Jedna svadba stokrát inak

Máte dátum svadby, zoznam hostí, sálu, rozpočet či oznámenia, no ešte úplne neviete, ako bude vaša svadba vyzerať. Možno práve výber oznámenia vám pomôže určiť si, v akom duchu chcete, aby prebiehala vaša svadba. My (alebo teda, zväčša o tom rozhoduje nevesta) sme za rozhodli mať tradičnú svadbu v prírodnom prostredí s podobne ladenou výzdobou.

S Filipom sme absolvovali pár svadieb a každá jedna bola presne taká, akí boli novomanželia. Je to skvelé, pretože v dnešnej dobe nie sú svadby jednotvárne ako v minulosti, ale každá jedna je špecifická. Myslím, že ak by ste oslovili niekoho z našich priateľov či blízkych a opýtali sa: „Akú svadbu bude mať Filip a Veronika?“, 99% by uhádlo, že to bude niečo tradičné a prírodné. No v dnešnej dobe sú takéto svadby veľmi populárne, takže chápem, že niektorá z vás to môže považovať za totálnu „tuctovku“. Hej, je to tuctovka, ale ak sa vám taká svadba páči, nemusíme byť zakaždým „IN“. Pretože, napríklad tento rok je moderná farba svadby ultra violet. Minulý rok bola greenery. Takže naša svadba bola podľa tohto  úplne out a všetky svadby tento rok by museli byť fialové. Dôležité však je, aby to bolo také vaše, a nie to, čo teraz frčí.

Svadba v prírodnom štýle je na Slovensku veľmi populárna. Využíva materiál ako je drevo, zelené listy eukalyptu či lúčne kvety. Presne v takomto štýle sú trendy aj takzvané „strapaté kytice“, o ktorých písala v  blogu aj Katka Bačiková.

Zažila som aj svadbu v štýle glamour. Svadba skôr v honosná, trblietavá až luxusná. Najkrajšie vyznejú v tomto štýle farby ako zlatá, telová, tmavo-modrá, bordová či fialová, no fantázii sa medze nekladú. Existujú svadby aj v štýle retro či vintage. Tu je len otázka, či sa všetkým hosťom bude páčiť hudba či štýl oblečenia, ktorý takáto svadba vyžaduje. Ale vy ste nevesta, je to vaša svadba a vy určujete, ako to bude vyzerať. Folklórnu svadbu som ešte nezažila, ale veľmi by som chcela. Je to plné farieb, tradícií a krojov. Je skvelé, ak sa folklóru novomanželia aj venujú, potom má takáto svadba svoje čaro a jedinečnú atmosféru. Taktiež závisí aj do toho, z ktorej časti Slovenska pochádzate. Iné zvyky sú na východe, iné na západe. Štýl svadby však môže určovať aj ročné obdobie, v ktorom sa beriete. Tradičné ročné obdobia sú jar a leto, najmä kvôli počasiu. Poznám však aj veľa dievčat, ktoré chcú mať svadbu v zasneženej krajine. Jeseň je zasa krásna na svadobné fotografie, keď listy hrajú všetkými farbami.

Stačí si však zapamätať dve veci. Prvá, že štýl svadby udáva nevesta. Druhá , že štýl svadby nie je dôležitý, je to len nejaká pridaná hodnota toho, ako chcete, aby váš deň D vyzeral. Mne sa na svadbách páčia detaily, maličkosti, ktoré zahrajú na tú správnu nôtu. Napríklad, ak si nacvičíte s manželom vlastný svadobný tanec, neskôr vám poradím, ako presvedčiť partnera, nech do toho s vami ide. Alebo stačí, keď máte radi filmy a do svadby zakomponujete prvky z vašich obľúbených filmových scénok. Alebo máte za partnera hasiča? Buďte štýlová tým, že vás na obrad privezie hasičské auto. No ak ste šikuľka, viete určite vyrobiť aj nejaký originálny darček pre svadobných hostí. Fantázii sa medze nekladú, pretože vašu svadbu môžete poňať stokrát inak.

Text: Veronika Grožajová / Foto: Filip Grožaj

0 komentárov

Pridaj komentár