Ako na ekologickú kvetinovú výzdobu vašej svadby?

Kvetinové a iné svadobné dekorácie neodmysliteľne patria ku každej svadbe. Vytvoria jedinečnú atmosféru a sprostredkujú svadobným hosťom nezabudnuteľný vizuálny zážitok. Pre mnoho neviest je kvetinový dekor, hneď po výbere svadobných šiat, druhá najväčšia téma. Vysnívaný kvet, či farebnú paletu majú vytypovanú dlhé mesiace pred svadbou. Svadobná výzdoba z rezaných kvetov však so sebou môže niesť aj menej ružovú stránku. Nie vždy ju môžeme považovať za šetrnú k životnému prostrediu, a nášmu svadobnému rozpočtu. Pozitívum je, že pri rozhodovaní o kvetinovej výzdobe nemusíte robiť kompromisy. Kvety na vašej svadbe môžu byť aj krásne, aj ekologické. Pozrite sa na ako na to.

1.   Zamyslite sa nad pôvodom kvetov

Veľké množstvo kvetov, ktoré nájdete v našich kvetinárstvach alebo vo svadobných výzdobách, k nám precestuje stovky až tisíce kilometrov. Aby do našich rúk prišli čerstvé, musia byť ošetrené veľkým množstvom chemikálií. To má dopad na naše životné prostredie. Pokiaľ je to možné, pre vašu svadbu si zvolte kvety od našich lokálnych farmárov. Tí v sezóne od apríla do októbra ponúkajú výber sezónnych, voňavých a čerstvých rezaných kvetov. Na kvetinovú výzdobu vašej svadby oslovte priamo ich alebo floristu, ktorí do vašich svadobných aranžmánov zakomponuje prevažne lokálne kvietky.

2.   Vyhnite sa aranžérskej pene

Určite aj vy obdivujete obrázky krásnych kvetinových aranžmánov na svadobných stoloch. Zamysleli sa niekedy nad tým, ako sa také kvetinové útvary tvoria? Na ich prípravu sa okrem rezaných kvetov a zelene používajú rôzne podporné pomôcky a materiály. Vo väčšine prípadov sa ako báza pre aranžovanie používa floristická pena, ktorá kvety drží v požadovanom tvare a čerstvé. Nevýhodou je, že je vyrobená z plastu a po eventoch vo väčšine prípadov končí v koši. Ekologicky zmýšľajúci floristi používajú namiesto peny kuracie (zajačie) pletivo, ktoré vykoná rovnakú službu a je možné ho použiť opakovane.

3.   Držte sa jednoduchosti

Ak je vám blízka jednoduchosť alebo do vašej kvetinovej výzdoby nechcete toľko investovať, zvolte si typ kvetinovej výzdoby do série malých vázičiek. Tie by mali byť rôznych tvarov a výšok. Do každej vázičky stačí umiestniť 1-3 kvietky, či zeleň a potom sa už len vyhrať s ich umiestnením. Ak budú vašej svadobnej hostine dominovať okrúhle stoly, umiestnite 9-15 vázičiek do stredu každého stola. Vznikne tým efekt veľkého aranžmánu. V prípade rozloženia svadobných stolov do tvaru U naaranžujte vázičky v kombinácii so svietnikmi v dlhom nepravidelnom zástupe vedľa seba.

4.   Stavte na zelenú

Na vaše svadobné stoly si nemusia nájsť cestu iba aranžmány z rezaných kvetov. Ak ste naklonení experimentovať, siahnite po zelených alternatívach. Môžu nimi byť vkusne vybraté črepníkové kvety, sukulenty alebo bylinky. Z tejto kategórie hľadajte také druhy, ktoré nebudú príliš vysoké ani košaté, aby nebránili v konverzácii vašich hostí pri svadobných stoloch. Zapáčiť sa vám môžu rôzne druhy peperomie, pilea, malá monstera, či asparagus. Výhodou takejto výzdoby je, že ju po svadbe môžete darovať vašim svadobným hosťom ako spomienkovú pozornosť alebo si oživiť vašu domácu interiérovú džungľu.

5.   To čo nám dala príroda

Ak sa vaša svadba nesie v prírodnom štýle, hodiť sa vám môžu aj poklady z vašej vlastnej záhrady, či okolitej prírody. Na lúke a v lese okrem divokých kvetov hľadajte sušené trávy, popadané konáre, brečtan, či rôzne listy. Naaranžujte ich do váz alebo z nich vyrobte jednoduché vence. Ak sa vám podarí nazbierať dostatok sušených prírodním, vytvorte dekorácie, ktoré by vaši hostia nečakali. Keďže nepotrebujú zdroj vody, môžete z nich vyrobiť napríklad visiace objekty. Pri zbere vo voľnej prírode si však dajte pozor na to, čo je dovolené a čo zákonom chránené.

6.   Pre milovníkov ovocia

Ďalšou alternatívou je vsadiť na výzdobu skombinovanú z kvetov a ovocia. Z ovocia to môže byť hrozno, bobuľoviny, figy, jablká, hrušky alebo citrusy. Umiestnite ich do vkusných sklenených misiek, či podstavcov a doplňte ich kvietkami v malých vázičkách. Takúto výzdobu si zvolte len vtedy, ak ju budete mať čas pripraviť v deň svadby. Ovocie totiž vylučuje etylén, ktorý dopomáha k rýchlejšiemu odkvitaniu kvetov.

7.   Kvetinová výzdoba nepatrí do smetiaka

Ako naložiť s výzdobou deň po svadbe, už nie je až taká príjemná otázka. Akýkoľvek typ výzdoby si zvolíte, nemala by automaticky končiť ako odpad. Aranžmány z rezaných kvetov môžete darovať niekomu, koho ešte potešia, napríklad seniorom v domove dôchodcov. Keď pôjdete cestou jednej z vyššie uvedených alternatív, výzdobu si odnesú vaši svadobní hostia ako výslužku. Ak sa rozhodnete kvety alebo prírodniny vyhodiť, skúste ich vrátiť späť do prírody. Poproste vášho floristu, aby ich umiestnil do kompostu alebo to zabezpečte samy.

Verím, že mnohé z týchto tipov na kvetinovú svadobnú výzdobu už poznáte. Len ste možno nevedeli, že sú aj ekologické. Je to dôkazom toho, že vyberať si medzi štýlom a ekológiou na vašej svadbe rozhodne nemusíte.

Text: Adela Strimbeanu, Svadobná agentúra Holubica, holubica.sk.

Foto: Fotobanka

0 komentárov

Pridaj komentár