Čo robiť, ak sa vám nepáči váš zásnubný prsteň?

Predstavte si ten čarovný okamih, keď váš partner (často aj po dlhých rokoch vzťahu) neočakávane padne na kolená a opýta sa tú klišé vetu, ktorá vám v ušiach odrazu znie ako tá najkrajšia hudba… A potom, keď otvorí krabičku s prsteňom, vy zostanete v nemom úžase nie od milého, ale od nemilého prekvapenia. Nuž, nie vždy totiž ženíchov a nevestin vkus dosiahnu kompromis.

Áno, zásnuby nie sú o prsteňoch, ale skúste si to povedať v momente, keď dostanete taký, ktorý sa absolútne vymyká vášmu kusu. To sú skrátka okamihy, kedy by ste status “zasnúbená” oveľa radšej nosili bez prsteňa na ruke. Ako však takúto záležitosť partnerovi odkomunikovať tak, aby sa neurazil a nevzal celú vec príliš osobne?

Doprajte si čas

Poznáte to príslovie, že “ráno je múdrejšie večera”? Tak verte, že aj v tomto prípade to platí na sto percent. Svoje negatívne pocity z prsteňa určite nedajte najavo hneď, ako vám ho partner nastokne na prst. Doprajte si čas. Veď predsa – nie každá láska je láskou na prvý pohľad, no nie? Prsteň preto neskladajte, ale poctivo ho noste, aj ak sa vám nepáči. Je totiž dosť možné, že sa pre vás po pár dňoch stane vzácnym a jeho prítomnosť na ruke si nakoniec predsa len obľúbite.

Pátrajte po podrobnostiach

Čas, ktorý si doprajete, sa snažte využiť aj na zistenie pozadia. Prečo váš partner vlastne vybral prsteň, ktorý vybral? Je podobný tomu, ktorý nosí jeho mama alebo stará mama? Verte, že ak je za jeho výberom nejaký silný príbeh, už viac nepomyslíte na to, že sa vám prsteň nepáči. V takom prípade sa jednoducho zaľúbite do jeho podstaty, a tú si už potom rozhodne nedáte vymeniť.

Čas na komunikáciu

Ak ste si s prsteňom dopriali dostatok času na vzájomné zžitie sa a zároveň ste sa od svojho partnera nedozvedeli o žiadnom hlbšom dôvode jeho výberu, potom je čas na vzájomný rozhovor. Verte, že odkladať ho nemá zmysel, pretože by celá táto situácia mohla chtiac-nechtiac ovplyvniť celý váš vzťah. Pre rozhovor určite zvoľte chvíľu, keď máte absolútne súkromie, a zároveň zabudnite na akékoľvek negatívne frázy. Naopak, celý rozhovor vezmite z celkom inej strany. Oceňte láskavosť a snahu vášho partnera a vysvetlite mu, že nie je vo vašom úmysle mu akokoľvek ublížiť. Ak vás miluje, pochopí to. Ak nie, aspoň v predstihu uvidíte, ako by prípadné vzniknuté problémy riešil aj počas manželstva.

Prsteň sa dá vymeniť či prerobiť (keď sa chce)

Dnes už väčšina klenotníkov chápe, že ženíchov vkus sa nemusí zhodovať s vkusom nevesty, preto sa vo väčšine prípadov dá prsteň bez problémov vymeniť. Po dôvernom rozhovore preto stačí spoločne zájsť do klenotníctva, kde si váš prsteň snov sama vyberiete. Nezabudnite pri tom však rešpektovať rozpočet vášho partnera! Prsteň, ktorý si vyberiete, by sa mal totiž pohybovať približne v rovnakej cenovej relácii ako ten, ktorý vám kúpil on. To isté pritom platí aj v prípade, ak váš snúbenec prsteň nekúpil, ale dal ho vyrobiť.

Záver celej tejto situácie je preto jednoduchý – všetko sa dá vyriešiť, keď sa chce. Úplne iná situácia nastáva v momente, ak jediným dôvodom, prečo chcete prsteň vymeniť či prerobiť, je snaha vybrať si drahší a honosnejší variant. V takomto prípade by ste prsteň nemali vôbec vymieňať. Nezabúdajte, že jeho hodnota predsa nezávisí od veľkosti kameňa či počtu karátov. Dôležité je len to, kto a prečo vám ho daroval <3

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Beba Photography

0 komentárov

Pridaj komentár