Čo si do manželstva chcete priniesť?

Rovnako o tom, ako by mal vyzerať váš svadobný deň, aj o manželstve máte nejakú predstavu. Ako by ste chceli aby vyzeralo, ako by ste sa chceli k sebe navzájom správať, riešiť konflikty, vychovávať deti a pod. Či chceme, či nie, či si to uvedomujeme alebo nie, všetci si z vlastnej rodiny a detstva nesieme aj do manželstva nejaké zaužívané zvyky, naučené programy správania, tradície. S niektorými aj vy pravdepodobne súhlasíte a budete ich aplikovať aj vo vlastnom manželstve, niektorých sa chcete vyvarovať. Je to takto prirodzené a je na vás (vás obidvoch), ako s tými informáciami naložíte a ako to bude v manželstve (ne)fungovať. Jednotný recept na šťastné a dlhoveké manželstvo neexistuje, no možno je pár všeobecných „pravidiel“ či „pomôcok“, ktoré vám to môžu uľahčiť.

Čo najviac o sebe vedieť

Chodenie či randenie nie je vôbec iba také hocijaké obdobie. Okrem toho, že vtedy nám hlava lieta v oblakoch a mozog akoby racionálne nevedel rozmýšľať, je to najlepší čas na spoznávanie sa navzájom. Zistite teda o partnerovi čo najviac. Od toho, akú rád počúva hudbu, aké má rád jedlo, hobby… až po to, aké vzťahy má k rodičom, súrodencom, kamarátom. Dôležité je spolu tráviť čas aj počas bežného dňa, nielen po práci a vyskúšať si predĺžený víkend aj spoločnú dovolenku. Najreálnejšie sa ľudia prejavia v kritických situáciách, a možno práve tam nejaká taká môže nastať. Potrebu spoločne stráveného aspoň víkendu odporúča pred svadbou aj veľa kňazov. Láska prežívaná iba po práci či škole každý deň nemusí viesť  k šťastnému manželstvu. Preto je potrebné zažiť spolu čo najviac rôznych situácií, od všedného dňa, kritických, príjemných či menej príjemných. Uvidíte navzájom svoje reakcie a aj z toho usúdite, či je to pre vás ten pravý/tá pravá. Bonusom sú spoločné zážitky, na ktoré môžete ešte dlho po svadbe spomínať. Stanú sa akýmsi pilierom v časoch, kedy to ani v manželstve nebude úplne ružové.

Poznať svoj jazyk lásky

Aby sa každý z manželov cítil vo zväzku dobre, chápaný a prijímaný, mali by ste navzájom poznať svoj jazyk lásky. Každý totižto preferuje niečo iné a niečo iné pre neho znamená, že ten druhý ho stále miluje. Pre niekoho je prejavom lásky telesná blízkosť, pre iného skutky či dary od toho druhého. Nebojte sa o tom rozprávať, lebo to nemusíte mať obidvaja rovnako a po čase možno nadobudnete pocit, že váš/vaša manžel/ka vás už neľúbi. No možno len nevie alebo zabudla, na váš jazyk lásky, na čom záleží vám. Knihu 5 jazykov lásky odporúčame aj ako povinnú literatúru pred uzavretím manželstva.

Komunikácia, komunikácia, komunikácia

Ľahšie sa to vraví a píše ako reálne uskutočňuje, hlavne, ak prídu prvé konflikty či väčšie nedorozumenia. No ako sa vraví: „Nemému dieťaťu ani vlastná mama nerozumie.“ Takže ak si niečo nevysvetlíte a necháte na druhého, nech si svoj záver domyslí, nemusí to vždy skončiť podľa vašich predstáv. Rovnako sa musíte poznať, aby ste vedeli, či váš partner potrebuje najprv vychladnúť alebo chce veci riešiť hneď. Aj veľa celosvetovo známych párov, ktorých sa pýtali na dlhoročné šťastné manželstvo, dávali práve neustálu komunikáciu na popredné miesta.

Zmysel pre humor

Humor je korením života. To bez pochýb! A tak, ako by ste si mali sadnúť napríklad po duševnej či sexuálnej stránke, aj váš zmysel pre humor by sa mal niekde pretínať. Vraví sa aj to, že ten správny muž by vám mal vedieť urobiť orgazmus a vedieť vás rozosmiať. Skúste teda popremýšľať… S humorom sa aj nepríjemné veci riešia ľahšie.

Sloboda a voľnosť

Mať čas aj na vlastnú sebarealizáciu, koníčky a priateľov. Nie slobodu v zmysle nevery či „rob, čo chceš“. Ale vlastný priestor na osobný rozvoj. Niekedy je ťažké toto poskytnúť partnerovi či partnerke, najmä ak sa ozýva žiarlivosť alebo akýsi majetnícky pocit na toho druhého. No hlavne muži, ale aj niektoré ženy, nechcú mať pocit, že sa v manželstve dusia. Potrebujú čas aj pre seba, pre svoje JA. Tolerancia aj v tomto smere je podstatná a manželstvo by predsa malo byť postavené na dôvere, nie?

Vzory a tradície z vlastnej rodiny

Sobášom si berieme akoby aj rodinu toho druhého. Každá rodina má svoje tradície, zvyky, ale aj problémy, nevyriešené veci či tabu. Preto je dôležité snažiť sa spoznať aj príbuzných vašej lásky na celý život. Poznať ich zvyky, ako sa navzájom k sebe správajú, čo ich spája, prípadne rozdeľuje. A tiež vo vlastnej rodine. Na čo si z detstva najradšej spomínate? Spoločné obedy za jedným stolom, narodeninové oslavy, stanovanie… ? Páčilo sa vám, ako mama s otcom riešili svoje spory? Ako sa udobrovali? Chcete to robiť rovnako alebo úplne inak? Čo sa vám páčilo/nepáčilo na ich vzťahu? Možno nedáte dopustiť na niektoré spoločné tradície a možno si partnerom vytvoríte nejaké vlastné. Mali ste vzor vo svojich starých rodičoch?

Samozrejme, vaším manželstvom vzniká niečo úplne nové a krásne. Nemáte kopírovať všetko, čo ste videli u seba doma. Ani to také nebude, pretože obidvaja máte za sebou rôzne skúsenosti z vlastnej rodiny. Treba si vybrať iba to najlepšie, to, po čom túžite a zdieľate obidvaja. Všetko to ostatné dotvoríte spoločne počas vašej cesty postupne. Dôležité je vstupovať do manželstva s pevnými základmi aj v podobe pilierov, ktoré sme spomenuli vyššie. Veľa šťastia!

Text: Katarína Bačíková

Foto: fotobanka

0 komentárov

Pridaj komentár