Ako vybrať tie správne šaty pre družičky?

Inšpirácií o svadobných šatách v blogu nájdete mnoho. Nezabudli sme však na šaty pre družičky? Najbližšie osoby nevesty budú na očiach hosťom a kamere po celý deň. Zaslúžia si teda outfit, v ktorom by sa cítili pohodlne a krásne. Vyberať však treba s citom, nemôžu predsa zatieniť hlavnú hrdinku svadobného dňa.

Známa americká televízia vysiela veľavravný program zameraný na nevesty a ich pomocnice. Program   Vyber si tie správne šaty sa okrem neviest po čase začal zameriavať aj na družičky, pretože podľa ich slov je náročnejšie zladiť a vybrať šaty pre viacero osôb. Každá môže mať odlišný vkus a, samozrejme, postavu. Ak ste tento program  videli aspoň raz, mohli ste sa presvedčiť o tom, že samotný výber šiat pre družičky dokáže vyvolať poriadnu hádku a paniku. U nás je, naopak, bežnejšie mať len jednu alebo dve družičky, a to automaticky uľahčuje situáciu. V prvom rade si preto premyslite počet. Ak túžite, aby vám spoločnosť robilo viacero družičiek, rátajte s tým, že budete musieť zvolať špeciálnu poradu a dohodnúť sa na šatách. Ak budete správne postupovať a poriadne komunikovať, nemusí byť výber šiat pre viacero žien až taký náročný.

Vopred si premyslite základné parametre šiat

Druhým dôležitým bodom je aj to, či túžite po odlišnosti ich šiat alebo po rovnakej farbe a strihu. Tieto možnosti samozrejme môžete rôzne kombinovať. Stačí, ak budú mať šaty rovnakú farbu. Pre niektoré z vás môže byť, naopak, podstatný rovnaký strih, ale odlišné farby. Spolu s družičkami sa dohodnite na tom, či by volili odhalené ramená, dlhé priesvitné rukávy alebo ramienka. Neobíďte ani dĺžku, teda krátke, dlhé, so šikmým alebo postupným strihom. Čo sa týka tohto výberu, každá z družičiek by mala mať rovnaký strih. Stačí sa rozhodnúť ktorý bude ten najlepší. Riaďte sa podľa vlastnej predstavy, koniec koncov bude to váš deň. Rešpektujte však aj svoje družičky a poproste ich o spoluprácu a možný kompromis.

Farba šiat sa, samozrejme, nemusí zhodovať so svadobnou výzdobou. V sále by vaše družičky mohli byť dokonca nevýrazné a splývali by so všetkým naokolo. Nedržte sa však ani pri bielej farbe, ktorú okrem nevesty nemôže mať nik iný. Bledomodrú alebo béžovú si tiež môžu ostatní hostia ľahko zmýliť s bielou a ak nestojíte o vysvetľovania a „svadobné faux pas“, tak si radšej vyberajte zo sýtejších farieb. Ktorúkoľvek farbu si vyberiete, nemusíte družičky tlačiť do rovnakého odtieňa. Ten by sa mal totiž vyberať aj na základe sfarbenia pokožky družičky.

Menej v lete, viac v zime

Nechceme vás odhovárať od svadby v zime, ale nezabudnite, že počas chladnejších mesiacov bude potrebné zaobstarať viac vecí, a to ako pre outfit ženícha a nevesty, tak aj pre družičky.  Farba spolu so strihom šiat závisia napríklad od ročného obdobia. Ak máte svadbu v zime, môžete automaticky vylúčiť niektoré spomínané varianty strihov. To isté platí aj počas leta. Outfit na zimnú svadbu je poväčšine o niečo drahší a komplikovanejší. Družičkám je potrebné zaobstarať kabátiky a dohodnúť sa na obuvi. Aj napriek tomu, že zimy sú už menej mrazivé a snehu nie je tak veľa ako kedysi, nebolo by asi príjemné chodiť po vonku len v lodičkách. Na prezutie je tak potrebných niekoľko párov topánok.

Nepodceňujte materiál šiat

Na to, z akej látky sú šaty ušité príde väčšinou reč až keď ich dámy skúšajú. V tom momente zdieľajú svoje pocity z toho, ako sa v nich cítia. Vo všeobecnosti sa odporúča bavlna, pretože je príjemnejšia aj k citlivej pokožke. Zväčša sa používa na  šaty na voľné nosenie alebo ako podklad spoločenských šiat. Určite sa vyhnite syntetickým látkam a iným umelým tkanivám, ktoré by vám mohli skôr uškodiť. Rátajte s tým, že v nich budú družičky od rána do rána.

Platí nevesta alebo družičky?

Pri výbere tých pravých šiat pre družičky prichádza otázka ceny väčšinou až na záver rozhodovania, no vo vašom prípade je to asi pri primárnom spisovaní všetkého potrebného na svadbu. Nezabudnite do rozpočtu zahrnúť aj túto položku. Ak je družičiek veľa alebo váš konečný limit na svadbu už nedovolí nákup šiat pre každú družičku, tak sa ich ešte pred výberom opýtajte, či sú ochotné investovať alebo aspoň prispieť na  šaty a, samozrejme, do akej cenovej relácie by boli schopné ísť. Pre výber viacerých rovnakých alebo aspoň podobných šiat je najlepšie navštíviť krajčírstvo. Rátajte s vyššími nákladmi, no o to menšími starosťami s veľkosťami či strihom.

Celkom na záver si zhrnieme, na čo všetko by ste mali myslieť pri výbere šiat pre družičky: dĺžka, štýl, strih, farba, typ postavy družičky, ročné obdobie, cena, látka šiat.

Text: Majka Pachová / Foto: unsplash.com

0 komentárov

Pridaj komentár