Deň PO…

Práve ste sa zobudili. Pomaly otvárate oči a začínate rozmýšľať, či ten nádherný včerajší deň bol iba sen alebo realita. Pri pohľade na vašu ruku už viete, že sa to naozaj stalo. Vaše prsty od včera zdobí okrem snubného prsteňa aj obrúčka. Áno, ste manželia. A čo teraz? Tešte sa! Užívajte si tie krásne pocity čo najdlhšie. Ďalej si predstavujte a plánujte svoju budúcnosť. Popritom sa občas vráťte aj do reality. Tu je zopár tipov, čo je potrebné vybaviť či doriešiť deň či pár dní po svadbe.

Hneď na druhý deň, prípadne ten ďalší, sa zvyknú vyplatiť všetky podlžnosti voči hotelu, resp. reštaurácii. Vypočítajú vám presné počty vypitých káv alebo otvorených vínových fliaš… všetko zosumarizujú a po odpočítaní vašej zálohy im doplatíte zvyšok. Ak sa všetko nedojedlo, napríklad z teplého polnočného bufetu, zvyknú vám pribaliť aj to.

Ak ste tak neurobili po skončení zábavy, vyplatiť bude treba aj kameramana, fotografa, DJ-a alebo kapelu.

Pri prípravách na váš veľký deň ste si určite do hotela priniesli množstvo vecí. Vedzte však, že ešte viac ich budete z hotela na druhý deň odnášať. Pribudnú vám totiž dary, kvety, nerozdané výslužky, nedopitý alkohol, zvyšné koláče alebo spomínaný teplý bufet… Vopred si radšej dohodnite, kto vám s tým všetkým pomôže, aby ste potom neboli zaskočení a v rýchlosti nezháňali ľudí alebo väčšie auto.

Stretnite sa s najbližšou rodinou a spoločne zhodnoťte váš deň. Urobte si tzv. dozvuky, kde sa dojedia zvyšné koláče a iné fajnotky. Stretnite sa s priateľmi a známymi, ktorých ste nemohli pozvať alebo nemohli prísť.

Keď sme už spomenuli aj kvety, vráťme sa k nim. Hlavne tie živé sú krásne. Ak ste z nich mali výzdobu v sále a veľa ste ich aj v rámci gratulácii dostali, teraz treba vyriešiť otázku, čo s nimi ďalej. Určite by bola škoda ich len tak zahodiť. Tie najkrajšie si môžete, samozrejme, vziať (aj všetky, ak ich máte kam umiestniť), zvyšné môžu po dohode ostať aj v hoteli ako ďalšia výzdoba. Pekné gesto je tiež odniesť ich ako výzdobu do kostola, prípadne na cintorín pre blízkych, ktorí už nemohli byť vo váš veľký deň s vami.

Vrátenie požičaných svadobných šiat vás rovnako neminie v prvých dňoch po svadbe. Možno sa vám s nimi bude ťažko lúčiť, veď boli určite najkrajšie. Dôkladne si ich prezrite, aby ste o prípadných poškodeniach vedeli a nezaskočili vás pri ich odovzdávaní. Niektoré salóny ponúkajú možnosť vrátiť šaty aj iný deň ako pondelok. Závisí, na kedy si ich rezervovala ďalšia nevesta. Páry dnes zvyknú fotiť aj (po)svadobné fotky až po svadbe, takže ak je to aj váš prípad, určite vám to bude vyhovovať. Už je pri fotení menej stresu, netlačí vás tak čas, viete si to viac užiť v uvoľnenejšej atmosfére.

Ak ste mali šaty vlastné, je na čase odniesť ich do čistiarne. Ak ich po určitom čase vytiahnete, chcete z nich predsa cítiť to, ako vám v nich bolo dobre, a nie vôňu rozliateho vína alebo teplý bufet.

Milým gestom pre vašich hostí za ich účasť a dary sú ďakovné kartičky. Bezpochyby nimi len potešíte či dokonca prekvapíte. Môžete tak urobiť klasicky poštou alebo ich poslať elektronicky, keď ste takto riešili aj svadobné oznámenia. Kartičky s krátkym ďakovným textom, že sa tento deň rozhodli prežiť s vami, môžu byť pre všetkých rovnaké alebo aj personalizované – ďakovný text napíšte k vašej spoločnej fotografii zo svadby. Inšpirácií nájdete na internete určite veľa.

Ak ste boli spokojní alebo aj nie, spätnú väzbu ocenia aj vaši svadobní dodávatelia. Určite sa maximálne snažili a vaše poďakovanie či konštruktívna kritika im umožní zlepšiť svoje služby aj ďalej a ďalším párom spríjemniť ich svadobný deň. Vaše recenzie a odporúčania rovnako pomôžu pri rozhodovaní iným budúcim mladomanželom. Veď si priznajte, že aj vy ste si ich čítali, kým ste sa definitívne pre niekoho konkrétneho rozhodli.

V prípade, že ste si výzdobu robili sami, môže sa vám po svadbe zvýšiť veľa dekoračných maličkostí ako napríklad kamienky, vázičky, rôzne iné predmety podľa témy vašej svadby. Rozhodnite teda, čo s nimi – podarovať ďalšej zasnúbenej kamarátke či predať prostredníctvom internetu…

Môžete fotografa požiadať o poslanie pár ukážkových fotiek, ktoré následne rozpošlete ďalej, prípadne z nich urobíte krátke video. Alebo zozbierajte momentky od vašich svadobných hostí, napríklad prostredníctvom skupinovej udalosti na Facebooku. Všetci, vrátane vás, sú určite na ne zvedaví.

Keď sa už dostanete k finálnym fotkám, hoci aj o pár ďalších týždňov neskôr, urobte si čas a vytrieďte si ich čo najskôr. Spravte si album na webe alebo fotoknihu. Neodkladajte si to na neurčito, lebo ani sa nenazdáte a budete oslavovať piate výročie bez roztriedených fotiek.

Azda najmenej obľúbenou činnosťou je vybavovanie nových dokladov a chodenie po úradoch. Väčšinou sa to týka nás, neviest. Inak to, žiaľ, nejde. Musíte si počkať na sobášny list, matrika ho väčšinou vydá do pár dní, a hor sa vybaviť ďalšie doklady: občiansky preukaz, vodičský preukaz, pas. Všetky zmeny treba nahlásiť aj do vašej poisťovne, banky, sociálnej poisťovne, zamestnávateľovi, telefónnemu operátorovi…Takisto na polícii, ak vlastníte auto. Dnes už má každý z nás v peňaženke aj veľa vernostných kariet, tak na prípadnú zmenu môžete upozorniť aj tam.

Ak sa vám už vybavuje občiansky preukaz alebo pas, môžete rozmýšľať aj o svadobnej ceste. Doklady sa dajú za príplatok vybaviť aj zrýchlenou formou, dajte si však s dátumom odchodu určitú časovú rezervu. Pred svadbou ste pravdepodobne nemali veľa času baliť sa, no teraz je ten správny čas. Ak ešte svadobnú cestu vybranú nemáte, je na čase prelistovať katalógy alebo surfovať po internete, aby ste si našli svoju vysnívanú destináciu.

Zmeňte si status a meno na Facebooku, Instagrame, Twitteri či iných sociálnych sieťach. Nič totiž nebude oficiálne, ak to nezmeníte aj tam.

Ak vás chytilo tzv. posvadobné blue a je vám ľúto, že celé to plánovanie a hlavne váš veľký deň skončil, začnite sa sústrediť na niečo iné. Spoločný život máte predsa pred sebou. Získané organizačné skúsenosti môžete využiť na plánovanie svadobnej cesty alebo výletu k prvému výročiu. Možno sa chystáte zmeniť bývanie a budete si zariaďovať prvýkrát vaše spoločné. Nič predsa nekončí, ale, naopak, začína.

Pekným a zaujímavým zvykom, hlavne v zahraničí, je dať si zamraziť kúsok svadobnej torty a zjesť ho spolu na prvé výročie. Ak sa tak rozhodnete urobiť, označte si krabičku nálepkou alebo malou mašličkou, aby ste si to s nezamenili s niečím iným.

To najdôležitejšie je však určite uchovať si krásne spomienky a príjemné pocity v srdci do konca života. Môžete neskôr o nich rozprávať svojim deťom alebo vnúčatám. Fotky sa môžu stratiť, vyblednúť… ale to, čo budete cítiť v sebe a pamätať si, vám ostane navždy.

Text: Katarína Bačíková / Foto: Sarah Postma Photography

0 komentárov

Pridaj komentár