Ako a aký snubný prsteň vybrať ?

Snubný prsteň by mal vystihovať nevestu rovnako ako jej svadobné šaty. Rovnako ako pri nich, aj s prsteňom by mala byť stotožnená a nadobudnúť pocit, že k nej patrí. Keďže väčšinou ho vyberá ženích a chce týmto gestom prekvapiť svoju partnerku, nie vždy si vie rady sám. Ak teda nepatríte k tým, ktorým partnerka presne povedala, aký skvost ju na ruke poteší, tu je od nás pár typov, ktoré vám môžu pri výbere pomôcť.

Pred výberom by ste si mali v pokoji odpovedať na pár základných otázok o tej, pre ktorú prsteň idete vyberať, napríklad:

  • Aké šperky najčastejšie a najradšej nosí? zlaté, bižutériu, žiadne, nápadné, vždy zladené s oblečením
  • Aký make-up nosí? výstredný, jemný, žiadny
  • Aký štýl obliekania preferuje? športový, elegantný, minimalistický, extravagantný, hipster štýl
  • Ktoré farby má najradšej? Ktoré jej prevládajú v šatníku? Ktoré má rada napríklad ako dekoráciu v byte?
  • Aké má hobby, čo najradšej robí mimo práce?
  • Je skôr spoločenská, bezprostredná a rada komunikuje s ľuďmi alebo skôr zmyselná a nerada na seba púta pozornosť?

S vyššie uvedenými otázkami súvisí aj prvá predstava o prsteni. Má vaša priateľka rada klasické a tradičné veci alebo je skôr extravagantný typ, ktorý nemá problém vytŕčať z davu. Podľa toho by sa mala vaša cesta za snubným prsteňom uberať. Klasické snubné prstene sú charakteristické tým, že majú v strede jedno očko – kameň alebo viacero po obvode okolo hlavného.  Napríklad tri kamienky môžu symbolizovať  minulosť-prítomnosť-budúcnosť alebo vás dvoch, ako spolu vytvoríte niečo pekné – tretie. Extravagantné kúsky môžu mať netradičné upevnenie kameňa či jeho farbu, rôzne úpravy povrchu prsteňa od bieleho zlata až po čiernu farbu. Podľa vašej peňaženky, presvedčenia či pocitu môžete zainvestovať do prsteňa s pravým diamantom  či drahokamom. Vravelo sa, že snubný prsteň by mal mať hodnotu troch vašich mesačných platov. Dnes sa to skôr považuje za mýtus, preto túto voľbu necháme na vás. Treba však podotknúť, že cena za snubný prsteň vôbec neodráža veľkosť vašej lásky či to, ako si ju ako ženu vážite a rešpektujete. Na druhej strane myslite aj na to, že žena nosí snubný prsteň prakticky celý svoj život, takže treba vsadiť aj na kvalitné materiály.

Klasika

Ak sa teda vyberáte klasickou cestou, zvoľte zlatý prsteň či prsteň z bieleho zlata podľa toho, čo vaša partnerka preferuje. Ťažké romantičky obľubujú aj ružové zlato. Pozor dajte na to, či vaša partnerka netrpí alergiou na niektorý z kovov. Najmenej rizikovou je v tomto prípade platina. Ak si nie ste istý farbou zlata, pozrite, aké iné šperky nosí.  Farba kameňa je väčšinou biela, resp. priezračná, no ak viete, že priateľka obľubuje napríklad smaragdovo zelenú či rubínovo červenú, nebojte sa ani takejto voľby. Pri decentnej dáme vyberte skôr menej sýtu farbu. Drahé kamene môžu mať rôzny odtieň. Veď aj vojvodkyňa Kate nosí na prstenníku modrú. Ďalšia vec, na ktorú treba trochu z praktického hľadiska myslieť je, či vaša polovička vôbec prstene ako také nosí.  Ak áno, pokojne vyberte prsteň s väčším očkom, ktoré vytŕča akoby z prsteňa. Taký pravý princeznovský ako z rozprávok. Ide o usadenie kameňa do tzv. krapien, kedy akoby malé pazúriky bezpečne zvierali kameň. Väčšina žien, romantických duší, túži práve po takomto kúsku, ktorý sa pekne leskne a trblieta.  Ak prstene veľmi nenosí či je športovkyňa, skôr ju potešíte niečím jemnejším, menej nápadným, čo jej nebude „zavadzať“ a bude ho hrdá nosiť. Vtedy treba vybrať prsteň, ktorého kameň akoby splýval s celým zvyškom prsteňa, aby sa nezadieral o oblečenie či veci naokolo. Tu ide o tzv. lunetové usadenie kameňa. Podobný štýl je usadenie aj viacero menších kameňov po obvode, vtedy ide o tzv. pavé usadenie. Konkrétny model klasického prsteňa už budete musieť vybrať sám, s pomocou partnerkinej kamarátky alebo ochotných predavačiek v obchode. Možno vám padne do oka na prvý pohľad, možno sa na vás zaleskne spomedzi ostatných, možno vám niečo pekné pripomenie, ak sa ne neho zadívate. Každopádne, ak ho vyberiete s úprimným srdcom, určite netrafíte vedľa, lebo to bude z neho vyžarovať.

Extravagancia

Ak idete vsadiť na extravagantnosť a živelnosť vašej partnerky, môžete pokojne siahnuť po netradičných snubných prsteňoch. Môže ísť o tzv. vintage štýl, kde prstene dýchajú atmosférou starých čias. Vtedy boli farebné kamene na šperkoch celkom bežné, hlavne na kráľovskom dvore. Hlavný kameň v strede ozdobuje viacero ďalších kameňov okolo neho, príp. aj po obvode. Tie sú určite na ruke neprehliadnuteľné a pôsobia honosnejšie. Ďalšou možnosťou sú už spomínané prstene s farebným diamantom či drahými kameňmi alebo nejaká nezvyčajná farebná kombinácia či dizajn. Tu sa už sýtej farby obávať nemusíte. Farbu môžete vybrať podľa farby jej očí či znamenia zverokruhu… Prsteň už nemusí byť po obvode ani hladký, v ponuke nájdete aj prstene akoby vykrajované cik-cak alebo v podobe vlniek. Na pohľad a dotyk môže ich povrch spôsobiť 3D efekt alebo môžu mať tzv. škriabaný povrch, drsný na dotyk. Nezvyčajným či menej obvyklým prvkom je aj tvar kameňa, resp. jeho osadenie. Môže ísť o tvar trojuholníka, štvorca a pod. V dobrých zlatníctvach vám určite poradia a ponúknu aj takéto kúsky. Aj snubný prsteň môže byť urobený na mieru, takže ak máte konkrétnu predstavu, ako by mal vyzerať a čo symbolizovať, dajte to vedieť zlatníkovi. Pri tejto možnosti počítajte s dlhším časovým oknom, kým sa k finálnemu prsteňu dostanete. Takže ak plánujete žiadosť o ruku v nejaký konkrétny termín či pri zvláštnej príležitosti, počítajte s minimálne troma mesiacmi na zhotovenie. Do pozornosti dávame aj tzv. zásnubné sety, kedy kúpite naraz snubný prsteň aj obrúčku pre nevestu. Tie dva kúsky spolu dokonale ladia a vyzerajú ako jeden. Vypadáva teda problém nájsť neskôr obrúčky, ktoré budú k snubnému prsteňu pasovať. A ak viete, že ste trafili jej štýl, porozmýšľajte aj nad takouto možnosťou. Pánsku obrúčku viete v rovnakom zlatníctve ľahko doladiť, ak nadíde čas.

Klasický či extravagantný prsteň – obidva môžete ešte ozvláštniť niečím výnimočným, napríklad gravírovaním vo vnútri. Získa tak na svojej jedinečnosti, keď tam uvediete dátum prvého rande, jednoduché „Ľúbim Ťa“ alebo nejaký citát.

Keď si na to aj napriek našim radám netrúfate, výber snubného prsteňa môžete nechať aj na svoju nastávajúcu. A nemusí to byť vôbec neromantické či neosobné. Na prst jej predtým môžete navliecť napríklad „prsteň“ z púpavy či iného lúčneho kvietku, alebo ak ste trochu zručný, tak aj pekný medený drôtik. Prípadne prsteň po vašej mame či babke. Ten pravý prsteň si potom môže vybrať ona sama podľa svojich vlastných predstáv.

Text: Katarína Bačíková

Foto: fotobanka freepik

0 komentárov

Pridaj komentár