Na Nový rok

Do nového roka sa patrí vstúpiť s hŕbou predsavzatí. Stále to tak robím. Spíšem si zoznam, čo všetko chcem zmeniť na svojom myslení a správaní. A aj napriek prvotnému entuziazmu a odhodlaniu sa mnohé z bodov rok čo rok opakujú v nezmenenej podobe, len na novom zozname. Jednoducho sú ťažkým orieškom. Alebo na ne potrebujem dozrieť alebo som nemala dostatočné vhodné podmienky na zmenu. A práve o vhodných podmienkach to celé často je. Respektíve, nevhodných.

Mojou každoročnou položkou na zozname je budem čítať viac kníh. Tak veľmi relatívna položka, že? 🙂

Avšak mám pocit, že sa každoročne nikam zreteľne neposuniem. Niežeby nebolo čo čítať. Totiž, ja si postupne čitateľský arzenál dokupujem. Ale tam, pri tom dokupovaní to najčastejšie aj ostane. A tak som skúmala, prečo to tak je.

Podmienky musia byť ideálne.

Večer, ideálne nie viac ako pol deviatej. Všetky deti spia. Manžel spokojný pri svojej práci. Upratané, povysávané, kuchynská linka aj práčka prázdne. Veci vyžehlené, uložené v skrini. Obed na nasledujúci deň uvarený. Žiadne hračky v zornom uhle. Nič v zornom uhle. Iba kreslo, káva a kniha.

Tak sa mi to minulý rok podarilo mať presne nula krát. Veru.

Do tohto roka som zmenila podmienky, predsavzatie ostalo.

Nečítam iba večer. Môžem aj počas dňa, napr. pri čakaní na poobednú kávu od manžela. Alebo pri tom, ako deti sypú kocky na zem. Alebo pri varení. Alebo ako upratujem kuchynský stôl po raňajkách. Alebo aj o polnoci, keď je sušička plná a aj kuchynská linka plná.

Na nové podmienky si musím zvykať. Ale výsledok sa už dostavil, takmer okamžite. Za prvý týždeň v novom roku som prečítala 460 stranovú knihu. Podmienky neboli ideálne ale zážitok z príbehu a očarené srdce sú!

Nečakajme na ideálne podmienky. Tie možno nikdy neprídu. A ako neprídu oni, nepríde ani zmena v nás. Zmena, po ktorej tužíme už možno roky. Buď v takých jednoduchých veciach, ako je čítanie kníh. Ale často aj vo veľmi dôležitých, životných.

Jazda neideálnymi podmienkami je divoká ale rozhodne stojí za to!

Text: Mimka Mackovjaková

0 komentárov

Pridaj komentár