Chcete mať dokonalé zimné svadobné fotografie?

Mnohé páry si snívanie svojho vysnívaného dňa užívajú počas leta. Avšak zimná svadba – tá vôbec nie je bežnou záležitosťou. Aj preto by sme sa na niektoré jej časti mali pripraviť o niečo dôkladnejšie. Čo napríklad také fotenie? Zimné svadobné fotografie sú azda najkrajšie, v akých si môžeme po rokoch manželstva s dojatím zalistovať. Ak však chceme, aby boli dokonalé, potom by sme nemali zabudnúť na pár krokov, ktoré si treba starostlivo ustriehnuť.

Výber správneho fotografa

Počas svadobných príprav sa často snažíme byť efektívny a nejaké to euro aj ušetriť. Predsa len – svadba dnes nie je najlacnejšia záležitosť. Ak však chcete mať zo svojej zimnej svadby dokonalé fotky, potom by ste mali v predovšetkým myslieť na výber správneho fotografa. Zima je totiž celkom špecifickým ročným obdobím a aj podmienky na fotenie sú značne odlišné od tých, ktoré máme počas leta. Určite bude preto rozumné, keď sa poobzeráte po takom fotografovi, ktorý už má so zimným svadobným fotením reálnu skúsenosť, a ktorého zimné fotky si môžete vopred prezrieť.

Výber miesta

Počas zimného svadobného fotenia by ste nemali podceniť ani miesto. To by ste mali mať vybraté už pred svadobným dňom. Zimná krajina je totiž nádherná, preto by bola veľká škoda, ak by ste sa nesprávnym načasovaním obrali o možnosť mať na vašich svadobných fotkách krásnu zimnú scenériu. Pri výbere miesta sa fantázii nekladú žiadne medze. Nemusíte sa silou mocou fotiť na mieste, kde sa fotia iné svadobné páry len preto, že je to tak vo zvyku. Práve naopak, vneste do toho celého kus seba! Páči sa vám stará lesná cesta alebo miesto s úžasným výhľadom na celé mesto? V tom prípade sem kľudne zamierte a spolu s fotografom sa pustite do práce.

Nevyspytateľné počasie

S počasím v zime je to často ako na hojdačke. Vo všeobecnosti však treba počítať s tým, že pri fotení vám teplo nebude. A ak ste sa zároveň rozhodli pre fotenie na ťažšie dostupnom mieste, potom určite myslite na to, že potrebujete aj teplé oblečenie a obuv. To, ako budete vyzerať, kým sa na konkrétne miesto dostanete, vôbec neriešte. Skôr si treba uvedomiť, že na taký kopec za mestom sa bude v črievičkách po snehu šliapať naozaj len veľmi ťažko. Ideálne je preto prezuť sa a zhodiť zo seba teplú vrstvu až vtedy, keď sa dostanete na miesto fotenia.

Čas

Počas zimného fotenia je veľmi dôležitým faktorom aj čas. V tom zhone si totiž nemusíme uvedomiť, že dni sú v zime kratšie a slnko zapadá relatívne rýchlo. Ak teda chcete stihnúť aj fotky pri západe slnka, treba sa s fotografom vopred dohodnúť na vhodnom časovom harmonograme.

Trpezlivosť

K zimnému foteniu potrebuje veľa trpezlivosti nielen váš fotograf, ale aj vy sami. Nasadiť krásny úsmev, keď je vonku – 20°C a vy máte na sebe len šaty, prípadne ľahký zvršok – to môže byť celkom problém. Je teda úplne pochopiteľné, ak budete mať zo svadobného fotenia menej vydarených záberov, všetko totiž závisí od počasia a teploty. Každopádne, s dobrým fotografom po boku by nemal nastať žiadny zásadnejší problém. Skúsený fotograf by mal totiž vedieť zachytiť ten správny záber aj medzi vašimi uzimenými výrazmi tváre.

 

Text: Alžbeta Jambrichová / Foto: Wit Photography, Ash Nayler Photography

0 komentárov

Pridaj komentár