Ako na zákusky!

Piatok pred svadbou som si myslela, že už nikdy v živote nebudem chcieť jesť zákusky a koláče. Bola to, samozrejme, hlúposť, pretože už v sobotu ráno som do seba tlačila „punčák“. Bolo to najmä preto, lebo všetky koláče boli domáce a výslužky sme si robili sami, takže s tým bolo veľa roboty. Filip má bezlepkovú diétu, a tak nám s pečením pomáhala babka a jedna skvelá pani z vedľajšej dediny. Chceli sme si byť úplne istí, že zákusky budú bezlepkové a finančne to vyšlo lacnejšie. Veľkým prekvapením však pre nás bolo, že v piatok pred svadbou nám začali tety, ujovia či babkine kamarátky z dediny nosiť veľké množstvo koláčov, dokonca aj trdelníky či tortu. Trdelník preto, lebo pochádzam so Záhoria, a ako by to vyzeralo, keby nemáme trdelník na svadbe. Mali sme naozaj neskutočné množstvo zákuskov, ktoré sa však do jedného kúska zjedli a náš skvelý kamarát Karol nám ich pomohol uskladniť.

Naša svadobná torta pozostávala z muffinov. Bolo to hlavne preto, lebo to bolo veľmi praktické. Vrchná časť bola vytvorená z maličkej torty, na ktorej bola nevesta, ženích a psy. Máme doma totiž jedného psíka, tak aspoň takouto formou bol s nami na svadbe. Vrchná torta sa nakrájala pre efekt a hostia si pobrali muffinky, ktoré chutili ako torta.

Svadobnú tortu si vyberte podľa predstáv a hlavne podľa toho, čo vám chutí. S koláčmi a výslužkami to býva ťažšie, preto mám pre vás typ, ako vypočítať koľko zákuskov budete na svadbu a do výslužky potrebovať. Najlepšie je vybrať si rôzne druhy, aby ste to mali pestré. K najobľúbenejším zákuskom Slovákov patria veterníky, laskonky, kokosky, kávové rezy, rôzne rolády a klasické rezy – punčové, dobošové, ruské, bratislavské, čokoládové, medové, kávové, orieškové, jahodové či citrónové.

  • Čo sa týka svadby, na jednu osobu treba počítať s 3. až 5. kusmi zákuskov. Pri plánovaní množstva je potrebné zohľadniť nasledujúce faktory:
  • Množstvo pozvaných detí: na jedno pripadajú 1 až 2 kusy zákuskov,
  • Ak máme občerstvenie, ktoré môže byť konkurenciou zákuskov (čokoládová fontána, ovocie, zmrzlina či dezert vo svadobnom menu) treba počítať s nižším počtom zákuskov pri finálnej objednávke.

Výslužky:

U nás na Slovensku je zaužívaná tradícia obdarúvať hostí, ale aj tých nepozvaných, škatuľou koláčov a prípadne fľašou vína či tvrdého alkoholu. Výslužku je vo zvyku dávať: svadobným hosťom, muzikantom, kameramanovi, fotografovi, kolegom z práce, susedom, speváckemu zboru v kostole, farárovi, oddávajúcim na úrade, šoférom a dodávateľom (kaderníčke, vizážistke a floristke). Niektoré páry zvyknú rozdávať výslužky deň pred svadbou, keď hostia prichádzajú k budúcim mladomanželom domov alebo ich novomanželia roznášajú individuálne. Ďalšou možnosťou je odovzdanie výslužky hosťom tesne pred odchodom zo svadby.

  • Škatule s výslužkami sa prepočítavajú na rodiny s deťmi, páry a jednotlivcov. Za malú a strednú výslužku sa považuje 15 až 25 kusov koláčov na jednu krabicu. Ide aj o to, či do krabice dávate aj tortu, ktorú vám dal niekto upiecť alebo ste ju dostali. Pri počte 70 hostí ide teda približne o 35 škatúľ.

Dúfam, že som Vám aspoň trošku pomohla, ako vyriešiť zákusky, výslužky a užijete si krásnu svadbu.  

 

Text: Veronika Grožaková,  Foto: LK studio

 

0 komentárov

Pridaj komentár