Nevesty! Za zmenu mena v občianskom od septembra 2019 neplatíte

Ak patríte k nevestám, ktoré sa vydávali v auguste alebo v septembri tohto roku, doklady si už vybavíte bez poplatkov. Podľa upraveného Zákona č. 145/1995 Z.z. o správnych poplatkoch ide o bezplatné vydanie všetkých druhov dokladov, ktorých osoby požiadajú v dôsledku zmeny priezviska po uzavretí manželstva, a tiež o zápis zmeny v obchodnom registri. 

Doteraz museli novomanželia za zmenu mena v občianskom preukaze platiť 4,50 eura a za vydanie cestovného pasu 33 eur. Vodičský preukaz či medzinárodný vodičský preukaz stál 6,50 eura. 3 eurá sa platia za vykonanie zmien v osvedčení o živnostenskom oprávnení. Ak ste novomanželia, ktorí sa zobrali v auguste, ale doklady ste si išli zmeniť až v septembri, taktiež pre vás platí bezplatné vydanie dokladov. Nezávisí totiž od toho, kedy ste sobáš mali či kedy ste dostali sobášny list. Záleží len od toho, kedy ste navštívili oddelenie dokladov na okresnom riaditeľstve PZ či kontaktné pracovisko Ministerstva vnútra. Legislatívne zmeny platia od 1. septembra 2019.

Ako príklad môžeme uviesť tie nevesty a ženíchov, ktorí mali svadbu v sobotu, 31. augusta 2019 a tým pádom sobášny list dostali na úrade až 2. septembra 2019. Takže aj napriek tomu, že sa svadba konala v auguste, doklady sa musia vybaviť v septembri a budú pre nich bezplatné. 

Od poplatkov majú byť oslobodení len tí, ktorých predmetom je zmena priezviska po uzavretí manželstva, to neplatí, ak sa vám vydáva doklad urýchlene na vašu žiadosť. Popredné dodanie občianskeho preukazu do troch dní je stále spoplatnené a stojí  20 eur. 

 

Text: Veronika Grožajová / Foto: Pinterest

0 komentárov

Pridaj komentár