DJ versus živá kapela

Večná otázka pri výbere hudby na svadbu. Čo je lepšie? Čo sa viac hodí k štýlu našej svadby? Kto urobí lepšiu nezabudnuteľnú atmosféru? Jednoznačná odpoveď neexistuje a ani sa nedá stanoviť. Do výberu vstupuje viacero faktorov: vaše preferencie, preferencie vašich hostí, finančná stránka, kapacita sály…  Aj keď vám teda neporadíme, koho si máte vybrať, vieme vám pomôcť tým, že vám poskytneme niektoré „pre“ a „proti“, ktoré môžu zohrať rolu pri rozhodovaní. Konečné slovo máte vy dvaja.

Na úvod hneď jedna rada – referencie a osobné stretnutie určite nepodceňujte. Pri všetkých dodávateľoch je neoceniteľné, ak máte osobnú skúsenosť. V tomto prípade, ak ste sa zúčastnili nejakej svadby či inej udalosti, kde ste mohli naživo vidieť prácu kapely alebo DJ-a. Samy si tak viete urobiť obraz a názor, či sa hodí aj na vašu svadbu. Ďalším dôležitým aspektom je prístup a ochota dodávateľa (DJ-a či kapely) s vami komunikovať a odpovedať na nekonečné otázky, ktoré vám určite s jeho prácou na vašej svadbe napadnú. Zistíte tak, či sa s ním bude dať dohodnúť, ako reaguje na vaše požiadavky a pod. Ak ste možnosť vidieť a počuť naživo nemali, určite sledujte referencie od známych, prípadne na jednotlivých stránkach venujúcich sa svadbám. Je tu aj možnosť pozrieť si rôzne videá, či už reálne svadobné od konkrétnych mladomanželov alebo nejaké zostrihy napríklad na youtube. Takže otvorte si fľašu vínka, rozbaľte tabuľku čokolády a hor sa vyberať! Atmosféra na svadbe je rovnako dôležitá ako chutné jedlo, preto výber hudby nepodceňte. Dobre padne aj po rokoch počuť: „… na tej vašej svadbe bola úžasná zábava…“.  

Živá kapela

  • pôsobí osobnejšie a živšie vo vzťahu k publiku
  • vie si s publikom vymeniť viac energie, vytvoriť autentickejšiu atmosféru
  • okrem piesní vedia atmosféru spestriť svojimi komentármi, zážitkami z iných svadieb, väčšia interakcia s publikom

 

  • väčšinou drahšia ako DJ (nielen kapela ako taká, ale aj čo sa týka stravy pre viac hudobníkov)
  • nevie hrať bez prestávky celý večer/noc
  • väčšinou je zameraná na jeden-dva konkrétne žánre a iné s nimi ťažšie dohodnete
  • nevedia všetko zahrať na želanie
  • priestorové obmedzenie, potrebuje viac miesta na celú aparatúru

DJ

  • pravý profesionál sa venuje svojej práci na full-time, vie vytvoriť program vám na mieru, zabezpečiť svetelné efekty, bublinky, dym a pod.
  • mal by zahrať prakticky čokoľvek (new, old, folk…, váš vybraný play list)
  • väčšinou lacnejší v porovnaní s kapelou
  • široký repertoár a rôzne žánre v ponuke
  • môže pre vás pripraviť svadobné hry, zastúpiť starejšieho, budete mať teda 2v1
  • dokáže sa lepšie prispôsobiť situácii (zmena repertoáru, ak je to potrebné, hrať na želanie…)

 

  • ak ho dobre nepoznáte, nemusí vám „sadnúť“ jeho štýl
  • ak nie je v jeho silách prehodiť zopár slov aj s publikom a „iba hrá spoza pultu“, vytratí sa autentická atmosféra
  • určite s ním vopred dohodnite čo chcete/nechcete aby hral, aby sa nestalo, že si z vašej svadby urobí svoju šou

S obidvoma subjektmi sa určite minimálne raz stretnite osobne, kým sa rozhodnete. Dajte na svoj dojem a pocit. Vtipné momenty, ktoré okorenia svadbu či doprevádzanie programu vie zabezpečiť kapela aj skúsený DJ. Preto s nimi vopred komunikujte, čo všetko chcete, čo všetko vám oni vedia ponúknuť, čo majú zahrnuté v cene (DJ – aj osvetlenie, umelý dym, najnovšie skladby v repertoári…, kapela – dokáže sa naučiť vašu svadobnú pieseň a zahrať ju naživo, ako dlho sú schopní na svadbe hrať…)

Ak vás peňaženka netlačí, veľmi obľúbenou alternatívou je mať aj kapelu aj DJ-a a ich účinkovanie pekne rozdeliť. Pri odobierke a do polnoci hrá živá kapela a po polnoci sa postará o zábavu DJ. Alebo budete mať kapelu ako prekvapenie pre hostí po polnoci…Treba však okrem peňazí brať do úvahy aj priestor v sále, kde ste sa rozhodli mať svadbu. Či sa tam okrem ďalších stoličiek pre hudobníkov nájde aj dostatok miesta na aparatúru pre kapelu aj DJ-a. Inou a tiež príjemnou alternatívou je mať DJ-a a harmonikára. Harmonikár prinesie trochu živej a autentickej atmosféry, môže hrať pomedzi stoly a byť tak v priamom kontakte s hosťami. Staršie ročníky určite poteší ich piesňami z mladosti. Aspoň z časti zoberte do úvahy okrem svojich preferencií, aj preferencie vašich hostí. Svadbu môžete oživiť aj pozvaním napríklad huslistky, či sláčikového dua/tria/kvarteta…, prípadne pianistu či harfistku. Sprevádzať vás svojim vystúpením môžu počas kráčania uličkou v kostole, pri gratuláciách alebo v sále počas podávania jedla. Vtedy aj inak chutí.

Možností je teda neúrekom, tak vám pri výbere želáme „šťastnú ruku“ 😉

Text: Katarína (Katka) Bačíková

Foto: pixabay 

0 komentárov

Pridaj komentár