Manžel ako otec vašich detí

Skôr či neskôr každé manželstvo väčšinou smeruje k tomu, aby sa rozrástlo o nového člena rodiny. Ak ste už v radostnom očakávaní a blížite sa k cieľu, blahoželáme! Ak sa ešte len chystáte alebo o tom iba premýšľate, držíme palce. 

My ženy máme v sebe prirodzene sa nastaviť na rolu mamy. Hovorí sa, že žena si najväčšiu lásku svojho života porodí sama. A aj keď prvé týždne s bábätkom sú (brutálne) náročné a nepripraví vás na to žiadna literatúra, internet, ani rady mamy či starej mamy, ani kamarátka, ktorá nedávno porodila tiež, predsa len to nejako zvládame a vždy zvládneme. Čo ale takí novopečení otcovia? V ich génoch prúdi informácia rozmnožiť sa, no s príchodom nového člena rodiny sa aj im obráti život naruby. Už tu totiž nebudete iba pre nich a iba ich a minimálne prvé týždne či mesiace budú odsunutí na vedľajšiu koľaj. Ako to celé spoločne „prežiť“?

Najlepšie je, keď manžel/otec/partner… akokoľvek to už máte, je aktívny už počas tehotenstva. Tým myslíme, že sa zaujíma o to, ako sa cítite, o vaše vyšetrenia, prípadne niektoré s vami aj absolvuje, hladká a prihovára sa brušku svojím hlasom… Tí najakčnejší dokonca čítajú tehotenskú literatúru, aby presne vedeli, ako bábätko rastie a čo práve v brušku robí. Ku koncu nakupujete spoločne výbavičku, vyberáte kočiar, nosič či postieľku. Absolvuje s vami niektoré hodiny predpôrodného kurzu a práve tam možno získa aj iný pohľad na celé tehotenstvo, pôrod a materstvo. Pohľad viac zo ženského uhla pohľadu, a nie ako to videl v americkom filme. To všetko už vytvára podvedome akýsi základ vzťahu otca s tým malým človiečikom. Ak sa na to cítite vy aj manžel, dnes nie je problém mať pri pôrode prítomnú ďalšiu osobu, takže aj tento zážitok zrodu nového života prinesie otcovi iný a nový pohľad na vlastnú manželku (v tom pozitívnom zmysle) a aj bábätko. To následne uvidí a možno si ho aj podrží či pohladí medzi prvými. Určite to bude jeden zo silných momentov pre nich oboch. Ak sa na prítomnosť pri pôrode necíti, alebo to tak nechcete ani vy, nenúťte sa do toho. Záleží na každom jednom, každý budúci otec a mama to cítia inak. Urobte to tak, ako to vyhovuje vám obom.

Dieťatko máme na svete, čo teraz? Zapojte otecka hneď do starostlivosti oň. Aj keď šestonedelie má byť prevažne o vás a bábätku, aj mamka potrebuje aspoň chvíľku na toaletu, umyť sa či osprchovať. To je na začiatku čas pre ocka, kedy sa môže zapojiť. Nechajte ho ísť kočíkovať v čase spánku bábätka a vy oddychujte či urobte niečo pre seba. Alebo ho nechajte nosiť dieťa v nosiči, keďže v prvých týždňoch potrebuje dieťatko cítiť prítomnosť milujúcej osoby. Ak z nejakého dôvodu nedojčíte, pokojne mu dovoľte nakŕmiť ho z fľaše, či neskôr dávať prvé príkrmy. Ak nie je proti, nech aj prebaľuje či kúpe. Niektorým novopečeným otcom nič z toho neprekáža a radi sa na takejto starostlivosti zúčastňujú hneď od začiatku. Niektorí akoby sa báli dotknúť toho malého stvorenia, že mu ublížia alebo jednoducho sa na to necítia. Nevedia, ako drobcov držať, čo s nimi, keď začnú plakať… Treba ich len povzbudiť, podporiť, trochu nasmerovať. Časom sa aj oni všetko naučia, vlastne vy spoločne. To, ako si podelíte starostlivosť o bábätko, môže byť tiež jedna z tém, o ktorej je potrebné sa rozprávať či už pred svadbou alebo pri plánovaní rodiny. Aby ste vedeli svoje vzájomné predstavy či potreby skôr, ako vás príchod nového člena zaskočí. Čím skôr si malé zvykne aj na ockovu prítomnosť a starostlivosť, tým lepšie aj pre vás. Ďalším bonusom pre vás bude to, keď uvidíte svojho manžela držať v náručí váš pokladík. To, ako jemne sa mu prihovára, drží ho ešte opatrnejšie ako vy, kúpe ho či mazná sa s ním… vtedy sa do svojho partnera zaľúbite ešte raz.

Viem, znie, to tu všetko tak ideálne. Bodaj by aj bolo, no skutočnosť je často iná. Občas prídu aj nejaké komplikácie či nečakané ťažkosti a s malým plačúcim „klbkom šťastia“ nevieme ako ďalej. Všetko je však len dočasné a už ten nasledujúci deň bude lepší a iný. Vyberte si však z toho to, čo bude vyhovovať vám dvom, resp. trom.

Text: Katarína (Katka) Bačíková

Foto: Adrián Juríček photography 

0 komentárov

Pridaj komentár