Čo netreba a na čom sa dá ušetriť?

Pred pár dňami som volala s kamoškami a zhodli sme sa na tom, že dnešná svadobná kultúra tak trochu presadzuje pompéznosť, luxus a dokonalosť. Zhodli sme sa, že sa nám zdá, že svadba už dlhé roky musí byť niečo veľmi extravagantné a dokonalé. Pohostenia na prasknutie a otvorené bary s neobmedzeným počtom kokteilov na hosťa. Drahé šaty, drahé priestory, drahé jedlo, drahé medové týždne… drahé všetko.

Síce proti tomu nič nemám, lebo veď nech každý robí tak, ako to cíti! Nech každý oslavuje tak, ako sa mu páči! No predsa sa mi zdá, že sa z každej strany valí na nastávajúcich mladomanželov obrovský tlak. Ako keby svadba určovala kvalitu ich budúceho spoločného života.

A tiež sme sa zhodli na tom, že je nás viac takých, ktorí toto odmietame a všímame si, že sa začína presadzovať istá ležérnosť a uvoľnenosť.

Samozrejme sú rôzne typy svadieb. Sú tie cirkevné a tradičné, tie, ktoré sú organizované nejakou svadobnou agentúrou, tie úplne spontánne niekde v prekrásnej destinácii, tie, za ktoré zaplatia rodičia, tie hand-made a dokonca aj tie, ktoré sú totálna katastrofa. Každý do plánovania svadby vstupuje s inou predstavou a s inými finančnými limitmi. A to je úplne v poriadku.

Ak ste však takí, ako ja a záleží vám na kráse navôkol (a teda chcete, aby vaša svadba bola vizuálne, atmoškou a všelijako možne uspokojujúca), ale nemáte si ako dovoliť spomínanú pompéznosť či dokonalosť, mám pre vás dnes zopár tipov na čom a ako sa dá ušetriť.

  • Minimalizmus vo výzdobe

Verte či nie, na to, aby bol priestor krásne vyzdobený, nepotrebujete milióny kvetov a stužiek a obrúskov a neviem čoho všetkého. Stačí mať jasnú predstavu o tom, čo chcete a ubrať tam, kde to nie je také potrebné/ kde to nie je taká priorita. K výzdobe som čo-to napísala aj v poslednom článku, tak si môžete ísť prečítať, aké jednoduché a minimalistické plány mám ja.

  • Jedlo

Na to, aby sa vaši hostia príjemne najedli, nepotrebujete štyri rôzne chody. Stačí jedlo, ktoré si každý dokáže užiť. Bola som na svadbe, kde to boli palacinky! Aj na takej, kde sa podával domáci guláš. My plánujeme pizzu, bezlepkovú, vegetariánsku aj bez laktózovú. Tak, aby sme vyhoveli, čo najviac ľuďom bez toho, aby sme zbankrotovali. Ako dezert budeme podávať ovocné misy a domáce koláčiky a zákusky, s ktorými nám pomôže rodina a priatelia. Takto ušetríme na kúpe svadobnej torty…A popravde, my dvaja aj tak nie sme veľmi “tortový” typ.

  • Alkohol

Viem, že alkohol a drinky sú dôležitou súčasťou mnohých svadieb, ale je to jedna oblasť, ktorú my dvaja nevnímame ako prioritu a teda je to niečo, čo sme sa rozhodli úplne vyškrtnúť. Myslíme si, že na to, aby sme sa poriadne zabavili a užili si spoločne strávený čas nepotrebujeme alkohol. Takto si ušetríme čas (nemusíme vybavovať ďalšiu položku na zozname) a samozrejme aj celkom dosť peňazí.

  • Hudba

Ryan je hudobník a máme mnohých priateľov, ktorí sa venujú hudbe. Platiť preto za DJ-a nám osobne príde ako nepotrebné. Namixovať si hudbu a playlist vieme sami a máme okolo seba veľa ľudí, ktorí nám s tým budú vedieť v deň svadby pomôcť. Neberieme to príliš vážne aj napriek tomu, že máme hudbu veľmi radi.

  • Svadobný outfit

Ó šaty… o svadobných šatách snívam už veľmi dlho. Za tie roky sa moja predstava veľakrát zmenila, ale vždy som túžila po krásnych a kvalitných šatách. Dnes je tých možností veľa. Šaty sa dajú kúpiť na Sashe, v luxusných svadobných salónov, viete si ich požičať, nechať si ich ušiť na mieru, objednať zo zahraničných online stránok…alebo skombinovať viaceré možnosti. O šatách som už tiež písala samostatný článok, tak si ho kľudne bežte prečítať a zistíte, ako som sa ja dostala k tým svojim. Ale jedna vec je istá: na to, aby to boli tie vaše pravé šaty, nemusia stáť tisíce. (Aj keď verte mi, keby mám tie tisíce na zvyš, tak šaty sú práve jedna z tých vecí, na ktorých by som nešetrila ani trochu!)

  • Darčeky pre hostí

Je to taká milá pozornosť, ale myslím si, že nie nevyhnutná. Predsalen ako hostia dostanú večeru a milý čas strávený s vami, nie? Myslím si, že je určite dobré nejakou formou poďakovať aspoň tým, ktorí vám niečo darovali či prispeli na medové týždne…ale ak máte obmedzený budget na váš slávnostný deň, darčeky pre hostí sú jednou z vecí, na ktorej sa dá ušetriť.

A asi je tých oblastí, na ktorých sa dá ušetriť ešte omnoho viac… Naša “svadba” v marci- teda keď sme sa naozaj vzali nás nestála takmer nič! V bielych svetroch sme si vyšli na skalu v kopcoch nad mestom, povedali si svoje áno a potom sme sa so zopár kamarátmi a rodinou išli najesť do peknej reštaurácie. Deň sme ukončili s Ryanom v hipsterskom hoteli v centre mesta. A sme svoji a je nám dobre. Áno, stále túžime po takej tej viac plánovanej a zorganizovanej svadbe, lebo chceme túto udalosť osláviť s viac ľuďmi. Ale aj tá naša marcová svadba bola superská, lebo bola taká unikátna naša.

To, čo chcem týmto celým povedať je, že plánovanie svadby nemusí byť o stresovaní sa. A už dupľom nie o stresovaní sa z peňazí. Tie prídu a odídu. A niekedy treba zaplatiť skôr iné veci ako veľkú svadobnú párty (pre nás je to momentálne právnička a imigračné poplatky, aby som tu vôbec mohla s Ryanom žiť :)). Na život síce potrebujeme peniaze, ale nenechajme ich ho diktovať. Ak ich je dostatok, tak si dovoľme minúť na tie drinky a šaty a výzdobu…a ak nie, tak sa toho nebojme, lebo aj za menej peňazí sa dá mať niečo krásne. A tak teda, kdekoľvek sa nachádzate na tomto peňažnom/svadobnom spektre, hlavne myslite na to, čo idete oslavovať. Že je to o vašej láske a o začínajúcom spoločnom živote. A tešte sa z toho, lebo ak ten vzťah stojí za to…tak to celé stojí za to! Či už to bude pompézne, dokonalé, ležérne, spontánne, cirkevné, či tradičné, hlavne nech je to to vaše.

Text a Ilustrácie: Kaja Macinská

0 komentárov

Pridaj komentár