Koho zaradiť na guest list?

Keď už ste začali myslieť na svadbu, je dôležité vytvoriť si zoznam pozvaných hostí, aby ste vedeli, koľko miest rezervovať, koľko pozvánok vytlačiť a či potrebujete rozbiť vaše prasiatko s mincami. Od zoznamu hostí závisí veľa. Napríklad priestor na svadbu, zasadací poriadok, ale aj veľký či malý rozpočet. Tak už viete koho by ste mali alebo nemali pozvať?

Absolútne áno (A zoznam): rodina a blízki priatelia

Pri zozname hostí vám určite napadne ako prvá rodina. A to najbližšia rodinka zo strany nevesty a ženícha – rodičia, starí rodičia, prarodičia, súrodenci… Podľa veľkosti svadby a dobrých vzťahov v rodine potom nasledujú aj ďalší príbuzní (teta, ujo, strýko, bratranci a sesternice). Môžete zvažovať aj tzv. bratrancov a sesternice „z druhého kolena“, pokiaľ ste si blízki a k nim sa ďalej už viažu ich rodičia, teda ešte bližšia rodina vašich rodičov. Závisí to od vašich stretnutí a vzťahov s nimi. Niektorých viete, že pozvete a niektorých zase viete, že musíte. Povedzme si úprimne, že niekedy na budúcich manželov tlačí rodina, ale aj etiketa.

Ako sa vraví, rodinu si nevyberáme, ale priateľov áno. Na vašom veľkom dni nebudú chýbať tí najbližší priatelia, ktorí sú vám ako rodina a aj vaši blízki sa s nimi už dávno zoznámili.

Takmer absolútne áno (B zoznam):

  • priatelia, kolegovia z práce, priatelia príbuzných – ľudia, pri ktorých si poviete, že bolo by pekné mať ich na svadbe

Ak plánujete malú svadbu, tak na tento zoznam ani nemyslite. Aj keď by bolo pekné ich mať na svadbe, financie nepustia a ich miesto zaberú úplne vášmu srdcu najbližší z prvého zoznamu. Predsa len si prečítajte naše odporúčania, pretože sa možno rozhodnete, že týchto ľudí nemôžete a nechcete z vašej rozlúčky so slobodným životom vynechať.

Práve v tejto chvíli myslite na svojich kolegov z práce. Prežívate spolu denne rôzne situácie, smiech, stres, pekné aj smutné chvíle. Dobrých kolegov je málo. Ak na nich natrafíte, ste super kolektív a vytvárate pekné priateľstvá. Chceli by ste ich mať na svadbe viac ako vzdialeného príbuzného? Určite im nájdite miesto. Zažijete viac srandy ako s rodinou, s ktorou sa nestýkate a pozvali by ste ju len preto, že vám to niekto prikázal.

C zoznam: vzdialení príbuzní a starí priatelia

Ostalo vám stále ešte miesto na svadobnej hostine a voľné stoličky? Pripravte si s vašimi rodičmi zoznam vzdialených príbuzných. V tomto vám veľmi radi pomôžu. Spomínam si, že môj manžel videl svoju krstnú mamu po… asi po všetkých rokoch. Niekedy je ťažké definovať, kto sa považuje za vzdialeného príbuzného. Môže to byť spôsobené ochladením vzťahov  alebo pobytom v cudzine. Aj svadba môže vaše vzťahy opäť utužiť a spojiť rodinu.

Pred svadbou si spomínate na život predtým, aj starých priateľov. Už sa vám tiež stalo, že vás pozvali na svadbu vaši kamaráti zo základnej školy alebo strednej, pričom ste ich roky nevideli? Vaše cesty sa rozišli do iných miest za vysokými školami a spomenuli si na vás. Tak pospomínajte, koho nosíte ešte v srdci a pri zozname hostí sa určite riaďte srdcom, aby ste si vyčarili spolu so všetkými pozvanými nezabudnuteľnú atmosféru.

Text: Veronika Ondo-Cholewová / Foto: Visi Productions, Beauty Undercover, DKPhoto

0 komentárov

Pridaj komentár