DIY Svadba – čo áno a čo nie?

Svadba s prívlastkom DIY (do it yourself) sa v poslednej dobe skloňuje čoraz častejšie. V podstate ide o svadbu, na ktorú si pripravíte všetko sama a vo vlastnej réžii. Páry k tejto verzii svadby pristúpia z rôznych dôvodov, šetrenie peniažkov či vlastná predstava, ktorú nikto iný nenaplní…To, čo sa ale na začiatku môže zdať ako jednoduchá vec, hotová raz-dva-tri, vás môže stať peknú kopu energie. Tu sú teda tipy, čo urobiť vo vlastnej réžii a čo nechať na profesionálov.

DYI svadba – čo dokážete zvládnuť vy

Výzdoba obradného miesta

Tu záleží od toho, či sa chystáte mať svadbu v kostole, alebo pod holým nebom. Je však dobré mať na pamäti, že samotný obrad trvá niečo okolo hodinky, preto vrážať veľa peňazí do výzdoby nie je najšťastnejšie riešenie. Ozdobu malého oltárika môžete zvládnuť veľmi jednoducho a ekonomicky. Stačí biela organza, jutový motúz či pár živých kvetov a hotovo. Niekedy je naozaj menej viac.

Svadobné pozvánky, zasadací poriadok, darčeky pre hostí či menovky pre hostí

Nie je nič krajšie ako keď do svadby vložíte svoj osobitý podpis. Je to niečo, čo sa jednoducho nedá napodobiť a vďaka čomu urobíte zo svojej svadby ešte jedinečnejšiu udalosť. Svadobné pozvánky, zasadací poriadok i darčeky pre hostí zvládnete ľavou zadnou v pohodlí svojho domova. Čo sa týka grafiky, existujú desiatky serverov, v ktorých vytvoríte profesionálne vyzerajúce pozvánky, ktoré potom stačí iba vytlačiť. Takéto stránky sú veľmi jednoducho ovládateľné a zorientuje sa v nich aj úplný nováčik.

Na zasadací poriadok môžete využiť klasické maliarské plátno, či nejakú tú dosku, ktorej dodáte troška lesku, pár ozdôb a podklad je hotový. Grafické spracovanie zasadacieho poriadku môžete spolu s pozvánkami zvládnuť v online programe a vytlačiť si ho hoc aj v práci, keď budú všetci na obednej prestávke.

Pokiaľ ide o svadobné darčeky, skúste zapojiť svoju kreativitu. Svadby sa plánujú väčšinou s ročným predstihom, a tak máte dosť času na prípravu. Vyberte sa so svojim nastávajúcim do lesa na bylinky, ktoré neskôr vysušíte a hostí obdarujete práve zmesou na chutný čaj. Vypestujte si spolu chilli papričky, či spoločne namiešajte korenie, ktoré potrebuje každý vzťah. Chcete to ešte šetrnejšie a ekologickejšie? Čo takto vrecúška s prekvapením vytvorené zo starej plachty? Možností je veľa a nápaditosti sa medze nekladú.

No a v neposlednom rade sú tu menovky na stoly. Pokiaľ chcete naozaj niečo originálne, využite dané ročné obdobie, v ktorom máte svadbu. Čo takto orechy ako držiaky menoviek, či šišky s kartičkou a menom hosťa?

Výzdoba sály

Tak tento bod je pri svadbe DIY troška sporný. Osobne som poznala mnoho neviest, ktoré sa dušovali ako si nikoho na výzdobu sály nebudú prenajímať agentúry či ľudí, že je to pridrahé. Až nadišiel deň „D“ a nevesty si dekoratérky nevedeli vynachváliť… No poznám aj také, ktoré tento svoj sľub alebo prioritu, ak chcete, naozaj dodržali. Tu teda platí, sú nevesty a nevesty.

Ak si chcete výzdobu sály naozaj realizovať po vlastnej línii, urobte to čo najjednoduchšie, aby ste to zvládli. Zdobiť sálu ale môžu iba tie nevesty, ktoré sa do nej dostanú aspoň s dňovým predstihom, čo pri vychytených miestach môže byť problematické. Väčšinou sa to dá v kultúrnych domoch na dedinách, kde sály nie sú až tak vyťažené.

Je potrebné skutočne si ujasniť predstavu o výzdobe a mať pár pomocných rúk, ktoré pomôžu. Samozrejme, všetko sa dá zvládnuť, ak si s predstihom naobjednávate všetky potrebné dekorácie, ktoré po svadbe môžete používať na výzdobu doma.

DYI svadba – čo nechať na odborníkov?

Vlasy a makeup

…teda to iba v prípade, ak nie ste makeup a hair artistka. Veď asi posledné, čo vo svoj veľký deň chcete je, aby vám makeup nevydržal, aby bolo na fotkách vidieť váš nevydarený pokus o kontúrovanie či, aby účes spadol ešte pred príchodom do kostola. Nie. Každá chce byť v deň svadby nádherná, preto si rezervujte kvalitnú vizážistku aj kaderníčku. Ich profesionálna práca a skúsenosti sú v tento deň nenahraditeľné.

Nepodceňujte ani silu skúšky toho ako budete namaľovaná a učesaná. Ak nechcete zbytočne utrácať, naplánujte si to šikovne. Chystáte sa pred svadbou na ples, oslavu či inú akciu? Objednajte sa k vašej budúcej kozmetičke a kaderníčke, aspoň uvidíte ako jej to ide, či sa vaše predstavy dokážu stretnúť a či dokáže vykúzliť to, čo skutočne chcete.

Fotografie a hudba

V žiadnom prípade nezahŕňajte tieto aktivity do zoznamu vecí, ktoré budete počas svadby zastrešovať vy alebo vaši kamaráti. Fotograf so svojim profi očkom najlepšie zachytí tie najkrajšie momenty. Ak ale stále chcete uspokojiť fotenia chtivých hostí, nechajte na stoloch zopár jednorazových fotoaparátov. Bude to pre nich skvelá zábavka.

Čo sa hudby týka, nechajte si svoj bohatý playlist do auta alebo na posvadbiny. Počas svadby sú hudobníci alebo DJ skutočne potrební, natrénovaní na to, aby dokázali čítať tanečný parket a podľa toho udávali tempo.

Koláče a jedlo

Tradície sú nádherné. To, že sa pred desiatkami rokov stretali ženy pred svadbou a vo veľkom vypekali muselo byť skutočne čarovné. V dnešnej uponáhľanej dobe si ale na takéto zložité prípravy trúfne málokto.  Nechajte preto množstvo koláčov na skúsené cukrárky, ktoré dokážu splniť vaše predstavy a tiež sa vedia „zmestiť“ do vášho rozpočtu. Ak chcete napiecť niečo sama, čo takto už spomínané darčeky pre hostí. Sto pusiniek, medovníkov či muffinov môžete zvládnuť bez problémov a pomerne rýchlo.

Pokiaľ ide o jedlo, aj to spadá do zoznamu profesionálov. Do obľuby opäť prichádzajú svadby v starých stodolách, pod holým nebom na záhrade či v stanoch, kde nie vždy je po ruke kuchyňa. V takom prípade investujte do kvalitného cateringu a personálu, ktorý sa o dôkladne postará o správnu teplotu jedla, dokladanie, o roznášanie i zber tanierov a pohárov.

Tak teda nakoniec iba malé zhrnutie pre a proti DIY svadby

Výhody

  • Šetrenie nákladov
  • Svadba podľa vašich predstáv
  • Ekologický prístup
  • Využitie kreatívneho „JA“

Nevýhody

  • Časová náročnosť
  • Nie všetko si dokážete zabezpečiť skutočne sama
  • Stres
  • Veci nevyzerajú tak, ako sľubovalo to zanietené kreatívne „JA“

Nuž teda milí budúci manželia, nech už sa rozhodnete zaobstarať si všetko sami, oslovíte kamarátov či profesionálov, veríme, že svadba bude nakoniec podľa vašich predstáv. Veď najdôležitejšie je to, aby ste si Váš deň užili.

Text: Michaela Hlipalová

Foto: https://unsplash.com/ 

0 komentárov

Pridaj komentár