Naplánovali ste si rozprávkový svadobný deň? Otázkou je, kto vám ho zaplatí.

Témy týkajúce sa financií patria v živote skôr k tým ťažšie zvládnuteľným. No nech akokoľvek veľmi chcete, nevyhnete sa im ani pri plánovaní svadby. Tá totiž nie je lacnou záležitosťou a náklady na ňu je preto potrebné si rozumne rozdeliť. Určite nie je dobré hrať sa na milosrdného mučeníka, ktorý všetko zaplatí, rovnako však nie je v poriadku ani očakávanie, že bude všetko platiť váš partner.

Výhodou je, že ani zďaleka nie ste prvým párom, ktorý stojí pred otázkou financií potrebných na usporiadanie svadby. Pomocnou barličkou vám môžu byť zaužívané zvyky, podľa ktorých sú náklady na svadobný deň rovnomerne rozdelené nielen medzi nevestu a ženícha, ale aj medzi svadobných rodičov či družbu s družičkou. Pozitívnou správou je, že v konečnom dôsledku vám tých nákladov až toľko nevznikne.

Prvá družička a prvý družba

Byť družičkou či družbom na svadbe najlepších priateľov je česť, avšak mierne nákladná. Ani túto dvojicu totiž neobídu svadobné výdavky. Podľa tradície by sa totiž táto dvojica mala postarať o rozlúčku so slobodou. Prvý družba by ju mal nielen pripraviť, ale aj zaplatiť ženíchovi, prvá družička zas neveste. Okrem toho sa od nich očakáva aj hodnotnejší svadobný dar. Nie každý deň predsa vydávate najlepšiu kamarátku, či naopak, ženíte najlepšieho kamaráta.

Rodičia ženícha

Rodičia, ktorí ženia syna, by mali myslieť na značnú finančnú rezervu. Okrem svadobnej hostiny a koláčov pre hostí zo ženíchovej strany, sa od nich očakáva aj vyplatenie kameramana a svadobnej kapely, ktorej úlohou je baviť svadobných hostí až do rána.

Ženích

Finančne najnáročnejšia je svadba zrejme pre samotného ženícha. Ten má totiž značné výdavky nielen v samotný svadobný deň, ale už dávno pred ním. Jeho úlohou je zaplatiť nielen zásnubný prsteň, ale aj svadobné obrúčky. Zaplatiť si musí aj svoj svadobný oblek, kyticu pre nevestu a pierka zo živých kvetov nielen svadobným, ale aj krstným a birmovným otcom. Ženích zároveň platí aj svadobný poplatok úradu, ktorý oddáva manželský zväzok. Okrem toho by mal kúpiť aj malú pozornosť pre prvého družbu a tiež dar, ktorý ráno, po svadobnej noci, venuje svojej čerstvej manželke. Najpodstatnejším svadobným výdavkom je však zaplatenie svadobnej cesty. Jej sumu, samozrejme, ovplyvní nielen miesto, ktoré si mladomanželia spoločne vyberú, ale aj obdobie, v ktorom budú chcieť na svadobnú cestu ísť. Každopádne, na takéto výdavky je treba začať šetriť už skôr, nielen počas posledných predsvadobných mesiacov.

Rodičia nevesty

Svadobné výdavky nevestiných rodičov pozostávajú najmä z vecí, ktoré sa postarajú o navodenie čarovnej svadobnej atmosféry. Aj tieto však predstavujú celkom značnú finančnú čiastku. Okrem šiat pre nevestu platia rodičia nevesty aj všetky jej svadobné doplnky, svadobné oznámenia, pozvánky a všetky svadobné tlačoviny. Podstatnou položkou je aj kvetinová výzdoba, prenájom svadobného auta či honorár pre fotografa. Okrem toho netreba zabúdať na zaplatenie svadobnej hostiny a koláčov pre všetkých hostí pozvaných na svadbu z nevestinej strany. Zabúdať však netreba ani na svadobný dar, kyticu pre družičku či svadobnú tortu, na ktorej si počas svadobnej hostiny pomaškrtia všetci zúčastnení hostia.

Nevesta

V konečnom dôsledku má najmenej výdavkov so svadbou práve nevesta. Azda najpodstatnejšiu časť predstavuje položka ubytovania pre hostí, ktorí na svadbu pricestovali buď zo zahraničia, alebo majú malé deti a predpokladá sa, že budú počas svadobného dňa potrebovať krátky odpočinok. Okrem toho by mala nevesta zabezpečiť malú pozornosť nielen pre družičku, ale aj pre svadobných rodičov zo svojej, ako aj zo ženíchovej strany. Jeden dar by mala okrem toho vymyslieť aj pre svojho čerstvého manžela. Ten by mu mala odovzdať počas prvého spoločného manželského rána.

Každá svadba je však iná, preto by ste tento návod určite nemali brať ako záväzný. Niektoré svadby sú honosnejšie, iné skromnejšie, preto sa aj niektoré zo spomenutých výdavkov môžu stratiť, no iné zas môžu veľmi rýchlo vzniknúť. Dôležité je preto vždy hľadať kompromis, ktorým výdavky rovnomerne vyvážite medzi všetky zúčastnené strany. Základ je však nebáť sa o tejto téme komunikovať. Koniec koncov, aj na nej si odskúšate, či svojho partnera naozaj dôkladne poznáte.

Text: Alžbeta Jambrichová

Foto: Dušan Beňo Photography

0 komentárov

Pridaj komentár