Čo potrebuje každý „plus jeden“ hosť vedieť?

Určite ste sa s tým už stretli. Váš čerstvý partner alebo len dobrý kamarát vás pozval na svadbu svojich príbuzných alebo známych a vás zrazu chytí panika, pretože nemáte celkom jasno v tom, ako sa pri takejto výnimočnej udalosti ľudí, ktorých vôbec nepoznáte, máte správať. Len žiaden stres. Máme zopár dobre mierených rád.

Nepútajte oblečením

Ako hosť/hostka vášho svadobného partnera by ste nemali prísť na svadbu v príliš extravagantnom modeli alebo v honosnej večernej róbe. Je správne neupriamiť na seba pozornosť svojím odevom. Vyberte si radšej jednoduché šaty, siahajúce minimálne po kolená. Samozrejmosťou je slávnostná obuv.

Nevynechajte darček

Zvykom je, že každý svadobný hosť obdaruje novomanželov svadobným darom. Dary by sa však nemali  novomanželom odovzdávať priamo na svadbe, ale v predstihu, na vopred určenom mieste. Svadobná etiketa totiž hovorí o tom, že hostia by mali svadobné dary pre snúbencov doniesť deň vopred na miesto určené snúbencami, pokiaľ je to možné a snúbenci to vyžadujú. Aj tak sa však zvyčajne dary odovzdávajú počas pohostenia ešte pred samotným svadobným obradom.

Ku každému svadobnému daru je dobré pripojiť osobné prianie pre novomanželov a darček je vhodné pekne zabaliť. Keďže ste hosťom hosťa, pravdepodobne vás novomanželia nebudú poznať, a tak je najlepší spôsob asi kúpiť dar spoločne s vaším partnerom.

Predstavte sa

Napriek tomu, že by ste sa mali snažiť ,,splynúť s davom“, nezabudnite sa novomanželom predstaviť. Ideálne by bolo po skončení obradu, keď väčšinou nasledujú gratulácie. Nezabudnite, že aj tu čakáte na vhodný čas. Ako prví by mali novomanželom totiž gratulovať rodičia a najbližší príbuzní. Priatelia, kolegovia a známi blahoželajú ako poslední.

Nezabudnite sa zoznámiť neskôr aj s ostatnými hosťami pri stole a vzájomne sa predstaviť. Platí, že spoločensky menej významný pár sa predstavuje vyššie postavenému páru. Prednosť majú ženy, starší ľudia a nadriadení. Ako hosť by ste sa nemali baviť o politických a náboženských témach, telefonovať či surfovať na mobilnom internete.

Nezdieľajte fotografie

Nevešajte fotky na Instagram, ak si nie ste istí, či si to novomanželia vyslovene nepriali. Ako svadobný hosť hosťa by ste nemali pridávať na sociálne siete fotografie zo svadby. Nebojte sa, takmer všetci novomanželia majú počas svadby objednaného skúseného fotografa. Môžete si urobiť pár vlastných záberov, avšak na svadobnej hostine sa predovšetkým zabávajte, a nie fotografovaním.

Podobné pravidlo platí aj pre knihu návštev. Ak ju novomanželia majú, nesnažte sa písať nič príliš osobné, pretože ich nepoznáte. Postačí oficiálne alebo aj originálne, ale najmä slušné blahoželanie či odkaz pre nevestu so ženíchom.

Nevyčnievajte z davu

Zapamätajte si svoju „rolu“, a teda, že ste hosťom hosťa. Nevyčnievajte z davu, nerušte svojou prítomnosťou ostatných, nepútajte na seba pozornosť. Môžete sa pridať na parket spolu so svadobnými hosťami. V prípade rodinných tancov (novomanželský, rodičovský, so svokrovcami) na parket nevstupujte. Zábava môže pokračovať do skorých ranných hodín, no nezabúdajte sa po celý čas zabávať slušne. A samozrejme, dbajte na to, aby ste to neprehnali s alkoholom.

Text: Veronika Ondo-Cholewová / Foto: Weddings and Things, sparkevents.com, Allan House

0 komentárov

Pridaj komentár