Čas pred svadbou

Čas pred svadbou je niečo, čo sa už nezopakuje. Je to čas, kedy ste naposledy slobodní, patríte ešte sami sebe, aj keď vaše srdcia už patria jeden druhému. Po svadbe už nebudete každý sám, ale dvaja spolu, jeden tím. Budete manželia. Možno začnete riešiť svadobnú cestu, nové bývanie, možno plánovanie rodiny… budete mať teda iné povinnosti, inak budete tráviť čas, začnete novú etapu života. Preto si ten čas pred svadbou ešte čo najviac užite. Nepremárnite ho.

Aj keď sa väčšinou bude točiť okolo plánovania vášho dňa, snažte sa vyplniť ho aj inými aktivitami. Nezabudnite stále chodiť na rande, vyznávať si lásku a čo najviac sa spoznávať. Možno vás chytí aj nervozita či neistota z tohto dôležitého rozhodnutia. Nepanikárte, ale otvorene o tom s partnerom hovorte. Možno potajomky prežíva to isté, len sa o tom neodváži hovoriť. Aj tieto pocity sú prirodzené, veď idete urobiť rozhodnutie na celý život. Je preto dôležité postaviť si spolu silné základy ako devízu do budúcna, na ktorých môžete začať pracovať práve v období snúbenectva. Možno budete, naopak, nedočkaví, kedy už ten deň príde, aby ste si pred všetkými mohli povedať „áno“ a byť navždy spolu.

 

Ako teda tráviť čas pred svadbou okrem plánovania vášho dňa?

Rozprávajte sa

Veľa a často. Dobrá a úprimná komunikácia je po láske asi druhým pilierom vzťahu. Vaše rozprávanie by sa však nemalo týkať iba svadby. Určite si limity, kedy sa už o plánovaní svadby rozprávať nebudete. Rozprávajte sa však napríklad o tom, na čo konkrétne sa tešíte po svadbe. Máte už nejaké spoločné tradície? Chcete nejaké do manželstva zaviesť z vašej rodiny? Aké máte navzájom očakávania? Zmení sa podľa vás niečo? Chceli by ste, aby sa niečo zmenilo? Opakujúce sa zvyky či rutinné udalosti nám dodávajú pocit istoty a bezpečia. Nebojte sa teda určiť si nejaké drobné pravidlá už teraz – sobotné raňajky do postele či nedeľný obed u rodičov. Vybudujete tak základy pre váš ďalší spoločný život. Okrem toho sú aj ďalšie dôležité témy, ktoré by ste pred svadbou mali prediskutovať (peniaze, rodina, hobby…). Viac o týchto témach sme písali aj na našom blogu. Je lepšie si niektoré veci vyrozprávať už teraz, alebo ich aspoň načrtnúť, aby vás neskôr nezaskočili.

 

Pohádajte sa

Ak ste tak ešte neurobili. Je potrebné vedieť ako druhá strana reaguje v krízových situáciách. Prečistí sa vzduch a dusno medzi vami a to udobrovanie vždy stojí za to. Nesnažte sa vždy prispôsobiť partnerovi, naopak, prejavte aj svoj názor a stojte si za ním. Na druhej strane, naučiť sa robiť kompromisy už teraz vám uľahčí manželský život. Práve pri týchto situáciách môže dôjsť až k hádke, ktorej sa ale netreba báť. Je to súčasť partnerského života. Aj správne sa hádať, aby sme si zbytočne neubližovali, sa treba naučiť.

Predmanželský kurz

Aj toto je jedna z možností, ktoré u nás ponúkajú rôzne cirkevné skupiny či inštitúcie. Ak si myslíte, že by sa vám to obom mohlo páčiť, smelo do toho. Stretnete príjemných ľudí v rovnakej situácii, dostanete možnosť pozrieť sa na vzťah z iného pohľadu a možno sa opäť nastolia témy na diskusiu, ktoré vás doteraz v súvislosti s vašim spoločným životom nenapadli.

Randite

Neprestávajte chodiť na rande. Ani keď už spolu bývate a trávite väčšinu času, vyhraďte si čas na pravé rande niekde von – choďte na večeru, na koncert, do kina, na spoločný obed cez týždeň medzi pracovnými povinnosťami. Nechajte sa pozvať na neznáme miesto, prekvapujte sa navzájom.

 

Buďte k sebe úprimní

Aj keď svojho partnera nadovšetko milujete, možno sú veci, maličkosti, ktoré vám prekážajú, ktoré by ste chceli na ňom zmeniť, vylepšiť. Nečakajte, že sa to zázrakom stane samo po svadbe. Aj keď o niektorých veciach sa nehovorí ľahko, alebo práve nie ste ten typ na intímne rozhovory, je treba sa trošku prinútiť. Veď po svadbe chcete byť spolu v dobrom aj zlom.

Doprajte si spoločné zážitky

Vyberte si kurz varenia, tanca či fotografovania. Hocičo, čo ešte ani jeden z vás nerobil a trávte takto spoločný čas. Určite odporúčame aj dlhšiu spoločnú cestu či dovolenku, takú malú predsvadobnú cestu. Oddýchnete si od plánovania svadby a budete vedieť, čo od seba môžete očakávať na tej pravej svadobnej ceste.

Spoznajte svojich rodičov

Naplánujte stretnutie s rodičmi, ak ich ešte nepoznáte. Ak ste sa s nimi už zoznámili, môžete naplánovať stretnutie rodičov vás oboch. Je lepšie, aby sa spoznali skôr, ako na svadbe alebo tesne pred ňou. Opadne tak stres nielen z vás, ale aj z nich. Čím viac stretnutí absolvujete pred svadbou, tým ľahšia bude vaša vzájomná komunikácia neskôr a plánovanie svadby s ich pomocou pôjde ľahšie.

Plánujte

Budúcnosť, svadobnú cestu, rodinu… Snívať je krásne, preto si predostrite navzájom svoje sny, čo by ste chceli dosiahnuť v práci, kde sa ísť pozrieť do sveta, kde a ako sa vidíte o päť rokov. Zistíte, či sa vám vaše sny a plány zhodujú, prípadne, kde bude treba urobiť kompromis alebo niečo prispôsobiť.

Nájdite si čas iba pre seba

Po svadbe budete tráviť väčšinu času spolu. Preto si ešte užite aj čas byť sám/sama so sebou. Možno máte zoznam vecí, ktoré ste chceli v živote stihnúť (pred svadbou), šup pohľadať v šuplíku a do toho – navštíviť nejaké zaujímavé miesto, naučiť sa hrať na nejaký nástroj, zorganizovať stretnutie zo strednej školy, vzdať sa nejakého zlozvyku… Aj mať posteľ sám/sama pre seba sa po svadbe asi zmení, tak si to v nej ešte užívajte. ☺ Okrem rozlúčky so slobodou choďte na malý výlet iba so svojimi kamoškami/kamošmi. Po svadbe, či chcete alebo nie, ich predsa len budete trochu zanedbávať.

Text: Katarína (Katka) Bačíková / Foto: Nikoleta Mackovjak Photography

0 komentárov

Pridaj komentár