Ako vybrať ideálne miesto na svadbu a lokalitu hostiny?

Ja, ako večná milovníčka svadieb, som už dlhšie pozerala na internete nejaké to pekné miesto na svadbu. S mojim budúcim mužom sme sa o tom často rozprávali ešte skôr, ako ma požiadal o ruku. Preto mám pre vás zopár rád, ako nájsť to ideálne miesto.

Vedeli sme, že ak sa vezmeme, tak v kostole. Filip si dokonca počas nášho randenia/chodenia urobil aj birmovku. Bolo to také jeho spontánne rozhodnutie, za ktoré mu veľmi ďakujem.

Obaja milujeme staré kostoly. Také, čo dýchajú tou sviatočnou atmosférou. Na druhej strane, absolútne chápem ľudí, ktorí sa rozhodnú pre svadbu na mestskom úrade alebo majú radi niečo menej oficiálne, a tak vystroja svadbu napríklad v prírode. Ale čo nemám rada, sú ľudia, ktorí do všetkého frflú. „Vy máte obrad v kostole? No veď prežijem to tam snáď…,“ „ Aha, sobáš s omšou, to koľko tam budeme? Hodinu?.“ Pamätajte si však: Vaša svadba, vaše pravidlá. Nenechajte sa odradiť okolím. Je to vaša svadba, keď ju budete chcieť hocikde, nájdu sa ufrflaní ľudia, čo vám do toho budú kecať. V prírode je zase veľa hmyzu, doštípu ich komáre. Na Hawai nepôjdu, lebo sú drahé letenky. V Las Vegas mal už svadbu každý, to je trápne a zámok je predsa veľmi gýčový. Nikdy nevyhoviete úplne všetkým, ale nenechajte si tým pokaziť deň. Veď je to jeden jediný deň v živote, ktorý bude podľa vašich predstáv. Tak načo sa trápiť tým, čo si druhí pomyslia? Ak sa im nebude páčiť, pôjdu von z kostola skôr, v prírode si dajú repelent, letenku na Hawai si nekúpia a gýče na zámku prehliadnu.

 

Čo sa týka lokality hostiny, často som pozerala priestory, ktoré boli pekné, ale nepraktické. Boli od nás ďaleko. Filip mi vždy hovoril, aké by to bolo komplikované s dopravou. Okej, uznávam, mal pravdu (prvý a poslednýkrát v živote, samozrejme). No nakoniec sme to naše (no, skôr moje) vysnívané miesto našli v Modre. Je to na polceste zo Senice do Bratislavy, a tak s dopravou nebude žiadny problém. Aby ste si vy našli to najvhodnejšie miesto na hostinu, tu je pár mojich rád, ako na to.

Svadobná hostina tvorí prevažnú časť svadobného dňa, preto výber miesta netreba podceniť. Je to jedna z prvých vecí, ktoré je treba zarezervovať hneď po tom, ako si vyberiete dátum svadby. Ako prvé bolo pre nás dôležité určiť si, po čom vlastne túžime. Veľká alebo malá svadba, exteriér či interiér. V našom prípade to je taká stredne veľká svadba, cca 80 ľudí. Moje srdce túžilo po kombinácii exteriéru a interiéru, a keďže máme svadbu v septembri, počasie je na svadbu pod holým nebom nevyspytateľné. Výber lokality by ste teda určite mali podriadiť aj ročnému obdobiu, v ktorom sa bude vaša svadba konať.

Ak už máte predstavu, treba sa pozrieť na to, koľko ľudí chcete približne na svadbu pozvať. Priestor vyberte tak, aby sa tam pozvaní hostia nielen pomestili, ale aby sa tam zároveň cítili príjemne. Je fajn, ak si nájdete priestor, kde sa zmestí vyššia kapacita hostí, než ste pozvali. To znamená, že ak má priestor kapacitu 100 ľudí a pozývate 60, bingo, zmestíte sa a máte aj priestor na tancovanie.

Pre mňa bolo veľmi podstatné aj to, že sa svadba  bude konať v jednom priestore bez oddelených stien. Mne sa nepáči oddelenie tanečného parketu od stolovania. Keď budete mať na svadbe babky, dedkov, ktorí si zatancujú na pár ľudovečiek a potom radi sedia, rozprávajú sa, bude pre nich skvelé, ak môžu pozorovať mladých ľudí, ako sa bavia. Zabezpečuje to tak komunikáciu a zábavu medzi svadobnými hosťami navzájom. Taktiež nezabúdajte na deti, mladých ľudí či štvornohých miláčikov. Pre deti zriaďte nejaký detský kútik, mladým dostatočný svadobný parket a psíkom misky s čerstvou vodou.

Jedna z ďalších dôležitých vecí je zohľadniť aj vzdialenosť, či už od miesta konania svadobného obradu alebo od bydliska svadobných hostí. V prípade, ak je vaše vysnívané miesto svadobnej hostiny vzdialenejšie, je fajn, ak zabezpečíte dopravu. Ak nie, nič sa nestane. Ten, komu za to stojíte a váži si pozvanie, príde za vami aj na koniec sveta.

Ak svoje vysnívané miesto nájdete, bežte si ho pozrieť osobne, aby ste neboli sklamaní z fotiek na internete. Prvý dojem je veľmi dôležitý. Neváhajte a dajte na váš vnútorný pocit. Keď sa budete na tom mieste dobre cítiť vy, tak sa budú dobre cítiť aj vaši blízki.

 

Text: Veronika Kuzlbauerová / Foto: Veronika Kuzlbauerová

0 komentárov

Pridaj komentár