Nahé torty – ozvláštnite svoj candy bar

Nahé torty sa už niekoľko sezón tešia obľube nie len svadbách, ale aj na rôznych rodinných oslavách a iných príležitostiach. Ich boom môžeme zaznamenať od roku 2003, 2004, kedy ich začala predávať cukrárka Christina Tosi vo svojom mliečnom bare. Jej presvedčením bolo, že torta sa svojím vnútrom predá aj sama. Naozajstný boom pre tieto torty nastal po tom, ako si jednu takú dopriali na svadbe aj Angelina Jolie a Brad Pitt a s jej fotkou sa podelili s verejnosťou. Každý chcel následne mať a ochutnať niečo podobné. Predtým sme mohli vidieť väčšinou torty navrchu obalené do marcipánu či fondánu, poliate celé čokoládou, ktorá ukryla všetko vo vnútri. Teraz sa nám torta ukáže akoby nahá v celej svojej kráse. Akoby neskrývala nič a hneď môžu všetci nazrieť do jej vnútra. Vidíme naraz všetky jej vrstvy. Na boky sa nenanáša ani krém. Prípadné nedokonalosti sa predsa len dajú zahladiť troškou krému, ale korpus a plnku musí byť stále vidno. Vtedy ide o tzv. polonahé torty.

Typické pre tieto torty je využitie (sezónneho) ovocia, ktoré sa používa na zdobenie. Okrem toho, že dobre chutí, dajú sa ním aj vyčariť rôzne farebné kombinácie. Na zdobenie sa používajú aj čerstvé či dokonca jedlé kvety, prípadne iné sladké či umelé dekorácie podľa priania. Nemajte preto obavu, že by sa farebne nedali zladiť k výzdobe vašej svadby. Svojou jedinečnosťou a originálnosťou budú, naopak, priťahovať pozornosť hostí, ktorým sa budú ihneď zbiehať slinky.

Na prvý pohľad sa môže zdať, že príprava takejto torty je jednoduchšia, keďže odpadáva čas venovaný poťahovaniu hmotou a následné zdobenie. No zdanie klame. Keďže je torta akoby odkrytá,   všetko by malo byť dokonalé – nevysušený korpus, správna konzistencia krému, aby držal tvar, rovnomerne narezané a naplnené jednotlivé časti, aby výsledný celok pôsobil harmonicky. Na druhej strane, nie je ani taká náročná, že by ju nezvládla skúsenejšia gazdinka. Takže ak máte kamarátku, maminu či krstnú, ktorá s obľubou pečie. Možno vám jednu takú môže vyčarovať aj na vašu svadbu.

Niekomu sa môžu tieto nahé torty zdať ako nedokončené nepodarky. Je to v poriadku, veď nie všetkým sa páčia rovnaké veci. No nedajte sa odradiť prvým dojmom. Najdôležitejšia je aj tak chuť a to, aký pocit vo vás zanechá. Preto aj keď vás možno neoslovili na prvý pohľad, svoj názor vyslovte až po prehltnutí prvého sústa.

Text: Katarína Bačíková

Foto: fotobanka Freepik

0 komentárov

Pridaj komentár