Odkaz pre všetkých družbov

Na svadbe patria medzi najdôležitejšie osoby nevesta so ženíchom. Hneď za nich by sme zaradili družičku s družbom. Väčšinou sa hovorí, že ženích nie je až natoľko zapojený do príprav, ako nevesta s kopou družičiek. Opak je však pravdou. Aj ženích má svojich poradcov a, samozrejme, hlavného družbu. Či ste v pozícii budúceho ženícha alebo potenciálneho družbu, pozorne čítajte, aby ste sa na výber alebo vykonávanie takejto funkcie mohli dobre pripraviť.

Možno ste typ, ktorému nezáleží na farbe výzdoby, pesničke prvého spoločného tanca alebo mieste, kde sa bude obrad s hostinou odohrávať. Jedným z rozhodnutí, ktoré by malo byť len a len na vás je výber ideálneho družbu. Väčšina neviest má hlavnú družičku vybratú už dávno pred svadbou. Ženích sa nemusí až toľko ponáhľať. Stačí, ak si vyhradíte dostatok času na nasledujúce kroky pri príprave a zvolíte si k nemu najlepšieho sprievodcu a poradcu – vášho družbu.

Výber zásnubného prsteňa

„Ženích by predsa mal mať družbu skôr, ako nevesta svoju družičku. Musí mu niekto poradiť pri výbere zásnubného prsteňa,“ vraví si väčšina neviest a možno aj ženíchov. Nemusí to však byť pravidlom. Pri tejto úlohe ženích zvyčajne staví na vlastnú intuíciu. Napokon, niektoré budúce nevesty si zásnubné prstene vyberajú samy a ženích má o jednu starosť menej. Kúpa zásnubného prsteňa je citlivá a náročná vec. Najlepšie spravíte, ak si so sebou vezmete spoločného kamaráta. Pozná teda nielen vás, ale aj nevestu a môže si vytvoriť aspoň malú predstavu o tom, čo by sa jej páčilo. Dvom sa vždy vyberá jednoduchšie. Single nákup preto zvážte len v krajnom prípade alebo ak už viete, ktorý prsteň by vaša nastávajúca chcela.

Oblek s nákupným poradcom

Keď už je prsteň kúpený a nevesta povedala áno, môže sa začať s ďalšími dôležitými krokmi. V úvode sme spomenuli, že okrem ideálneho družbu by sa mal ženích zamerať aj na výber svadobného outfitu. Ak si však dá záležať na výbere prvého spomenutého bodu, tak sa môže zbaviť aj tejto povinnosti. Nie je raritou, že oblek kupuje alebo požičiava družba. Minimálne sa zapojí do prezerania salónov a obchodov, čo je pre väčšinu mužov poriadna otrava. Opäť platí pravidlo, že dvom sa nakupuje rýchlejšie a jednoduchšie.

S výberom toho najšikovnejšieho družbu sa môže spájať aj nasledujúci trik. Ak ste za každú srandu a vopred viete, že k svadobnému obleku si dáte kravatu, zavolajte „družbovských favoritov“ na menšie posedenie. V skutočnosti pôjde o súťaž. „Družbom sa stane ten z vás, ktorý mi za najkratší čas dokáže uviazať kravatu.“ Možno je to nezvyčajný spôsob výberu, no ak vám na tom až tak veľmi  nezáleží,  možno to považovať za príjemné spestrenie a ďalší dôvod na chlapské posedenie.

V tomto momente sme vlastne vymenovali to najdôležitejšie, na čo by ženích, respektíve jeho družba určite nemali zabudnúť. Koniec koncov, ženy sa v plánovaní vlastnej, ale aj inej svadby priam vyžívajú. Zvyšné kroky zaradíme medzi doplnkové, no, samozrejme, nemôžu byť zanedbané.

Organizátor na jednotku

Družba a družička by mali mať niekoľko vzácnych vlastností. Ide o dobrú komunikáciu, bezprostrednosť, ochotu pomáhať, zodpovednosť, nepretržitú dostupnosť a organizačný talent. Na preverenie jeho schopností skúste využiť organizáciu rozlúčky so slobodou. Nechajte mu len zopár bodov, ktorých by sa mal držať, ale celkovú štruktúru rozlúčky nechajte naňho.

Ideálny družba by mal byť ženíchovi v každej situácii nápomocný. Nielen nevesta prežíva pred svadbou stres. Družba by mal myslieť na občasné posedenia pri pive, zahrať si s budúcim ženíchom futbal, zacvičiť si alebo iným spôsobom uvoľniť predsvadobný zhon. Jednoducho vyjsť si na pánsku jazdu. Pritom však dbať na ostražitosť, aby sa nezopakoval scenár z filmu Vo štvorici po opici.

Družička a družba sú pravdepodobne aj najlepšími priateľmi budúcich manželov. Očakáva sa od nich aj špeciálny darček. Vo všeobecnosti sú najčastejšími darčekmi kytice, pozdravy a peniaze v obálke. Tentokrát je v hre niečo netradičné a družba by na to mal myslieť. Ak je pár milovníkom cestovania, kúpte im letenky, bedeker ich obľúbenej destinácie alebo venujte poukaz na zážitok, ktorý si budú navždy pamätať.

Nutnosť myslieť na detaily

Nevesty majú zvyčajne na starosti výber svadobnej výzdoby. Doprava na svadbu pre svadobný pár, ako aj hostí by mala byť v réžii ženíchovho družbu. Autá sú mužská záležitosť a vraví sa, že ich aj lepšie riadia. Pri výbere preto myslite aj na to, či má váš družba vodičský preukaz. Neskôr by vás mohlo mrzieť, že vás neodviezol váš „svadobný asistent“ a zároveň najlepší kamarát.

Text: Majka Pachová / Foto: unsplash.com, Richard Cao

0 komentárov

Pridaj komentár