Jarné kvety

Príchodom voňavej jari sa pri výbere svadobnej výzdoby kvetinový repertoár rozšíri o úžasnú škálu tých najkrajších kvetov. Je to naozaj “ Créme de la Créme”. Táto skupina jarných skvostov oplýva tými najkrajšími odtieňmi s jemnými farebnými prechodmi, vôňou a nežnosťou. Majú zopár spoločných znakov a je potrebné vedieť s nimi zaobchádzať.
Poďme sa na nich pozrieť trochu z blízka.
Typickým znakom jarných kvetín je potreba výdatnej vlahy. Keďže celú zimu rastliny a stromy spali, hneď na úvod potrebujú vydať množstvo energie, aby vznikla taká nádhera, ako sú práve prekrásne kvety. Takmer všetky sú veľmi krehké, milujú vodu a vydržia dosť krátko. Teda hlavne, ak sa jedná o tie naše slovenské – záhradné. Výhodou je sezónnosť, dostupnosť a nízke ceny. Pravdou však je, že vo väčšine prípadov je dosť ťažké odhadnúť pravý čas, kedy zakvitnú a trafiť sa do toho správneho momentu, kedy ich natrhať, aby nezvädli, neopadali a vydržali čo najdlhšie. Alternatívou sú, samozrejme, kvety dovezené napríklad z Holandska či ďalších končín sveta. Majú mnoho výhod, sú odolnejšie a vydržia dlhšie. Sú však výrazne drahšie a mnohokrát nevoňajú tak krásne.
Pivónia
Jeden z najkrajších kvetov vôbec. V posledných rokoch po nej túži takmer každá nevesta. Jej sezóna je u nás máj a jún. Vtedy ju viete nájsť v záhradách. Ak by ste sa rozhodli využiť pivónie do svojej kytice či výzdoby, treba o nej vedieť pár detailov. Na otvorenie sa z púčika potrebuje za našich podmienok dva až päť dní. Závisí to od viacerých faktorov a to je hlavne od prítomnosť slnka. Keď sú už pivónie veľmi rozkvitnuté, hrozí riziko, že kvet vo váze rýchlo opadá. Ideálne je vyberať si pivónie, ktoré sa už rozvinuli z púčika tak, že má hlavička už pekný objem a sú viditeľné okvetné lístky. To je aspoň 5-8 cm, inak hrozí, že sa kvet nestihne otvoriť. Pomôcť mu môžte tak, že dáte kvety na pár hodín do teplej vody a na slniečko.
Pri pivóniách objednaných cez kvetinára tieto riziká až tak nehrozia, pretože kvety dovážané sú špeciálne šľachtené tak, aby vydržali dlhšie. Aj tu však platí, že hlavičky musia byť dostatočne veľké, aby sa stihli do svadby otvoriť. Nevesty, ktoré zatúžia po týchto úžasných kvietkoch aj mimo sezóny, nemusia smútiť. Dobrý kvetinár alebo svadobná agentúra by ich mali vedieť zabezpečiť až do septembra.
Čerešňa
Všetci milujeme ten čas, keď sa všetko navôkol zmení na ružový sen. Vďačíme za to prekrásnym ovocným stromom, ktorým absolútne dominuje čerešňa. Tou najhustejšie posiatou najružovejšími kvietkami je japonská odroda menom Sakura. Ideálny čas na prekrásne romantické fotenia, “save the date” karty či predsvadobné fotenia. Ak ste tí šťastlivci, že sa Vám podarí stihnúť tento prchavý moment práve v čase vašej svadby, určite to využite. Ja osobne milujem aj čas, kedy tieto kvietky začne rozfúkavať vietor a ružová a biela záplava lupienkov sa vznáša vo vzduchu. Za ňou nasleduje ešte jeden level, a to ružový koberec na chodníkoch a cestách. Kto by však zatúžil oživiť svoj svadobný stôl či kyticu touto nádherou asi zostane sklamaný. Kvietky sú také jemné a krehké, že keď sú už rozkvitnuté, nevydržia manipuláciu a opadávajú. Hlavne ak by sa malo jednať o celý svadobný deň. Niektoré veci sú unikátne a nenapodobiteľné práve svojou krehkosťou a prchavosťou daného momentu. Preto si užime naplno obdobie, ktoré práve začalo, pretože o chvíľu ho opäť odfúkne neposedný vietor.
Orgován
Tento voňavý ker, ktorý lemuje takmer každú záhradu sa u nás ešte stále vníma len ako súčasť záhrad. Pred rokmi, keď som bola v milovanom Paríži, som zostala veľmi prekvapená, že francúzske kvetinárstva na jar otvorili svoje dvere dokorán a v nich sa skveli kytice namiešané práve z tejto jarnej zmesi, ktorá by u nás bola v tom čase absolútne nemysliteľná. Orgován v kyticiach? A ešte za to chcú aj peniaze, keď rastie všade navôkol? To by asi prebehlo mysľou nejedného slováčiska. Dnes je už však všetko inak. Mnohé nevesty majú internet presurfovaný z každej strany a rýchlosťou svetla sa k nám dostávajú inšpirácie z celého sveta. Preto tento úžasný kvet vo svojich odtieňoch bielej a fialovej začína byť obľúbený aj na našich svadbách. Keď sa rozhodnete zakomponovať tento kvietok do svojich kytíc a aranžmánov, vedzte, že všetky kríkové a drevnaté rastliny je potrebné lámať a nie strihať. Upchalo by sa tak v stonke prúdenie výživy a kvet by rýchlo zvädol. Opatrní buďte aj ak je ženích či nevesta alergik – jeho prenikavá vôňa by vám mohla znepríjemniť svadobný deň.
Ranunculus
Tento nádherný kvet je odrodou iskerníkov a v preklade z latinčiny znamená žabiak. Môj najmilší kvet, ktorý u nás ešte nieje všetkým úplne známy, ale je to určite len otázka času. Miluje chlad a veľa vlahy, takže je typický pre začiatok jari. Je možné ho objednať do konca júna, potom sa už vytratí z ponuky až do neskorej jesene. Je nádherný v romantických kyticiach a aranžmánoch. Prekrásne ladí napríklad s pivóniami. Jeho krehké stonky sa ľahko zlomia, preto je potrebné zaobchádzať s ním opatrne. Tá krása však stojí za to.
Magnólia
Vždy ma fascinovalo, že tento strom najprv nádherne zakvitne a až potom začnú rásť listy. Pre mňa je to taká slovenská orchidea.
Je pomenovaná po francúzskom botanikovi Pierrovi Magnolovi. Má vyše dvesto odrôd a farebnú škálu od bielej až po sýtu cyklamenovú. Aranžovať ju je ideálne rovno do vázy s vodou, aby mala dostatok vlahy a neopadali jej lupienky. Takýto krásny minimalistický aranžmán nič viac nepotrebuje.
 
Tulipány
Tieto kvety sú nám všetkým dobre známe. Oplývajú širokou škálou farieb a druhov. Typický jarný kvet, ktorý zdobí nejednu záhradku. Ideálny do voľných kvetinových aranžmánov. Ja osobne mám najradšej žlté tulipány, uložené len tak voľne v sklenenej váze. Vôbec nič viac nepotrebujú. Majú krásne šťavnato-zelené listy, ktoré sú tiež ich okrasou. Ak by ste chceli z týchto kvietkov vytvoriť dokonalý tvar napríklad kytice, pripravte sa, že si robia a rastú ako sa im zachce. Do rána nájdete zopár tulipánov, ktoré si podrástli narozdiel od svojich “kamošov“ o niečo viac a rýchlejšie. Takže o dokonalom tvare sa už hovoriť nedá. Nie je to problém, ale treba s tým rátať a kytičky z nich viazať ideálne až v deň svadby, ináč riskujete, že ich bude ráno treba skracovať a rozberať kyticu znova. Dnes sú však moderné voľné aranžmány, kde majú kvety rôzne dĺžky, a práve na tie je tulipán ideálny.
Anemónia – Veternica
Je to sesternica Ranunculusu – tiež z rodu iskerníkov. Krásny kvietok výnimočný svojim čiernym stredom. Má širokú škálu farebných odtieňov. Je nežná a v kytici výrazná. Je to jemný kvietok, s ktorým treba vedieť zaobchádzať. V červenej farbe sa výrazne podobá vlčiemu maku. Ja mám najradšej biele a púdrovo-ružové práve s čiernym stredom. Kyticu trochu ozvláštni a urobí ju výnimočnou. Určite skvelá voľba, ale časovo obmedzená práve na tieto jarné mesiace.
Konvalinky
Prekrásne kvietky, ktoré sú typické pre teplé májové dni. Vyzerajú rozkošne v kytičkách, venčekoch či pierkach pre ženícha. Treba však dávať pozor, pretože tieto milé kvetinky sú jedovaté. Takže neochutnávať 😉 Menšou nevýhodou je, že majú relatívne krátke stonky, takže do veľkých kytíc by sa použiť nedali, ale v menších kytičkách sú prekrásne.
 Majte krásnu jar a užívajte si toto nádherné obdobie posiate najkrajšími kvetmi všade navôkol.
Text: Gabriela Sýkorová Hyllová – Flordeluxe / Foto: internet
0 komentárov

Pridaj komentár