Deň pred svadbou kedysi a dnes

Dnešné svadobné páry sa v závislosti od spôsobu trávenia dňa pred svadbou delia zväčša na dva tábory. Prvý z nich má všetko dávno pripravené, skontrolované a maximálne tak dolaďuje najmenšie detaily, ten druhý je však stresom a zhonom celý bez seba a nevie čo skôr. Práve druhý z príkladov je názornou ukážkou toho, ako by to vyzerať nemalo. Stresy a zhon predsa nikomu nepomôžu, a to už vedeli aj ľudia v minulosti.

S cieľom vyhnúť sa stresu sa predsvadobný deň v minulosti spájal s viacerými zaužívanými zvykmi a tradíciami. Niektoré z nich by sme dnes nazvali relaxom, v minulosti sa však často označovali skôr ako “rituály”. Jednu veľkú časť z nich síce tvorili rituálne zvyky plné sĺz, ktorými sa nevesta a ženích lúčili so svojím doterajším životom, no napriek tomu tu bolo stále dostatok priestoru aj pre tie príjemnejšie, či dokonca súkromnejšie okamihy. Ich úlohou bolo naladiť nevestu a ženícha na atmosféru blížiaceho sa svadobného dňa omnoho prirodzenejším spôsobom, napríklad takto:

Očistný kúpeľ

Jedným z predsvadobných rituálov bol tzv. očistný kúpeľ, ktorý v deň pred svadbou absolvovala nielen nevesta, ale aj ženích. Jeho cieľom však nebola len dôkladná fyzická očista tela. Zmyslom očistného kúpeľa bola tiež očista duše, ktorá by mala do manželského zväzku vstúpiť krásna a nepoškvrnená. Počas tohto rituálu však nevesta nebola sama, spoločnosť jej už tradične robili dievčatá a kamarátky z dediny. Tie za sprievodu spevu nevestu najskôr dôkladne vyumývali v horúcej vode, kým na záver ju vyoblievali studenou vodou. To isté musel absolvovať aj ženách, ktorého však mládenci počas tohto rituálu oholili a aj ostrihali.  

N prvý pohľad tento rituál síce môže pôsobiť nanajvýš oficiálne, no časom si ho (najmä) ženy prispôsobili do oveľa prijateľnejšej a príjemnejšej formy. Jeho pozostatok môžeme totiž nájsť v jednej z dnešných foriem rozlúčok so slobodou, kedy si nevesta spolu s kamarátkami a fľašou šampanského vyrazí niekde na wellnes do hotela. Okrem toho, alkohol bol súčasťou tohto rituálu vždy, bez rozdielu na minulosť či prítomnosť, a tak ako dnes, ani v minulosti sa ním nešetrilo. Preto ak hľadáme predchodcu rozlúčok zo slobodou, toto je rozhodne jeden z nich.

Svadobná veselica

Ak sa dnešní mladí radi bavia, tak v minulosti to platilo dvojnásobne. Svadobná veselica totiž v minulosti začínala už deň pred samotnou svadbou. Niekedy sa hudobníci a celá mládež zhromaždili pred nevestiným domom, inokedy sa presunuli pred dom ženícha. Prakticky bolo jedno kde, dôležité bolo, že sa celou dedinou ozýval smiech, hudba a radosť, ktoré neveste a ženíchovi pomáhali zabudnúť na stresy z nasledujúceho dňa.

Nezabúdalo ani na darčeky

Pekným, stres odbúravajúcim zvykom bolo aj vzájomné predsvadobné obdarovanie medzi ženíchom a nevestou. Tí si svoje dary väčšinou odovzdávali práve počas veselice, keď sa zvyšok dediny bavil a tancoval. Vo chvíľke ukradnutého súkromia si tak odovzdali dary, ktoré boli v tom čase považované za veľmi hodnotné. Nevesta od svojho nastávajúceho manžela najčastejšie dostala topánky a ženích košeľu, ktorú mu jeho milá vlastnoručne vyšila.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Beba Photography

0 komentárov

Pridaj komentár