Ako využiť sociálne médiá a internet pri príprave svadby

Dnešné svadby vyzerajú inak, ako si ich možno pamätajú naše mamy či staré a prastaré mamy. Okrem módy a zvykov sa totiž menia a zlepšujú aj rôzne technológie a technologické vychytávky. Naše životy zasiahli aj sociálne médiá a či chceme alebo nie, ovplyvňujú nás, náš voľný čas a aj naše rozhodovanie či konanie. Ako ich teda využiť v náš prospech aj počas príprav na svadbu? Aby neboli len požieračmi času, ale skutočne aj pomohli či zjednodušili prípravy. Poďme sa na to pozrieť a tieto (asi už aj známe) informácie si spoločne zhrnúť.

Facebook

Toto sociálne médium azda netreba nikomu predstavovať. Okrem toho, že vám bude podhadzovať reklamy týkajúce sa svadby hneď, ako začnete na túto tému niekde klikať, dá sa využiť na vytvorenie skupiny, v rámci ktorej budete spolu komunikovať cez správy. Je to dobré v tom, že tam zahrniete všetkých, s ktorými chcete prebrať nejakú tému ohľadom príprav a pod. Napríklad tam zahrniete všetky družičky a môžete im prerozdeliť úlohy, s ktorými vám vedia pomôcť. Viete si to odkontrolovať, pripájať fotografie, proste byť spolu v neustálom kontakte a dolaďovať detaily. Budete tak v kontakte pred svadbou aj s kamarátkami, ktoré nie sú aktuálne vo vašej blízkosti. Ďalšiu skupinu môžete napríklad vytvoriť z hostí, ktorí prídu na svadbu aj s deťmi a opýtať sa tak všetkých naraz na ich požiadavky týkajúce sa detského menu či detských stoličiek a i. Podobné skupiny si viete vytvoriť napríklad aj v aplikáciách WhatsApp či Viber, na Instagrame a pod.

Recenzie dodávateľov

Keďže internet si všetko pamätá, ľahko nájdete aj recenzie na dodávateľov, ktorých si plánujete vybrať. Vraví sa, že „dobré sa chváli samo a zlému nepomôže ani prápor trubačov“. Je to pravda, a preto je potrebné si všetko radšej overiť. Skúsenosti reálnych ľudí – klientov, sú na nezaplatenie. Aj keď aj tu netreba všetko brať vážne a neveriť všetko anonymným neprajníkom. Ďalšou pravdou je, že nenájdete ani dodávateľa, ktorý bude mať 100% kladných recenzií. Myslite teda na vaše priority pri výbere a internet berte iba ako poradný orgán.

Svadobná web stránka

Svadobné web stránky si aj u nás už našli svojich priaznivcov. Niektoré sú doslova vyšperkované do detailov, iné možno jednoduchšie, no praktickejšie. Ich úlohou je väčšinou mať na jednom mieste informácie o blížiacej sa svadbe pre svadobných hostí – miesto konania, časový harmonogram svadby, prípadne info o ubytovaní pre hostí… Stránku môžu navštíviť všetci a sú tak neustále informovaní o zmenách a dianí ohľadom blížiaceho sa dňa „D“.  Snúbenci to počas príprav upravujú a doplňujú, aby hosťom neunikla žiadna novinka či zmena. Súčasťou zvykne byť aj výber svadobných darov, resp. zoznam darov, ktoré si budúci manželia prajú dostať. Praktické pre nerozhodných hostí, ktorí nechcú kúpiť hlúposť ani darovať peniaze. Po odkliknutí vybraného daru sa ten rezervuje pre danú osobu. Stránkou môžete vyriešiť aj potvrdzovanie účasti na svadbe, keď po prihlásení sa hosť potvrdí, či sa zúčastní alebo nie. Môžete dať hosťom vyplniť aj dotazník ohľadom menu a pod. Často tam nájdete aj fotky a príbeh snúbencov, ako sa spoznali, čo spolu zažili, kým sa rozhodli vziať. Všetko závisí od vašej kreativity, času a trochu aj finančných prostriedkov.

Wedding hashtag

Mňa osobne zaujala myšlienka vytvoriť si vlastný svadobný „hashtag“. Momentálne sú veľmi populárne tieto „mriežky“ a ľudia nimi označujú naozaj všeličo – od jedla, detí, vlastnej nálady cez rôzne činnosti… Tak prečo nie aj vlastnú svadbu? Nebuďte však len takí obyčajní a vytvorte si originálny hashtag – vlastný dátum s menami, miesto svadby s vašimi iniciálami, využiť môžete aj nové priezvisko… možno už máte ako pár nejaké svoje obľúbené slovné spojenie či niečo, čo vás oboch charakterizuje. Upovedomte o svojom hashtagu aj priateľov, aby pod neho ukladali všetky fotky, momentky z vašej svadby. Ľahšie ich tak nájdete a viete sa k nim kedykoľvek vrátiť.

Tu je od nás niekoľko príkladov:

#JankaAMatoGameOver2019

#NasVelkyDen19102019

#MrAndMrsNovak

#AZiliStastneAzDoSmrti

#NovakovciSiPovediaAno

#KonecneSvoji

A nezabudnite si tiež skontrolovať, či náhodou váš hashtag už niekto nevytvoril, resp. už je používaný.

Uloženie fotiek zo svadby na cloud či iné úložisko

Ak už budete mať u seba fotky aj od svadobného fotografa, môžete si ich okrem vybraného nosiča, externý harddisk, USB či DVD, uložiť aj na voľne dostupný a prakticky veľkosťou neobmedzený tzv. cloud. Na internete je dostupných viacero úložísk. Výhodou je, že sa tam zmestí veľké množstvo fotiek, aj vo vysokom rozlíšení a veľkosti. Máte k nim prístup kdekoľvek, kde je internet. Na link dáte prístup vami vybraným ľuďom, ktorí si ich budú môcť hocikedy pozrieť, prípadne aj stiahnuť. Vhodné úložisko si vyberiete podľa toho, či vám stačí obmedzený priestor zadarmo, alebo si chcete ešte priplatiť. Ide napríklad o Google Disk, iCloud, Dropbox…

Ak si ako pár neprajete uverejňovať  fotky z vašej svadby, resp. fotky vás na vašej svadbe, kade-tade po sieťach a internete, vopred na to upozornite svojich svadobných hostí. Vašu požiadavku by mali všetci rešpektovať. Ak aj napriek tomu niekto nevydrží, nech fotky prejdú aspoň vašou kontrolou a odsúhlasením.

Text: Katarína (Katka) Bačíková / Foto: Pinterest

0 komentárov

Pridaj komentár