného dňa vybrať práve vás?

Na svadby chodím sám a následne ich aj sám strihám. Svadobný deň so mnou pritom nie je o prítomnosti nevhodne oblečeného kameramana s veľkými reklamnými nápismi na chrbte a mohutnými technickými pomôckami. Samozrejme, aj ja používam podľa potreby rôzne filmové techniky, statívy, objektívy či dron, ale hlavne diskrétne. Moje služby ponúkam tým, ktorí si radi pozrú dlhšie svadobné videá,  náročnejším, ktorí majú záujem o filmovo zostrihané emotívne svadobné filmy, ale aj tým, ktorí preferujú čoraz trendovejšie kratšie svadobné „highlights“ filmy zostrihané z najdôležitejších momentov svadobného dňa.

Ukážku mojej tvorby nájdete na www.ati-camerafilm.sk.

Zdroj: Attila Tóth

0 komentárov

Pridaj komentár