Farba roka 2022: Pantone 17-3938 Very Peri

Ako každý koniec roka, aj tohtoročný december sme čakali na vyhlásenie farby roka 2022. Farbu vyhlásila spoločnosť Pantone Color Institute 9.12.2021. Stala sa ňou Pantone 17-3939 Very Peri. Prvýkrát histórii vyhlasovania farieb sa ňou stala úplne nová farba. Nová farba Pantone, ktorej odvážna prítomnosť povzbudzuje osobnú vynaliezavosť a kreativitu. Čo na ňu hovoríte?

Aká je farba Very Peri

Farba Very Peri je akýsi odtieň fialovej, no ukrýva v sebe oveľa viac. Jej základnou farbou je modrá, ktorá je symbolom pokoja, mieru a dôvery. Doplnená je o odtiene červenej a fialovej, a spolu tak vo farbe Very Peri predstavujú rozsiahle možnosti, ktoré pred nami ležia. Myslia sa tým hlavne digitálne možnosti, ktoré sme všetci museli objaviť v súvislosti s izoláciu, ktorú nám pandémia zapríčinila.

Žijeme v transformačných časoch. PANTONE 17-3938 Very Peri je symbolom globálneho ducha doby a prechodu, ktorým prechádzame. Ako sa dostávame z intenzívneho obdobia izolácie, naše predstavy a štandardy sa menia a naše fyzické a digitálne životy sa spájajú novými spôsobmi. Digitálny dizajn nám pomáha posúvať hranice reality a otvára dvere do dynamického virtuálneho sveta, kde môžeme objavovať a vytvárať nové farebné možnosti. S trendmi v oblasti hier, rastúcou popularitou metaverza a rastúcou umeleckou komunitou v digitálnom priestore, PANTONE 17-3938 Very Peri ilustruje fúziu moderného života a ako sa farebné trendy v digitálnom svete prejavujú vo fyzickom svete a naopak.

Prečo práve Very Peri?

„Ako sa presúvame do sveta bezprecedentných zmien, výber PANTONE 17-3938 Very Peri prináša novú perspektívu a víziu dôveryhodnej a milovanej rodiny modrých farieb, ktorá zahŕňa kvality blues, no zároveň s jej fialovočerveným podtónom, PANTONE 17-3938 Very Peri prejavuje duchaplný, radostný postoj a dynamickú prítomnosť, ktorá podporuje odvážnu kreativitu a nápadité prejavy.“, takto predstavila novú farbu roka Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone Color Institute.

„Farba roka Pantone odráža to, čo sa deje v našej globálnej kultúre, vyjadruje to, čo ľudia hľadajú, na čo môže táto farba odpovedať.“, dodala Laurie Pressman, viceprezidentka Pantone Color Institute. „Vytvorenie novej farby po prvý raz v histórii nášho vzdelávacieho programu farieb PANTONE Farba roka odráža prebiehajúce globálne inovácie a transformáciu. Keďže spoločnosť naďalej uznáva farbu ako kritickú formu komunikácie a spôsob, ako vyjadriť a ovplyvniť myšlienky a emócie a zapojiť sa a spojiť sa, zložitosť tohto nového červeno-fialovo-modrého odtieňa zvýrazňuje rozsiahle možnosti, ktoré pred nami ležia.“

Ako kombinovať farbu Very Peri

Odtiene fialovej farby sú špecifické a nie každému oku môžu lahodiť. Vždy sa však dá nájsť správna kombinácia farieb tak, aby splnila aj tie najnáročnejšie požiadavky. Závisí od toho, akú atmosféru chcete vytvoriť. Napríklad:

  • vyváženosť – prirodzená kombinácia teplých a studených odtieňov, napríklad lotusovej, lilac alebo žulovo zelená či plody bazy čiernej. Tieto v kombinácii s Very Peri vytvoria paletu, ktorá dodáva pocit živosti a vizuálnej vibrácie.
  • zábava – farebný príbeh o nepotlačiteľnej zábave a spontánnosti je umocnený bezstarostnou sebadôverou a radostným postojom Very Peri. Túto hravosť dosiahnete napríklad v kombinácii s farbou v odtieni ľadovej kávy, žltohnedého pomaranča alebo fuchsiovo ružovej a kukuricovej.
  • hviezda každej šou – paletu klasiky a neutrálnosti, ktorej esencia elegancie a nenápadnej štýlovosti vyjadruje posolstvo nadčasovosti a sofistikovanosť. Takýto dojem by vo Vás malo vyvolať spojenie Very Peri s odtieňmi napríklad antracitovej, tmavošedej či hnedošedej alebo v odtieni biely piesok či dubovej kôry.
  • prírodný look – holistická a harmonická zmes prírodných odtieňov zvýrazňuje kompatibilitu zelených s farbou Very Peri a zdraviu prospešné vlastnosti týchto lahodne jemných a výživných odtieňov. Ide napríklad o farby ako zelerová, farba lístia či korún stromov alebo ostružiny rosnatky a vaječnej škrupinky s nádychom modrej.

Ak by Vás zaujímalo, ako viete farbu roka 2022 zakomponovať do Vašej svadby, o tom sa dozviete v našom najnovšom čísle časopisu SVADBA 2022.

Text: Katarína Bačíkova
Zdroj: www.pantone.com

 

0 komentárov

Pridaj komentár