Matrika a iné papierovačky

Neviem ako vy, ale ja som si vždy plánovanie svadby predstavovala tak, že všetko bude len pozitívne. A potom to prišlo. Matrika. Bez nej by to nešlo, a tak sme sa jedného dňa s dobrou náladou vybrali na matričný úrad vypísať papiere na uzavretie manželstva. Treba to urobiť najskôr 3 mesiace pred svadbou, skôr nie.

Je to celé v podstate veľmi jednoduché, ale určite viac poteší to, ak je na vás tetuška na matrike milá. My sme v podstate toto šťastie mali. V Modre sme navštívili matriku asi cca mesiac pred svadbou. Veľmi milá pani nám dokonca sama vypísala našu žiadosť o uzavretí manželstva. Len pekne ťukala do počítača a my sme jej diktovali naše údaje. Potrebovali sme len originálne rodné listy a občianske preukazy. Celý proces trval asi 15 minút.

Naša (alebo teda moja) jediná dilema bola, aké priezvisko si nechám. Úprimne, veľmi sa mi nepáči, ak si žena necháva dve priezviská, svoje za slobodna, a potom ešte manželovo. Asi som taká stará škola, ale myslím si, že je to od ženy pekné, keď si nechá len manželovo meno. V dnešnej dobe je však moderné si nechávať obe. Dve mená sú aj dosť nepraktické, čo sa týka úradných vybavovačiek. Viete, všade budú chcieť dva podpisy, proste komplikovaná záležitosť. No ak ste známa osobnosť a už sa vaše priezvisko dostalo ľudom do uší, je možno fajn si nechať obe.

Mňa skôr mrzelo to, že keďže som jedináčik a môj ocino nemá syna, tak vlastne „vymrie“ náš rod. No môj ocino bol taký zlatý, že toto vôbec neriešil. Povedal mi, že si mám dať také priezvisko, aké sa mi bude páčiť. Tak som pekne ukradla priezvisko svojmu mužovi.

Potom Vám teta na matrike povie, že svoju zápisnicu musíte ešte odniesť pánovi farárovi. Tu vás čaká ďalší spisovací pokec a ďalšie a ďalšie papierovačky. Na cirkevný sobáš ešte potrebujete krstný list, ktorý nesmie byť starší, ako tri mesiace a musí byť na ňom napísané, kedy ste absolvovali prvé sväté prijímanie a birmovku. Toto potvrdenie si vybavíte vo farnosti, kde ste boli krstení… Uf, fakt je toho dosť veľa, čo všetko treba vypísať a povybavovať, aj keď sa to nezdá. No určite sa to dá zvládnuť. Svadba totiž nie je len o tých príjemných veciach, ale je aj plná úradných povinností.

V pondelok po svadbe si už len zájdete na matriku v meste, kde ste mali svadbu a dostanete váš vytúžený sobášny list. Samozrejme si ešte trošku počkáte v rade, lebo tak to už na úradoch chodí.

Text: Veronika Grožajová

0 komentárov

Pridaj komentár