Ako naplánovať svoj bezchybný svadobný look?

Každá nevesta je stredobodom pozornosti, preto sa hodnoteniu svojho vzhľadu či prípadnej kritike zrejme nevyhne. Reč pritom nie je len o úprave vlasov či o make-upe samotnom, ale najmä o celkovom vzhľade, ktorého nedokonalosti svadobným hosťom iste neuniknú. Je preto dobré, ak počas svadobných príprav myslíte aj na seba a doprajete si zvýšenú starostlivosť o pleť a o celé telo. Váš beauty plán vám okrem toho pomôže lepšie zvládať stres, a tak budete ako nevesta pôsobiť nielen upravene, ale aj oddýchnuto a sviežo zároveň.

Treba brať na vedomie, že svadobný beauty plán je dlhodobá záležitosť, na ktorú by ste mali myslieť aj rok pred svadbou. Ak neviete, kde a čím začať, tu je podrobný návod ako na to.

1 ROK DO SVADBY

1.Nájdite spôsob, ako regulovať stres

Zvýšený stres sa väčšinou prejaví pribúdajúcimi kilami či nepríjemnými vyrážkami v oblasti tváre. Okrem toho sú stresové obdobia živnou pôdou pre prepuknutie vážnejších kožných či iných zdravotných ochorení. Stres nielenže oslabuje náš imunitný systém, ale zároveň môže narušiť kvalitu nášho spánku, čo môže viesť ku vzniku sivastého nádychu pleti. Snažte sa preto vykonávať maximum aktivít, ktoré stres vo vašom prípade odbúravajú.

2. Navštívte dermatológa

Ak máte akékoľvek problémy s pleťou, zrejme je najvyšší čas zájsť si konečne pre radu k odborníkovi. Možno vám bude vedieť pomôcť aj s nedokonalosťami, na ktoré ste si už dávno chtiac-nechtiac zvykli. Verte, že ak chcete byť nevestou s dokonalou pleťou, tento krok vám môže len a len pomôcť.

3. Zvážte laserové odstránenie chĺpkov

Tento krok sa môže týkať viacerých častí vášho tela. A aj keď ide o ošetrenie, ktoré je cenovo pomerne náročné, verte, že nikdy neoceníte dokonale hladkú pleť na tvári či v oblasti podpazušia viac, ako v deň vašej svadby. Je však potrebné počítať s tým, že laserová epilácia je náročná nielen finančne ale aj časovo, a s cieľom dosiahnuť viditeľný výsledok ju tak musíte realizovať v dostatočnom časovom predstihu.

4.Doprajte pokožke výživu

Dôležitá je nielen pleť, ale aj celkový stav pokožky vášho tela. Pri sprchovaní by ste mali preto používať jemné, ideálne čisto prírodné sprchové gély a mydlá, vďaka ktorým bude vaša pokožka jemná a hladká. Okrem toho by ste mali siahnuť aj po kvalitnom hydratačnom telovom kréme, ktorý vašej pleti dodá príjemný zamatový efekt.

5. Siahnite po retinole

Retinol, teda vitamín A, má pre pleť množstvo pozitívnych účinkov, nevýhodou je, že v úvode jeho používania môže na pleti spôsobiť začervenanie, olupovanie či prejavy akné. S jeho používaním treba preto začať aspoň štyri až osem týždňov predtým, ako chcete vidieť viditeľné výsledky.

6. Venujte pozornosť svojmu dekoltu

Oblasť dekoltu je známa tenšou vrstvou kože, kvôli čomu ju slnko spáli rýchlejšie než iné časti tela. Okrem toho je náchylná na vznik vrások. Jej citlivosť je vyššia než citlivosť pleti v oblasti tváre, preto je potrebné ju starostlivo chrániť a vyživovať. Aj v tomto prípade je vhodným retinol, no nezabudnite, že to s ním netreba zbytočne preháňať.

7. Odložte pinzetu a zverte obočie do rúk profesionála

Ak chcete mať na svadbe dokonalé obočie, už rok vopred si nájdite dobrú kozmetičku. Pri domácom trhaní obočia totiž veľmi rýchlo stratíte jeho prirodzený tvar, čo vám v konečnom dôsledku môže zmeniť výraz tváre. Ak teda chcete byť sama sebou, otázku obočia určite nenechávajte na poslednú chvíľu.

8. Upriamte pozornosť na zuby

Dôležitou súčasťou krásneho vzhľadu nevesty je žiarivý úsmev, ktorého základom sú zdravé a pekné zuby. Ak preto viete o niektorých ich nedostatkoch, určite ich začnite riešiť aspoň rok pred svadbou. Jednou z možných úprav môže byť bielenie, počítajte však s tým, že objednanie, realizácia a dostavenie sa efektu nejaký čas trvá. Samotné ošetrenie by ste však mali podstúpiť až mesiac pred svadbou. Dospieť k belším zubom však môžete aj inak, než lekárskym zákrokom. Príkladom je pitie červeného vína či kávy, dôsledkom ktorých zuby žltnú, cez slamku. Ohurujúci efekt to možno neprinesie, no všetko je v tomto prípade lepšie ako nič. 

9. Doprajte nechtom olej

Nie každá nevesta musí mať umelé nechty! Ak sa správne postaráte o tie vaše, verte, že sa dajú upraviť rovnako pekne, ako tie umelé. Stačí, ak ich budete každý deň hydratovať výživným olejom, v dôsledku ktorého budú pružné a pevné zároveň.

10. Myslite na ruky

Ešte dôležitejšie ako nechty budú v deň svadby vaše ruky. Budúcim nevestám sa preto už rok pred svadbou odporúča dopriať si aspoň raz za týždeň jemný píling a následne ruky ošetriť kvalitným pleťovým mliekom s obsahom kutikulového oleja.

11. Zdravo sa stravujte

Pred svadbou určite neskúšajte drastické diéty podobné hladovkám. Takéto praktiky nielenže rozhádžu váš metabolizmus, ale nepridajú vám ani na kráse. Oveľa rozumnejším nápadom je upraviť si jedálníček tak, aby bol výživný a vyvážený. Vtedy sa bude dobre cítiť nielen vaše telo, ale aj myseľ. Jediné, čo by ste mali výrazne obmedziť sú cukry a alkohol, ktoré môžu váhu ručičiek celkom výrazne ovplyvňovať.

9 MESIACOV DO SVADBY

12. Pravidelné zvlhčovanie pokožky

Zvýšený stres pred svadbou môže byť jedným z dôvodov vzniku kožného problému s názvom keratosis pilaris. Ide o nepekné začervenané miesta na pokožke, ktoré iste nechcete, aby dotvárali pozadie vašich svadobných šiat. Špeciálny liek na tento problém neexistuje, úspešnou prevenciou je však pravidelné zvlhčovanie vzduchu pomocou zvlhčovača. Ten môžete obohatiť o niektorú z príjemných vôní, takže počas tejto procedúry aj príjemne zrelaxujete.

13. Dodajte vlasom keratín

Vyrovnané, vyživené a pevné vlasy môžu v deň svadby podstatne uľahčiť prácu vašej kaderníčke, nehovoriac o tom, že každá nevesta po takých úprimne túži. Riešením môže byť aplikovanie keratínu, ktorý by ste však mali aplikovať zhruba polroka pred svadbou. Je to spôsob, ako zistíte, či vám táto forma úpravy naozaj vyhovuje.

14. Spevnite telo

Okrem vyváženej stravy by ste mali do svojho denného plánu pridať aj pravidelné cvičenie. Nemusí ísť o prísny cvičebný plán, stačí, ak budete klásť dôraz na pravidelný pohyb a jednoduché cvičenia s vlastnou váhou. Cieľom predsa nie je nárast svalov, ale spevnenie tela, ktoré tak bude vo svadobných šatách vyzerať omnoho krajšie. Zamerať by ste sa pritom mali najmä na jeho hornú časť, ktorá bude počas svadobného dňa najviac viditeľná.

6 MESIACOV DO SVADBY

15. Používajte telovú kefu

Skvelou pomocníčkou pre odbúranie stresu je aj telová kefa. Jej používaním docielite zvýšenie krvného obehu a toku lymfy – tekutiny, ktorá vylučuje z nášho tela škodlivé toxíny. Čistiť telo telovou kefou by ste mali aspoň raz týždenne, ideálne pred sprchou, počas ktorej mu následne doprajete wellness a hydratáciu v podobe telových olejov.

16. Farbenie vlasov

Farbenie vlasov je u nevesty naozaj dlhodobým procesom. Nezabúdajte však, že ak chcete zostať sama sebou, mali by byť vaše vlasy tmavšie alebo svetlejšie maximálne o 2 odtiene od vašej prirodzenej farby. Farbu vlasov je ideálne riešiť až po výbere účesu, pričom prvé farbenie treba absolvovať s polročným časovým predstihom, kým to posledné 7 až 10 dní pred svadbou.

17. Menej časté umývanie vlasov

Voda je pre naše telo mimoriadne potrebná, ak však ide o vlasy, tie výrazne vysušuje a zmatňuje. Častým umývaním vlasov sa zároveň pripravíte o odtieň ich zafarbenia. S blížiacou sa svadbou sa preto snažte umývať vlasy menej často než je u vás obvyklé.

5 MESIACOV DO SVADBY

18. Peeling a ošetrenie rozjasňujúcim sérom

Povrch našej pleti je charakteristický hromadením mŕtvych kožných buniek, čoho dôsledkom môže byť matná pleť “bez života”. Riešením je pravidelný peeling, ktorý odstraňuje odumreté bunky a zvyšuje absorpciu (nielen) rozžiarujúcich kozmetických produktov. Dopriať by ste si ho preto mali aspoň raz do týždňa.

3 MESIACE DO SVADBY

19. Vyraďte víno a stavte na zelené šťavy

Víno je skvelý spoločník na večer, zároveň však aj jeden z najväčších dehydratátorov pleti. Približne pol roka pred svadbou je preto dobré eliminovať jeho spotrebu, resp. ju úplne stopnúť. Ideálne je nahradiť ho zelenou šťavou z listovej zeleniny. Tá našu pleť okysličuje a zásobuje ju dôležitými minerálmi. Dopriať by ste si preto mali aspoň jeden pohár zelenej šťavy denne.

20. Používajte kondicionér

Pred svadbou je potrebné vlasy posilniť, preto by ste mali siahnuť aj po kvalitnom kondicionéri. Ideálne je používať ho pravidelne aspoň 3 mesiace pred svadbou, ak sú však vaše vlasy viditeľne zničené, je potrebné začať skôr.

21. Investujte do manikúry

Ak chcete, aby boli vaše ruky počas svadobného dňa v ukážkovej forme, doprajte si aj profesionálnu manikúru, ktorá upokojí nielen vaše ruky, ale aj myseľ.

2 MESIACE DO SVADBY

22. Zahustené či predĺžené vlasy

Ak vašim vlasom chýba objem potrebný do vybraného svadobného účesu, môžete tento problém riešiť ich zahustením či predĺžením. Tento krok by ste však mali konzultovať aspoň 2 mesiace pred svadbou, i keď samotná realizácia môže prebehnúť aj trochu neskôr. Treba však myslieť na to, že aj objednanie vášho typu a farby vlasov môže nejaký čas trvať, preto je normálne, ak sa celý proces natiahne.

23. Vyskúšajte Microblading

Ak vaše obočie riedke a potrebuje oživiť, nebojte sa staviť na Microblading, ktorý mu dodá perfektný vzhľad. Výhodou je, že na rozdiel od klasických farieb na obočie sa vplyvom vysokej teploty či pôsobenia potu nerozmaže. Túto techniku však absolvujte zhruba 2 mesiace pred svadbou, a to najmä v prípade, ak ste ju predtým nikdy neskúšali.

24. Najdôležitejší je spánok

Spánok je mimoriadne dôležitý. Počas neho naše telo produkuje rastový hormón umožňujúci regeneráciu a tvorbu nových buniek všetkých našich telesných tkanív – kože, svalov či vlasov. Počas spánku naše telo a mozog regeneruje, pričom uvoľnený stav dýchania výrazne znižuje aj hladinu stresu, preto ak chcete ako nevesta vyzerať sviežo, tento bod berte ako prioritu.

3 TÝŽDNE DO SVADBY

25. Umelé riasy

Ak sa bojíte v deň svadby použiť obyčajnú riasenku a uvažujete o umelých riasoch, potom by ste túto úpravu mali podstúpiť zhruba 3 týždne pred svadbou. Za ten čas sa budete môcť s týmto beauty trikom dokonale zžiť. 3 týždne sú však relatívne dlhá doba, počas ktorej sa riasy môžu poškodiť, preto by ste 3 dni pred svadbou mali zájsť aj na ich prípadnú opravu či doplnenie.

1 TÝŽDEŇ DO SVADBY

26. Použite sprejové opálenie

Ku bielym svadobným šatám sa pýta prirodzené opálenie, mnohé nevesty však tento krok riešia jeho sprejovou formou. Ak ste jednou z nich, rozhodne si prvý pokus nenechávajte na svadobné ráno. Často sa totiž stáva, že vôbec netrafíte odtieň, ktorý chcete, a jeho odstránenie môže byť v deň svadby celkom veľký problém.

SVADOBNÝ DEŇ

27. Vyhnite sa silným kontúram a extrémom

Líčenie s dôrazom na vytvarované kontúry je krásne, napriek tomu sa na svadbu vôbec nehodí. Tu platí, že menej je viac preto sa zverte do rúk ozajstného profesionála, ktorý vašu tvár vykonturuje prirodzeným spôsobom, ideálne zdôraznením hĺbky pod lícnymi kosťami. To isté platí aj pri výbere rúžu či očných tieňov. Nezabúdajte, že ako nevesta by ste sa mali vyhýbať extrémom a voliť by ste mali skôr prirodzené farby.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová 

Foto: fotobanka

0 komentárov

Pridaj komentár