7 pravidiel ekologickej svadby

Čaká vás v najbližšej budúcnosti organizácia najdôležitejšieho dňa vášho života? Určite máte v tajnej zásuvke zozbieraných plno inšpirácií a predstáv, ako by mala vaša vysnívaná svadba vyzerať a prebehnúť. Zamysleli ste sa však na tým, že tak ako je svadba veľkou udalosťou pre vás a vašich najbližších, tak zanecháva aj veľkú stopu na našom životnom prostredí? Mám však pre vás dobrú správu. Naplánovať vašu svadbu ekologicky zaberie rovnakú námahu, ako naplánovať klasickú svadbu. Stačí, ak sa budete držať týchto 7 jednoduchých pravidiel. 

1.  Preferujte lokálnych dodávateľov a tvorcov

Lokálnosť je pojem, ktorý sa v dnešnej dobe veľa skloňuje. Kde sú hranice lokálnosti pri organizácii vašej svadby? V prvom rade je to výber miesta na svadbu, ktoré by ideálne malo byť v blízkosti bydliska väčšiny vašich svadobných hostí. Ušetríte im tým pádom cestovné náklady a váš poplatok za ich ubytovanie. Ďalších dodávateľov na vašu svadbu hľadajte rovnako v okolí miesta vašej svadby. Šikovných kvetinárov, dekoratérov, cukrárov, návrhárov šiat, či fotografov máme po celom Slovensku rovnako.

2.  Menej je viac

Tento zaužívaný výrok minimalistov je pri prípravách svadby veľmi aktuálny. Aplikujte ho pri rozhodovaní o množstvách jedla, zákuskov, nápojov, ale aj pri výbere tlačovín, darčekov a výzdoby. Nenechajte sa strhnúť pocitom, že vaši hostia odídu zo svadby hladní alebo smädní. Opak býva pravdou a vy si deň po svadbe ušetríte starosti, čo so zbytkami jedla a koláčikov. Dvakrát počítajte aj pri objednávke pozvánok, tlačovín, darčekov pre hostí a výzdoby. Vaším cieľom by malo byť zredukovať to, čo po svadbe vyhodíte alebo už nevyužijete.

3.  Buďte online

Pri pozvánkach ešte chvíľu zostanem. Papier je papier a tlačená pozvánka na svadbu v rukách vašej mamy a babičky vženie slzy do očí. O tento moment by ste sa určite pripraviť nemali. Inak zvážte, či vašich najbližších rovnako nepoteší elektronická forma oznámenia v štýle vašej svadby v ich inboxe. Ak chcete rozpovedať vašim hosťom viac o vašom zoznámení, príbehu, či zásnubách, choďte do svadobnej web stránky. Je to aj skvelé miesto, kde udržíte pokope všetky organizačné informácie a zmeny k vašej svadbe.

4.  Hľadajte alternatívy

Svadobná výzdoba je pre nevesty jedna z najväčších tém. Ak ste otvorení nevšedným nápadom, pripravte vašim hosťom netradičný zážitok. Čo tak nechať vašich hostí “zjesť” svadobnú výzdobu. Nie nemyslím, že budete na stoly servírovať jedlé kvety. Skôr ich skúste nahradiť vkusne naaranžovanými miskami s ovocím, či malými macaronkami a doplňte ich už len pár kvietkami v malých vázičkách. Alebo vašu výzdobu postavte na jemných črepníkových kvetoch, ktoré budú zároveň spomienkovým darčekom pre vašich hostí po návrate domov.

5.  Nekupujte nič, čo už po svadbe nevyužijete

Toto pravidlo platí predovšetkým pri výbere svadobných šiat, doplnkov a ženíchovho obleku. Investícia do oblečenia na svadbu nie je malá a nemala by byť záležitosťou len jedného dňa. Ak si svadobné šaty nechávate šiť na mieru, skúste sa zamyslieť nad tým, ako a kde ich po svadbe ešte využijete. Pri hľadaní topánok a doplnkov sa pozrite najprv do vlastného šatníka a až potom sa vyberte do obchodov. V obchodoch hľadajte kvalitné a štýlové doplnky, ktoré vám prirodzene sadnú do šatníka. Ženíchov oblek by rozhodne nemal byť ten zo stužkovej. Nech je však ten nový svadobný dostatočne nadčasový.

6. Zatočte s odpadom

Povedzme si to na rovinu. Vaša svadba vyprodukuje nemalé množstvo odpadu. Skúste sa preto zamyslieť, čo viete zmeniť. Pri servírovaní jedál a nápojov sa vyhnite plastovým pohárom, príborom, zbytočným obalom a servítkam. Investujte radšej do prenájmu kvalitného servisu. Zbytky jedla z vašej svadby darujte napríklad niektorému občianskemu združeniu, ktoré pomáha ľuďom bez domova, či seniorom. Rovnako môžete naložiť aj s kvetinovou výzdobou. Darujte ju tým, ktorých ešte poteší. To čo sa dá, nechajte vyhodiť do kompostu. Sklo a papier recyklujte.

7.  DIY alebo využite, čo máte doma

Svadba je jedinečná príležitosť, ako sa kreatívne vyžiť a ukázať. Vytiahnite všetky vaše zručnosti a dodajte vašej svadbe punc vašej osobnosti. Vyrobte si napríklad vlastné vázičky na kvety, svietniky, handmade darčeky pre hostí, či recyklovateľné menovky. Využite pritom predmety, ktoré už máte doma – fľaše a vrchnáky od zaváranín, či konzervové plechovky. Premente ich pomocou farebných sprejov alebo modelovacej hmoty v niečo nečakané. Doprajete tak vašim hosťom originálny zážitok. Ako inšpiráciu môžete využiť blog na https://holubica.sk/ako-vyrobit-svietniky-na-svadbu/ .

Dnes je téma šetrenia životného prostredia, našich vlastných prostriedkov a zdravia ešte o niečo aktuálnejšia. Verím, že vám tieto tipy pomôžu pozrieť sa na vašu svadbu trochu z iného pohľadu. Svadba je bez pochýb jeden veľmi výnimočný deň. Nech je však len ďalšou súčasťou harmonickej mozaiky vášho spoločného života.

Text: Adela Strimbeanu holubica.sk

Foto: pexels.com

 

0 komentárov

Pridaj komentár