A keď prídu deti ...

Na príchod bábätka a rozrastanie rodiny sa teší asi každý manželský pár. Ak tehotenstvo prebieha bez problémov, je to naozaj jedno z najkrajších období, aké žena zažije. Motýliky v bruchu vystriedajú iné motýliky, konkrétne pohyby vášho bábätka. Cítiť  v sebe rásť nový život je neopísateľné. No dá sa na príchod malého človiečika pripraviť?

Povedzme si pravdu, nedá. Aj keď v tejto dobe plnej dostupných informácií z každej strany sa to zdá nemožné, nikdy sa úplne nepripravíte na to všetko, čo po narodení príde. Je to o to ťažšie, že bábätko nevie inak ako plačom vyjadriť svoju nespokojnosť, že ho niečo trápi. Určite je potrebné zistiť si niečo o pôrode a šestonedelí či absolvovať predpôrodný kurz aj s partnerom. Veľa závisí od toho, ako ste prežívali tehotenstvo a ako samotný pôrod. Veľa závisí od toho, či vás alebo bábätko stretnú po narodení nejaké nepredvídané komplikácie, ktoré napríklad predĺžia váš pobyt v nemocnici. Veľa závisí aj od toho, ako sa svojej novej úlohy zhostí aj otec bábätka a váš manžel. Veľa závisí od toho, aké bábätko si vás vybralo za rodičov. Bude náročné a vyžadovať neustálu pozornosť? Alebo vám dopraje pospať si aj pár hodín v noci? Veľa závisí od samej vás. Jednoducho platí, a nie je to len také bezvýznamné klišé, že šťastná mama = šťastné dieťa. A ešte jedno, že najdokonalejšia mama je nedokonalá mama…

Na začiatku vyžadujú bábätka neustálu pozornosť a starostlivosť. Aj vaše základné potreby idú na čas bokom. Prvé dni, týždne a aj mesiace zvyknú byť náročné, a na to vás žiaden kurz ani prečítaná kniha nevie pripraviť. Dôležité je prijať vzniknutú situáciu a nastaviť sa na to, že nateraz to bude chvíľu inak, ako sme boli zvyknutí. Novopečený otecko by sa na to mal začať pozerať rovnako. Na rozdiel od neho sa totižto mama vie prirodzene ľahšie a rýchlejšie tejto novej situácii prispôsobiť. Aj v tejto fáze vzťahu je veľmi dôležitá komunikácia a podpora, nebáť sa požiadať o pomoc, keď to potrebujete a prenechať niektoré povinnosti okolo bábätka aj na otecka. Rovnakým zemetrasením, akým prejde vaše telo, domácnosť… prejde aj váš vzťah. Je teda dobré si s partnerom dohodnúť, v čom vám bude s drobcom pomáhať a ako, aby ste vedeli, čo môžete očakávať. Najlepšie je ho zapojiť do diania s bábätkom hneď od začiatku. Ste predsa rodina. Vaše spoločné aktivity vo dvojici pôjdu na čas bokom, ale utužujete svoj vzťah aj spoločnou starostlivosťou o vaše dieťa. Chce to však vzájomnú toleranciu, pochopenie a uvedomelých partnerov-rodičov, ktorí chápu, že všetko je len dočasné. Veď deti nám naozaj rastú rýchlo pred očami. Aj keď partnerstvo má byť nadradené rodičovstvu, aby všetko dobre vo vzťahu fungovalo, počas prvých mesiacov, možno aj prvý rok, sa to ťažko realizuje.

Nemajte ani vy, mamy, zbytočné očakávania. Neplánujte si, čo všetko chcete či musíte za deň okrem starostlivosti o bábätko stihnúť. Tešte sa z toho, ak sa vám napriek tomu niečo stihnúť podarí. Prvé dni a týždne sú na to, aby ste sa na seba navzájom naladili a postupne si vytvorili režim, ktorý vám bude vyhovovať. Až potom riešte neumytý riad, nevyžehlenú bielizeň či neumyté vlasy. Počúvajte hlavne svoju intuíciu a materinský inštinkt. Aj keď všetci naokolo chcú pre vás určite to najlepšie, to najlepšie viete vy sama. Keď však okolo seba, na internete a v reklamách vidíte, ako sa mamy a bábätká iba usmievajú a sú šťastní a vy máte zrazu iné pocity (zlyhania, hnevu, frustrácie…), môže vás to na chvíľu zneistieť. Neberte to však ako niečo, čo je nemenné a stále. Bábätká aj plačú a veľa, občas nevieme, čo s nimi, lebo nám nevedia odpovedať. No prídu ďalšie a lepšie dni a vy sa opäť budete spolu tešiť. Je to tak, materstvo je náročné. Je to však aj ten najkrajší čas, aký viete precítiť a zažiť. Tie prvé roky, kým je to malé odkázané iba na vás a vy ho učíte úplne všetkému, sú čarovné. Do roka robí bábätko pokroky skoro každý deň či týždeň a vy sa stávate každodenným pozorovateľom tohto zázraku. Keď sa prvý krát usmeje, cielene vás chytí za ruku, objíme, povie „mama“… vtedy sa tie pocity radosti, hrdosti, šťastia a lásky nedajú ani slovami opísať. Je to niečo, čo vás rovnako hlboko zasiahne do srdca a už tam tá spomienka ostane navždy. Práve tieto okamihy prekryjú všetku tú náročnosť a vyčerpanosť, ktorá občas príde.

Týmto všetkým sme vás nechceli od materstva odhovoriť, to vôbec nie. Materstvo je krásne, aj keď náročné. Dvojnásobne sa vám však vráti, čo ste do neho investovali. Najmä neskôr, keď detičky budú väčšie a začnú vám aj oni prejavovať svoju lásku. Vy budete tiež prekvapená, koľko nezištnej lásky zrazu pocítite a že naozaj by ste dokázali za niekoho aj zomrieť. Naučia vás žiť prítomnosťou, daným okamihom. Ukážu vám každodenné bežné krásy života, na ktoré my, dospelí, v zhone zabúdame. Či chcete, či nie, trpezlivosť sa stane vaším každodenným spoločníkom a ak ju nemáte, čoskoro sa s ňou budete musieť zoznámiť. Oceľové nervy a obetovanie sa sa tiež stanú vašimi každodennými kamarátmi. Chceli sme vám len dať možno trošku reálnejší pohľad, keďže v dnešnej dobe je materstvo pre-romantizované a každá mama má byť hneď po pôrode a najlepšie vždy šťastná a spokojná za každých okolností. Nie vždy to tak naozaj je a je to v poriadku. Môžete mať aj takéto pocity, môžete byť aj unavená a nemať zo všetkého iba radosť. A vôbec to neuberá na láske, ktorú cítite a ani z toho, že ste najlepšia mama pre svoje dieťa. Vzájomnou láskou a porozumením určite všetko zvládnete. Už sa len vyzbrojte  veľkou dávkou trpezlivosti, empatie a kiež by sa dal spánok nabrať vopred do zásoby. 

Text: Katarína Bačíková

Foto: Freepik

0 komentárov

Pridaj komentár