Oslava zásnub

Vstup do manželského života je veľká vec. Kým ale príde “áno” pred oltárom, svadbe predchádzajú zásnuby. To sladké, dojemné a originálne požiadanie o ruku, ktoré si užijete iba vo dvojici. Čo ale s rodinou a priateľmi, ktorí chcú vaše životné rozhodnutie osláviť? Čo takto zorganizovať zásnubnú oslavu. Mnohé kultúry ju považujú za tradíciu a niečo, bez čoho by obrad požiadania o ruku nebol kompletný. Tu je malý manuál, ako si oslavu zásnub zorganizovať. 

Jednoduchá či honosná

To je iba na vás. Treba si však priznať, že ak sa rozhodnete pre pozvanie rodiny i priateľov, rozpočet na takéto posedenie treba navýšiť. Oslava zásnub je skôr o zoznámení rodiny, aby sa videli skôr ako na samotnom sobáši. Veľa párov uprednostňuje rodinnú grilovačku či pokojné posedenie pri jednohubkách. Aj tu však platí, proti gustu žiaden dišputát, preto ak chcete niečo bláznivejšie a živšie, šup do toho!

Dnes si mnohé páry, ktoré chcú zásnuby poriadne osláviť objednávajú aj agentúry, ktoré sa starajú o všetko – od jedla až po výzdobu. Či sa vo vašom budgete nájde miesto aj pre túto položku už zvážte vy. 

Inšpirovať sa môžete aj rôznymi tematickými večierkami a oslavami. Chceli ste niekedy zažiť oslavu v štýle disco či niečo na štýl tie roky 70te, tak smelo do toho. Práve oslava zásnub vám dá možnosť popustiť uzdu fantázii.

Kedy a kde zorganizovať oslavu zásnub?

Mnoho párov zvažuje, kedy zásnubnú oslavu zorganizovať. Keďže ide predovšetkým o to, aby sa rodičia spoznali, čo najlepšie, možno aj dohodli detaily svadby, je dobré naplánovať si oslavu pár mesiacov pred svadbou, aby bol na všetko potrebné čas a budúci mladomanželia mohli vziať do úvahy návrhy rodičov. 

Oslavu svojich zásnub môžete umiestniť do reštaurácie, môže prebiehať u niekoho doma, na záhrade v altánku či na spoločnej chate. Záleží od druhu oslavy, ktorú chcete a tiež od toho, akú atmosféru bude oslava mať. 

TIP: Nezabudnite, že je dobrým zvykom pri oslave zásnub myslieť aj na rodičom a priniesť im malý dar – kytica či fľaša dobrého vína je určite na mieste. 

Pár zaujímavosti o zásnubách 

  • Vedeli ste, že snubné prstene sú vynálezom  Egypťanov? Tí ich používali už asi pred 5000 rokmi. Kruh symbolizoval večnosť bez začiatku a konca. Prstene sa vyrábali najskôr z prútia, kože, kostí, neskôr zo železa, striebra a zlata. Podľa hodnoty materiálu, z ktorého boli svadobné šperky vyrobené, posudzovali silu citov.
  • V starovekom Ríme sa po zásnubách musela svadba konať do roka, inak bola dohoda neplatná. 
  • V hinduistickej kultúre by ste prstene na rukách hľadali len márne – obrúčky a niekedy i zásnubné prstene sa nosia na nohách. 
  • Waleskí snúbenci si namiesto prstienkov odovzdávajú darčeky do domácnosti. Tradícia tiež nastolila to, že muž musí pre svoju budúcu manželku  vyrezať lyžičku z dreva.

Text: Michaela Mecková

Foto: Pixabay

 

0 komentárov

Pridaj komentár