Adventné vence – krásne a voňavé symboly Vianoc

Jedným zo symbolov Vianoc  a celého adventného obdobia, ktoré je už za dverami, sú aj adventné vence. Väčšinou pozostávajú zo štyroch sviečok, z ktorých každá symbolizuje jednu adventnú nedeľu pred samotným Štedrým večerom, a takto postupne ich aj zapaľujeme. Presný historický význam adventného venca nepoznáme, rôzne historické pramene poukazujú na rôzne okolnosti jeho vzniku. Možno najznámejší príbeh je zo začiatku 19. storočia, kedy nemecký evanjelický pastor Johann Henrich Wichern vyrobil takýto veniec pre deti. Pôsobil ako učiteľ v nedeľnej škole a neustále otázky jeho žiakov „Kedy už budú Vianoce?“ ho primäli k tomu, že im pripravil drevený kruh so sviečkami. Jeho prvý veniec mal 19 tenších sviečok, ktoré sa zapaľovali vo všedné dni a štyri hrubé sviece symbolizujúce štyri adventné nedele. Neskôr sa táto tradícia rozšírila po celom svete až do podoby, ako ju poznáme teraz, teda štyri sviečky. Ako môžu vyzerať adventné a vianočné vence dnes, som zisťovala s Veronikou Kollárovou z WeraWence. Nechajte sa inšpirovať a pripravte svoj domov na blížiace sa adventné obdobie.

Rovnako ako dom, aj veniec musí mať pevný základ, aby nám dlho vydržal a udržal na sebe všetky ozdoby. Základ venca môže byť kovový kruh alebo slamený korpus. Ja osobne si vyrábam korpusy aj z brezových halúzok. Ako základ používam aj drevený kruh na vyšívanie.“, prezradila nám Veronika.

Venčeky však určite upútajú svojím vzhľadom, tak som zisťovala, z čoho je najvhodnejšie taký veniec vyrobiť, aby nám čo najdlhšie vydržal. „Vhodný základ na tvorbu vianočného či adventného venčeka je jednoznačne jedľová čečina. Na dozdobenie venčeka zasa eukalyptus, cezmína (listy aj plody), šípky, skimia, rôzne halúzky kríkov a stromov, ktoré si môžeme nazbierať v okolí, kde bývame. Konáriky si môžeme ľubovoľne nafarbiť.“, vraví Veronika a dodáva: „ďalej je možné použiť  škoricu, badián, sušené citrusové ovocie, šišky, drevené a sklenené ozdoby, ozdobené medovníky. Tých možností je naozaj veľmi veľa.“ Takýto venček nám teda nebude iba krásne vyzerať, ale aj krásne vianočne voňať.

Aby nám skrášľoval náš príbytok aj po Vianociach a tešili sme sa z neho aj po Silvestri a ešte dlhšie, pýtala som sa odborníčky, ako sa o takéto venčeky starať. „O veniec sa nie je potrebné špeciálne starať. Jediné, čo je potrebné dodržať, je neumiestňovať ho v blízkosti vykurovacích telies a na priame slnko. Zima im len prospieva. Na adventné vence používam slamený korpus, udržuje vlhkosť. Čečinu môžeme občas pokropiť rozprašovačom. Uschnutiu čečiny však nezabránime, preto používam druhy, ktoré po uschnutí neopadávajú.“ Rôzne umelé adventné či vianočné vence na dvere si dnes vieme kúpiť pred sviatkami takmer všade. Ten, kto však vyrába takéto venčeky z prírodných materiálov, nedá na živé dekorácie dopustiť. „Pre mňa živý vianočný venček nemá nevýhody. Vôňu živého venčeka vám nič nenahradí. A rokmi vás ten istý umelý vianočný veniec  môže omrzieť.“, úprimne nám povedala Veronika.

Aj u týchto ozdôb môžeme badať trendy v podobe použitých farieb, čečiny či iných dekoračných prvkov. Pre aký sa teda rozhodnúť? Zelený minimalizmus alebo niečo pestrejšie? Tu je názor odborníka: „Vence a floristika všeobecne podlieha trendom a neustále sa vyvíja, tak ako všetko ostatné. Momentálne je trendy zelená farba. Pre niekoho môže byť táto farba fádna a niekoho naplní túžbou po jednoduchosti. Zeleň môžeme doplniť o šišky, pridáme sviečky a jednoduchý  prírodný adventný  veniec je na svete. Taktiež sú trendy pastelové odtiene ako napríklad jemná rúžová. Sivá farba sa veľmi hodí do moderných interiérov. Zlatá farba je ideálna do rustikálnych interiérov a je tradičnou vianočnou farbou. Klasickou červenou farbou nemôžete nič pokaziť. Tá je trendy, podľa mňa, každý rok. 🙂 Ja osobne mám rada nenútený štýl. Bola to práve prababka, jej záhrada a dom, ktorý ma výrazne ovplyvnili pri mojej tvorbe. Čiže, keď si vyrábam venčeky pre seba, neriadim sa trendmi, ale tým, čo ma ovplyvnilo už v detstve a čo sa mi páči. Milujem ošúchané staré formičky na pečenie vo venčekoch. , priznala sa nám Veronika.

 

Každý by si mal teda vybrať podľa toho, čo sa mu páči a hodí do interiéru. Aby sme sa u seba doma cítili príjemne. Je však niečo, čo momentálne zákazníci preferujú viac? „Jednoznačne môžem povedať, že väčšina zákazníkov chce mať vo svojom venčeku aspoň pár halúzok eukalyptu. Ten teraz naozaj fičí 🙂 A veľmi často si prajú šípky.“

Keďže sme svadobný portál, naskytá sa otázka ohľadom svadobných vencov. Vyrába Veronika aj niečo také? Áno, vyrábam svadobné venčeky ako dekoráciu napr. na stenu za hlavný stôl, na tabuľu zasadacieho poriadku a na svadobné stolíky. Veľa objednávok som mala od zákazníčok, ktoré namiesto kytice darovali neveste veniec (samozrejme živý veniec, ktorý bol vyrobený len z materiálov, ktoré dobre vyzerajú aj po uschnutí). Často vyrábam náramky pre družičky alebo venčeky a hrebienky do vlasov pre nevesty alebo družičky.“

Ďakujeme Veronike za inšpirácie a rady a prajeme veľa tvorivých nápadov do ďalšej práce!

Text: Katarína (Katka) Bačíková  / Foto: WeraWence

 

0 komentárov

Pridaj komentár