Ako (aspoň trošku) ušetriť pri príprave svadby

Povedzme si to priamo, svadba nie je lacná záležitosť. Či to budete platiť vy ako snúbenci, alebo rodičia, alebo si to podelíte. Pri všetkých tých dnešných možnostiach môžete ľahko nadobudnúť pocit, že by ste potrebovali „oslíka otras sa!“. Hlavne, ak začnete pozerať nápady na výzdobu, darčeky pre hostí a iné drobnosti na pintereste či iných internetových portáloch. Práve aj tieto „drobnosti“ častokrát navýšia rozpočet, ani nevieme ako. Preto vám skúsime dať zopár tipov, ako si pripraviť nie príliš drahú svadbu.
Hneď na začiatku si spíšte, čo URČITE na svadbe chcete. Či chcete nové a drahé šaty, či živú kvetinovú výzdobu, či sobáš a hostinu v jednej z tých drahších lokalít a pod. Za tým urobte hrubú čiaru a začnite pomaly písať, čo všetko ďalšie by ste ešte chceli. Ak máte naozaj obmedzený rozpočet, myslíme tým, že vami hornú stanovenú hranicu nemôžete už v žiadnom prípade prekročiť, dodržujte ho už od začiatku. Zbytočne si nepozerajte a nedajte ponúkať drahšie alternatívy, aby vás to hneď na začiatku neodradilo od ďalšieho plánovania. Rovnako postupujte, ak máte stanovený konkrétny rozpočet na svadobné šaty či oblek. V požičovni si drahšie šaty ani neskúšajte, aby vás to zbytočne nezlákalo a neboli ste sklamaná.

Kde teda podľa nás môžete trošku ušetriť
Deň svadby
Čoraz častejšie sa zvyknú páry sobášiť aj v iný deň ako v sobotu. Najčastejšie v piatok, a dokonca si to väčšinou pochvaľujú. Písali sme o tom aj v jednom z našich tohtoročných článkov. Hotely a reštaurácie vtedy poskytujú zľavy 10%-20%, tak prečo to nevyužiť, kým sa to nestane celospoločenským trendom a zľavy už nebudú aktuálne. Máte pred sebou následne voľný celý víkend a niečo ste ušetrili. Pri takýchto dátumoch sa ľahšie zháňajú aj ostatní dodávatelia, väčšinou majú voľné termíny aj kameramani či fotografi, ktorých môžete rovnako osloviť s požiadavkou na zľavu.
Hostia
Stále platí, že jednou z najväčších položiek sú hostia. Preto ak máte obmedzený rozpočet, nikde nie je napísané, že je nutné pozývať naozaj všetkých – všetkých kolegov, všetkých (vzdialených) bratrancov, všetkých kamarátov… Ak už avšak na ich prítomnosti trváte, alebo ich neviete odmietnuť, je tu možnosť pozvať ich napríklad až po hlavnom jedle a všetkých oficialitách. Pri večernom bufete a určite množstve zákuskov a koláčov sa, ako sa vraví, „stratia“.
Šaty nevesty
Pri tejto položke závisí na každej z vás, na jej predstavách, type osobnosti a asi až na konci ide o peniaze. Každá nevesta chce vyzerať a cítiť sa najkrajšie v tento významný deň. Preto vám určite nejdeme odporúčať, aby ste si kúpili či požičali to, v čom sa nebudete cítiť krásne a výnimočne. Chceme skôr poukázať na to, že aj tie najdrahšie salóny majú svoje výpredaje starších modelov. A možno poznáte šikovnú krajčírku, ktorá vie aj z mála urobiť veľa. V móde sa predsa stále vracajú trendy z minulosti, takže možno by ste mohli aj z maminých či babkiných svadobných šiat vykúzliť nakoniec niečo aktuálne štýlové či jemne romantické alebo jednoducho krásne. A bolo by to aj krásne gesto a prepojenie viacerých generácií v jeden deň.

Výzdoba
Ak vám výzdobu zabezpečuje hotel alebo reštaurácia sama, tam asi veľa s cenou neurobíte. Ak si plánujete všetko zaobstarať po vlastnej osi, veľa dekoračných vecí si viete vyrobiť alebo dokonca požičať. Po svadbe tak odpadne aj otázka, čo s nimi, keďže ich vrátite. Aj na našom portáli občas uverejníme peknú DIY vecičku. Na internete nájdete aj veľa stránok, kde samotné nevesty ponúkajú výzdobu, ktorú nevyužili, resp. použili iba raz. Netradičnou výzdobou môžete zaujať či príjemne prekvapiť, preto ak ste kreatívna, nebojte sa ísť do toho. Aj ručne vyrobené papierové kvety vo vázach na stoloch vedia vyčariť atmosféru.

Torta a koláče
Niekedy bolo zvykom nechať si doniesť tortu či koláče od krstnej mamy, babky či ďalších hostí. Tradície treba opakovať, a nie je nad domáce koláče. Preto si aspoň časť koláčov či zákuskov môžete nechať priniesť hoci aj ako svadobný dar pre vás. Celkom obľúbenou sa stala aj svadobná „muffinková“ torta, ktorá je vlastne zložená do tvaru poschodovej torty celá z muffinov rôznych alebo rovnakých príchutí. Hostia sa vedia sami jednoducho obslúžiť a je určite lacnejšia ako jej klasický trojposchodový variant. Jednou z ďalších možností je nechať si urobiť iba jednoduchú, napríklad okrúhlu, jednoposchodovú tortu, na ktorú upevníte nejaký väčší svadobný nápis či obrázok (MR and MRS, LOVE a pod.). Dáte ju na tortový stojan a efekt je zaručený. Ak máte, naopak, tortu veľkú viacposchodovú, nemusíte už k redovému tancu objednávať ďalšie extra koláče, ale využite nakrájanú svadobnú tortu.
Svadobné obrúčky
Pri tejto položke rovnako nepodceňujeme ich symboliku ani to, že nové sú najkrajšie. No ak chcete byť originálni a trochu aj ušetriť, skúste sa doma popozerať, či nenájdete retiazky alebo prstene z mladosti, ktoré už nebudete nosiť. Alebo nejaké zlaté dedičstvo, ktoré pre vás nemá zvláštnu duchovnú hodnotu. Presne takéto veci môžete odniesť do zlatníctva a dať si vyrobiť prstene na mieru podľa vašich predstáv.
Ak vaše obrúčky neplánujete nechať deťom a vnúčatám ako jediné dedičstvo, veľmi obľúbeným materiálom pri obrúčkach a šperkoch celkovo sa stala aj chirurgická oceľ. Je na prvý pohľad na nerozoznanie od tzv. bieleho zlata a o niekoľkonásobne nižšej cene ani nehovoríme.

Darčeky pre hostí
Darčeky pre hostí sú v dnešnej dobe „IN“, sú už asi „must have“. Vedia však poriadne navýšiť rozpočet, aj o niekoľko stoviek eur. Ak si to teda nemôžete dovoliť, ale nejakú drobnosť hosťom chcete dať, tu je niekoľko typov: mini čokoládky či žuvačky s vašimi iniciálami a dátumom svadby, či mini magnetky, domáce sušienky, záložky do knihy… Niektoré z týchto mini darčekov sa dajú využiť aj ako menovky na stoloch a hneď zabijete dve muchy jednou ranou.
Darčeky pre hostí môžete poňať aj tak, že jeden darček budete dávať páru spoločne, nie každému človeku osobitne. Malo by to však byť niečo, čo sa dá aj nejako podeliť, napríklad fľaša vína, domáci džem…

Zopár ďalších typov:
Urobte si videopozvánku, ktorú rozpošlete priateľom a rodine online. Pekne spracované video určite poteší aj prekvapí v jednom. Jednoduchším riešením sú elektronické pozvánky, veď dnes už nie je ťažké vyrobiť niečo krásne aj na domácom počítači a tlačiarni. Tie klasické papierové pre naše babky alebo tety, ktoré nemajú internet, pošlite klasicky poštou alebo zaneste osobne. Doma si takto môžete vyrobiť aj menovky, svadobné menu či iné maličkosti. Postačí nápad a pár šikovných rúk.

Dať hosťom vopred zoznam darov sa dnes už nepovažuje za netaktné, skôr bežné. Páry tak robia na svojich svadobných stránkach a hostia si vyberú a vyznačia, čo už kúpili. Ak si napríklad plánujete po svadbe zariaďovať byt či dom, vyskúšajte túto možnosť. Predídete tomu, že dostanete niečo, čo ste nechceli alebo to dostanete viackrát. Môžete si tak nechať napríklad čiastočne zariadiť domácnosť a ušetriť nie priamo na svadbe, ale neskôr. Konkrétnym výberom určite potešíte aj hostí, ktorí si nebudú musieť lámať hlavu nad tým, čím vás potešiť.
Svadobné líčenie alebo účes vám možno vie spraviť aj dobrá kamarát či kolegyňa, ktorá sa tomu venuje ako hobby. Nebojte sa na takúto možnosť opýtať a nezabudnite, samozrejme, na skúšku líčenia či účesu vopred, aj keby išlo o vašu najlepšiu priateľku.
Svadobné auto vám môže požičať kamarát, veď možno si práve kúpil nové alebo sa vám to jeho vždy páčilo. Nemusí to byť hneď limuzína.
Využitie agentúry vám môže pomôcť tiež ušetriť, aj keď na prvý pohľad to nemusí tak vyzerať. Minimálne váš čas to teda ušetrí poriadne. Veď ako sa vraví, čas sú peniaze. Agentúry poznajú a majú overených aj dodávateľov, takže sklamanie zo zlého výberu ide bokom. Už v tom predsa „vedia chodiť“. Nebojte sa teda niektorú osloviť a ísť sa informovať. Možno vás príjemne prekvapia a nakoniec využijete aj služby niektorej z nich.
Nebojte sa zahrať na obchodníka pri zisťovaní ponúk a možností. Kto sa na zľavu neopýta, ten ju ani nedostane.

A nakoniec, na čom šetriť neodporúčame
Jedlo
Hlavné jedlo, resp. menu po obrade, je presne to, na čo sa všetci vyhladnutí hostia z kostola tešia. Určite by teda nemalo sklamať, keďže ide o prvý dojem, ktorý hostia získajú z blížiaceho sa večera a zábavy. Správny hotel či reštaurácia vám aj sami odporučia ochutnávku ich menu, kde si budete môcť vybrať to pravé pre všetky náročné jazýčky. Večerný bufet už nemusí byť nejako náročný, postačí klasika ako rezne, šalát, pirohy či stroganov…, ktoré môžete ozvláštniť nejakou jednou špecialitkou v podobe sushi, lososa alebo doplňte si sami podľa chuti.
Kameraman a fotograf
Všetci si chceme uchovať krásne spomienky a k tomu nám určite pomôžu aj fotky a video zo svadby. Preto sa nedajte zlákať nízkou cenou menej skúsených na úkor kvality. Nemusíte osloviť ani tých najdrahších profesionálov, ale riskovať nízku cenu a na konci získať nekvalitné fotky, to by si asi neprial nikto. Nehovoriac o videu. Na prvý pohľad možno fotenie a natáčanie nevyzerá náročne, veď kúpiť si (polo)profesionálnu techniku už môže hocikto. Ale je úplne iné fotiť sa do rodinného albumu na oslave v rámci pár hodín či natáčať si domáce videá pre tešenie, a iné je profesionálne natočiť a spracovať celú svadbu od rána až do ďalšieho dňa, kde sa mení svetlo, je veľa ľudí, veľa rôznych situácií, ktoré chcete mať zachytené. Nehovoriac o tom, že zachytiť tie krásne emócie a atmosféru dokáže na fotkách len naozaj skúsený fotograf.
Oblek pre ženícha
Ak ste spoločenské typy, oblek určite využijete ešte viackrát. Na plesy, rodinné oslavy či iné príležitosti. Preto je zbytočné kupovať nejakú lacnú alternatívu, ktorú by ste vzápätí museli nahradiť inou. Výhodou je určite aj oblek šitý na mieru. Každý správny gentleman by si ho mal dopriať aspoň raz za život. Prečo nie hneď ako svadobný?
Topánky
Budete v nich predsa takmer 24 hodín, preto by vám mali dokonale sadnúť na nohu. Určite uprednostnite pohodlnosť pred krásou, resp. si zaobstarajte druhé pohodlnejšie na prezutie po oficiálnej časti či fotení. Platí to rovnako pre nevestu, ako aj ženícha. Topánky si nezabudnite, hlavne vy, páni, rozchodiť aj doma pred svadbou.

Text: Katarína (Katka) Bačíková, Foto: Jenny Fu

0 komentárov

Pridaj komentár