Plášte, bolerká, bundičky - ako zahaliť svadobné šaty pri nepriaznivom počasí?

Snáď každá nevesta si v rámci svojich predstáv o svadobnom dni vysníva pekné počasie. Nie vždy to tak nakoniec dopadne. Niekedy nás dokáže počasie pekne prekvapiť, čo môže byť v prípade odhalenejšieho strihu šiat celkom problém. So zhoršením počasia sa totiž zvykne aj poriadne ochladiť. No a keďže na svoju svadbu určite nechcete spomínať ako na “ten deň, keď ste takmer zamrzli”, určite by ste vhodné alternatívy do nepriaznivého počasia mali riešiť v dostatočnom časovom predstihu.

Časy, kedy ste si odhalené ramená na svadobných šatách mohli prekryť len jedným, univerzálnym strihom, tzv. pelerínou, je dávno preč. Dnešná ponuka svadobných salónov už má k dispozícii široké množstvo strihov a štýlov zvrškov, ktorými odhalené ramená či hlboký výstrih šikovne prekryjete. Nemusíte sa pritom báť, že by zvršok, ktorého úlohou je trochu vás zohriať, pritom pôsobil ako “päsť na oko”. Dnešné svadobné salóny totiž majú zvršky prispôsobené typu, strihu a aj materiálu svadobných šiat. Ideálne je preto myslieť naň už v momente, keď si svadobné šaty vyberáte. Rezervujete si ho tak v dostatočnom časovom predstihu, čím sa vyhnete riziku jeho výberu na poslednú chvíľu. V takomto prípade vám totiž nik nevie zaručiť, že si nebudete musieť obliecť ten, ktorý vám zostane.

Aké alternatívy máte k dispozícii?

Plášte

Jednou z možných alternatív je forma plášťa. Zvyčajne ide o vrchnú časť svadobných šiat, ktorá sa naozaj oblieka ako plášť. Vyrobená je z jemného tylu zväčša zdobeného čipkou či bohatým, niekedy aj perlovým vyšívaním. Najhonosnejšie zdobený býva vrch plášťa, ktorý dokonale splýva so štýlom svadobných šiat. Čipkou sú často lemované aj jeho konce, ktoré splývajú s lemom sukne či vlečky svadobných šiat. Takýto plášť pôsobí, akoby ste ho na sebe ani nemali. Jeho zdobenie dodáva svadobným šatám honosný ráz a tým, že ho budete mať v prípade nepriaznivého počasia oblečený, určite nič nepokazíte. Kedykoľvek si ho pritom môžete vyzliecť. Ak vám bude teplo, jednoducho ho odložíte a odhalíte “pravú tvár” vašich svadobných šiat.

Okrem takéhoto honosného typu plášťa však poznáme aj plášte, ktorých vyslovenou úlohou je zohriať vás, nie skrášliť. Takéto modely sa však využívajú výhradne v zime a verte, že v prípade zimného exteriérového fotenia ich hrejivý efekt zaručene oceníte.

Posledným typom plášťa, ku ktorému však musíte mať vybraný aj správny typ šiat, je zosobnením nadčasového štýlu. Vo všeobecnosti sa totiž kombinuje so šatami, ktorých výnimočnosťou je práve ich jednoduchosť. Vo väčšine prípadov sú ušité z rovnakého typu látky a spolu so šatami tvoria zdanlivo jeden celok. Ak by ste takúto kombináciu rozbili prekombinovanými čipkovými aplikáciami, s najväčšou pravdepodobnosťou by ste urobili viac škody ako úžitku.

Bolerká

Druhým variantom, ktorý môžete zvoliť za účelom prekrytia svadobných šiat, je bolerko. V zásade ide o krátky kabátik siahajúci do oblasti drieku, ktorého úlohou je chrániť vám odhalené ramená. Je to alternatíva, ktorú môžete ako nevesta využiť kedykoľvek počas roka, všetko závisí len od toho, aký typ bolerka si vyberiete. Zvoliť si pritom môžete spomedzi modelov s rôznymi druhmi zapínania. Siahnuť môžete po teplejšej, elegantnejšej či čipkovanej alternatíve tak, aby dokonale ladila k vašim šatám, ale aj k ročnému obdobiu.

Bundičky

Ak patríte k mierne extravagantným nevestám, potom môžete s kľudným srdcom siahnuť aj po svadobných bundičkách, ktoré sú momentálne veľkým trendom. Aj tu však platí, že treba dávať pozor na správnu kombináciu jej prvkov, ktoré musia ladiť so svadobnými šatami. Nie ku každému typu šiat sa totiž takéto moderné prevedenia zvrškov hodia, preto dávajte pozor, aby ste pri skladaní vášho kompletu zostali v jednom štýle.

Ak sa však nebojíte expoerimentovať, kľudne môžete siahnuť aj po bláznivejšej alternatíve. Fantázii sa už dnes medze nekladú, preto ani taká “svadobná rifľovka” nemusí byť na zahriatie zlá. Takýto kúsok si dokonca môžete nechať nakresliť na objednávku, presne podľa vašich predstáv. Výhodou je, že ju viete využiť aj po svadbe, pretože takýto skvost môžete nosiť aj ako súčasť bežného outfitu.

Text: Alžbeta (Betka) Jambrichová

Foto: internet. 

0 komentárov

Pridaj komentár