Líčenie nevesty kedysi a dnes.

Kozmetička je jednou z najhlavnejších bodov, ktorý každá nevesta rieši vždy v dostatočnom časovom predstihu. Riskovať, že skončíte v rukách niekoho, kto to so šminkami a make-upom až tak nevie, je nočnou morou každej nevesty. Bezchybný make-up je totiž jedným z hlavných predpokladov pre dosiahnutie nevestinej psychickej pohody počas celého svadobného dňa. Ako to však bolo v čase, keď ešte svadobný trh povolanie kozmetičky vôbec nepoznal?

Počas svojho svadobného dňa chce byť každá z nás dokonale krásna a pôvabná. Ak sa nám preto tesne pred svadbou vyhodia na tvári vyrážky, celkom iste nás to vyvedie z rovnováhy. Len máloktorá nevesta si však v takejto situácii uvedomí, aké veľké šťastie má. Vďaka dnešným kvalitným krycím make-upom a dekoratívnej kozmetike od výmyslu sveta predsa dokážeme hravo zakryť nielen pár čerstvých vyrážok, ale aj nepríjemne pôsobiace, rozsiahle a dlhotrvajúce akné. Nevesty v minulosti však mohli o tejto vymoženosti akurát tak snívať.

Make-up dnešnej nevesty

Dnešné nevesty už našťastie “vyrástli” z dymového líčenia, ktoré vládlo svadobnému trhu niekoľko rokov, či z neprimeraných farebných kombinácii očných tieňov. Za najvkusnejšie je dnes považované práve prirodzené líčenie s primeraným zvýraznením očí, obočia a pier, ktorým kozmetičky dokonale podčiarknu nielen typické črty tváre, ale aj prirodzenú krásu každej nevesty. Kvalita dekoratívnej kozmetiky je dnes na veľmi vysokej úrovni, preto ak sa nevesta zverí do rúk niekomu, kto to s ňou naozaj vie, bezpochyby jej na tvári vykúzli dokonalý make-up.

Make-up neviest 20. storočia

V období príchodu dekoratívnej kozmetiky však svadobné líčenie nebolo takým umením, za aké ho považujeme dnes, práve naopak. Svadobné líčenie z obdobia 20. storočia môžeme totiž v niektorých prípadoch označiť za hotovú katastrofu! Reč je najmä o období speváka Freddieho Mercuryho, ktorý spôsobil taký ošiaľ, že sa odtiene červenej, fialovej či zelenomodrej farby, ktoré používal, bežne dostávali aj do oblasti svadobného líčenia. Tieto odtiene však už sami o sebe evokujú únavu, preto ak si ich nevesta počas svojho svadobného dňa zvolila na skrášlenie očí, zaručene dosiahla celkom opačný efekt. Okrem toho sa kvalita vtedajšej dekoratívnej kozmetiky a ani schopnosti kozmetičiek zďaleka nedajú porovnávať s tým, čo ponúka dnešný trh. Nevesta, ktorá preto zvolila takýto extravagantný spôsob líčenia, ním tak v konečnom dôsledku vzbudzovala nielen dojem maximálnej únavy, ale často až nešťastného úrazu, ktorým si spôsobila zdanlivé poranenia v oblasti tváre.

Okrem toho sa spomínané odtiene často používali nielen za účelom líčenia, ale aj lakovania nechtov, a tak nevesty tohto obdobia často strhávali pozornosť svadobčanov až neprimerane výrazným dojmom.

Svadobné líčenie v období 19. storočia

19. storočie bolo v oblasti svadobného líčenia celkom odlišné od toho dvadsiateho. Jediným uznávaným výzorom nevesty bola totiž prirodzenosť a všetko, čo ju narúšalo, bolo považované za nesprávne, nevhodné, nevkusné a najmä márnivé. Nevesty z dediny sa preto nelíčili vôbec, i keď výnimkou boli nevesty z mesta, ktoré na seba chceli sčasti upozorňovať. Napriek tomu bolo ich líčenie viac-menej nepostrehnuteľné, preto sa s opovážlivým prístupom 20. storočia nedá ani len porovnať.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: Lussy Santorisova Photographer

0 komentárov

Pridaj komentár